• 2024 04 26

Évösszefoglaló - 2020. szeptember

Ez történt az óév kilencedik hónapjában

2020 megrázta a világot, így a sport világát is. 2020 a sport szempontjából is nagyon sajátos és furcsa év volt. A következő összeállításban bemutatjuk Önöknek, hogy mi történt ebben a koronavírusos évben, következzen 2020. szeptembere.

Az év második Grand Slam versenye a kronavírus évében a US Open lett. Nadal és Federer, de Halep és Barty sem utazott el New Yorkba. A magyar teniszezők közül egyéniben Babos Tímea és Balázs Attila az első fordulóban búcsúzott. Fucsovics Márton a harmadik körben esett csak ki. Babos Tímea-Kristina Mladenovic oldalán ezúttal is rajthoz állt, azonban a magyar-francia duót kizárták, mivel a Babos párospartnere kontaktszemély lett.

A magyar labdarúgó válogatott felemásan hangolt az októberi Európa-bajnoki pótselejtezőre. Marco Rossi csapata a Nemzetek Ligájában Törökország ellen idegenben 1-0-ra győzött egy hajrában szerzett Szobolszlai szabadrúgás góllal. Majd a második meccsén kikapott Oroszországtól a Puskás Arénában. Igaz a csapat 0-3-ról felzárkózott, így csak 3-2-es vereséget szenvedett.

A Bajnokok Ligájában szeptemberben az FTC elérte a főtáblát. A Fradi kiverte előbb egy 2-1-es hazai sikerrel a horvát Dinamo Zagrebet, majd következett a play-off, ahol a Molde ellen már oda-visszavágós párharcban előbb idegeben játszott 3-3-at, majd a visszavágón 0-0-s döntetlennel 25 év után kiharcolta a BL főtáblát. Vagyis bekerült Európa legjobb 32 csapat közé.

Az Európa Ligában viszont búcsúztak a magyar csapatok. A Budapest Honvéd a Malmő ellen kapott ki a második selejtező fordulóban 2-0-ra és kiesett. A Fehérvár FC viszont majdnem elérte a főtáblát. Márton Gábor együttese a máltai Hibernianst idegenben győzte le 1-0-ra. Majd a Reims ellen már hazai környezetben diadalmaskodott egy gól nélküli döntetlen után büntetőkkel. Ezután pedig jött a rájátszás, ahogy a Standard Liege volt az ellenfél idegenben. Az első félidőben hiába vezetett a székesfehérvári gárda, a belga csapat fordított és 3-1-re nyert. Így az FTC kivételével minden magyar csapat számára véget ért a kupaősz.

A Telekom Veszprém megnyerte a férfi kézilabda SEHA Ligát, miután a horvátország döntőben 35-27-re legyőzte az északmacedón Vardar Szkopje csapatát.

Valter Attila nyerte a 41. Tour de Hongrie-t. A magyar a verseny utolsó befutóján nem talált legyőzőre, s a lengyel CCC Team bringása az összetett győztesének járó sárga trikót is megszerezte magának – így tizenöt esztendős szünet után ünnepelhettünk újra magyar győztest a hazai körversenyen!

Berecz Zsombor nyerte a lengyelországi Gdyniában megrendezett Finn dingi Európa-bajnokságot, így a világbajnoki címe után, immáron a kontinens legjobbjának is mondhatta magát.

A Triatlon Világbajnokságon a magyar küldöttség tagjai közül a legelőkelőbb helyen a vegyesváltó végzett, 12. lett. Bicsák Bence legjobb magyarként 14. helyen ért célba a férfiak versenyében, míg az egyetlen magyar hölgyversenyző, Bragmayer Zsanett 18. lett.

Sean Simpsont nevezték ki a magyar férfi jégkorong-válogatott szövetségi kapitányának. A kanadai edző, aki korábban a svájci válogatottat ezüstéremig vezette a vb-n, a következő két idényre szóló megállapodást írt alá.

A horvát Mladost Zagreb visszalépése miatt a Fino Kaposvár és az albán Erzeni Shijak egymás között döntötte el a továbbjutást a férfi röplabda Bajnokok Ligája selejtezőcsoportjában, ahol a somogyiak két, sima, háromjátszmás mérkőzésen múlták felül riválisukat, és várhatták a folytatást.

Megdőlt az 5000 méteres női gyaloglás országos csúcsa. Madarász Viktória saját rekordját döntötte meg az atlétikai csapatbajnokságon.

Összesen 109 érmet, köztük 42 aranyat nyertek a magyar indulók a Szegeden rendezett kajak-kenu Olimpiai Reménységek Versenyén.

A további összefoglalóink: Január Február Március Április Május Június Július Augusztus Szeptember Október