• 2024 03 29

Évösszefoglaló - 2020. március

Ez történt az óév harmadik hónapjában

2020 megrázta a világot, így a sport világát is. 2020 a sport szempontjából is nagyon sajátos és furcsa év volt. A következő összeállításban bemutatjuk Önöknek, hogy mi történt ebben a koronavírusos évben, következzen 2020 márciusa.

2020 márciusában elején még zavartalanul folyta sportélet. A férfi teniszválogatott Fucsovics Mártonnal és Balázs Attilával Debrecenben legyőzte Belgiumot. Ezzel bejutott a Davis kupa év végi madridi döntőjébe, amelyet 2020-ban másodszor rendeztek volna tornajelleggel. A viadal aztán eltolódott, így a magyar csapat ott lesz majd a DK-döntőben, de 2021-ben.

Volt akinek még szerencséje volt, hiszen Gálos Roland a londoni ökölvívó olimpiai kvalifikációs tornán úgy szerezte meg a kvótát, hogy a meccse után gyakorlatilag félbeszakadt a verseny.

Budapest elnyerte a 2022-es Európa Liga döntő rendezését, azonban néhány héttel később már mindezt felülírta a járvány terjedése. Az európai labdarúgó kupaküzdelmek a Bajnokok Ligájában és az Európa Ligában is a nyolcaddöntőknél jártak, amikor a járvány első hullámának a tetőzése elkezdődött. Teljes bizonytalanság volt márciusban a hogyan tovább ügyében, amikor az Európai Labdarúgó Szövetség az UEFA, felfüggesztett minden sorozatot. Így az eredetileg márciusban rendezett Bulgária-Magyarország Eb-pótselejtezőt is bizonytalan időre eltolták.

A női kézilabda Bajnokok Ligájában a Győr igen, az FTC nem jutott be a legjobb nyolc közé. A sorozat a negyedöntők előtt ért véget. A férfiaknál pedig már kisorsolták a nyolcaddöntő párosításait, amelyben még a Veszprém és Szeged is érdekelt volt, amikor befejezték a BL-t, akkor még teljesen bizonytalan volt, hogy ideiglenes vagy állandó jelleggel.

A hazai bajnokságokat is egymás után zárták le. Így a kézi, kosár és vízilabda, valamint jégkorongküzdelmek is véget értek bajnoki végeredmények nélkül. Egyedül a labdarúgó élvonalnál döntöttek a halasztás mellett, de az alsóbb osztályú küzdelmeket itt is beszüntették.  

Március közepére aztán megszülettek a legnagyobb döntések is. Az UEFA ugyanis 2020-ról 2021-re halasztotta a részben Budapesten is rendezett labdarúgó Európa-bajnokságot. Ezzel párhuzamosan pedig változtatott a 2021-es u21-es magyar-szlovén Eb lebonyolításán.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tartott ki a legtovább, de Thomas Bach végül  hivatalos közleményben jelentette be, hogy a 2020-as tokiói nyári olimpiát elhalasztják. Aztán március végére kiderült, hogy a játékokat pont egy évvel és egy nappal halasztják majd el.