• 2024 04 26

Évösszefoglaló - 2020. július

Ez történt az óév hetedik hónapjában

2020 megrázta a világot, így a sport világát is. 2020 a sport szempontjából is nagyon sajátos és furcsa év volt. A következő összeállításban bemutatjuk Önöknek, hogy mi történt ebben a koronavírusos évben, következzen 2020. július.

Hosszas tárgyalások és egyeztetések után elkezdődött a Formula-1, 2020-as szezonja. Zárt kapuk mögött. A F1-es csapatok szigorú szabályok szerint elzárva versenyeztek. A 2020-as versenynaptár harmadik futama volt Magyar Nagydíj a Hungaroringen, ahol Lewis Hamilton győzött, a nézők nélküli viadalon.  

Megkezdődött a nagy nyári edzőkeringő a magyar futballban. Bódog Tamás miután bent tartotta a Kisvárdát a Budapest Honvédhoz szerződött, a helyét Supka Attila vette át. Bódog a kezdeti jó szereplés után már nem érte meg az újévet Kispesten, hiszen decemberben ismét Pisont Isván ugrott be a piros-feketéknél, mint megbízott vezetőedző. Márton Gábor a ZTE után a MOL Fehérvár FC vezetőedzője lett. Boér Gábor ült le a Zalaegerszeg kispadjára. Osztermayer Gábor, bent tartotta a Paksot, de a koronavírus által sújtott tolnai csapat aztán rosszul rajtolt és át kellett adnia a helyét Bognár Györgynek, míg a DVTK-nál Feczkó Tamásnak köszönték meg december elején a munkáját, a kiesőhelyen lévő csapatot Geri Gergelynek kéne bent tartania. Pintér Attila Mezőkövesden lehet majd megváltó, Újpesten pedig Nebojsa Vignyevics helyett Predrag Rogan irányítja a menekülést a kiesés ellen, a munkája azért sem volt könnyű, mert a lila-fehéreket a vírus ősszel talán a legjobban sújtotta. De hiába volt a decemberi jó szereplés, a szerb mester végül távozott a Szusza Ferenc stadionból. Michael Oenningnek adva át a stafétabotot.

Törölték a női kézilabda Final Fourt. Az Európai Kézilabda Szövetség a járványhelyzet miatt döntött úgy, hogy a szeptemberi budapesti négyes döntő elmarad, így eldőlt, hogy a Győri Audi ETO KC nem tudja megvédeni a címét. A férfiaknál viszont nem történt változás, a nemzetközi szövetség fenntartotta, hogy a decemberi két ünnep között lesz négyes döntő Kölnben.

A Magyar Tenisz Szövetség a három milliárd forintos adósságot halmozott fel. Így a nyári tisztújító közgyűlés már a túlélésről szólt. Végül találtak egy erős embert Lázár János személyében, akit a tagszervezetek meg is választottak új elnöknek. A konszolidáció jegyében, pedig többek közt a korábbi főtitkár Richter Attila ellen büntetőfeljelentést tettek.

A Vívó Szövetségben is tisztújításra került sor. Szabó Bence volt a kihívója a regnáló elnök Csampa Zsoltnak, akit újraválasztottak a közgyűlés tagjai.

Vári Attilát is újraválasztották, igaz a Magyar Vízilabda Szövetség elnökének nem volt kihívója a sportág rendkívüli kongresszusán.

A vízilabda szezon a Magyar Kupával indult útjára a Margitszigeten. A sportág honi szereplői sokáig örültek, hogy játszhatnak, a finálét azonban már el kellett halasztani, mert az FTC-nél a játékosok nagy része elkapta a koronavírust a négyes döntő előtt.

Az úszók is elkezdték. A Magyar Úszó Szövetség a Margitszigeten rendezte meg a Négy Nemzet Viadalát, ahol zárt kapuk mögött a magyar versenyzők ismét medencébe ugorhattak és ha nem is hivatalos versenyen, de felmérhették, hogy hol tartanak a felkészülésükben.

Új szövetségi kapitánya lett a női és a férfi jégkorong-válogatottnak is. Mind a két posztra neves szakembert választottak. A nőket Lisa Hailey vezeti majd, aki korábban olimpiai győztes volt Kanada másodedzőjeként. Míg a férfiak új kapitánya szintén kanadai Sean Simpson lett, aki korábban Svájccal nyert világbajnoki ezüstérmet. Építkezniük mind a kettőjüknek az olimpiai selejtezőkre kell, hiszen a férfiaknak jövőre sem lesz divízió 1-es világbajnokságuk, a nőknél az A-csoportos vb egyelőre még kérdéses.