• 2024 03 29

Évösszefoglaló - 2020. április

Ez történt az óév negyedik hónapjában

2020 megrázta a világot, így a sport világát is. 2020 a sport szempontjából is nagyon sajátos és furcsa év volt. A következő összeállításban bemutatjuk Önöknek, hogy mi történt ebben a koronavírusos évben, következzen 2020 áprilisa.

Kapás Boglárka lett hivatalosan az első magyar sportoló, aki elkapta a koronavírust. De tünetmentesen kigyógyult belőle, akárcsak az úszó-válogatott további tagjai.

A hazai bajnokságok közül a labdarúgók kivételével mindenhol lezárták a szezon. A nemzetközi kupaindulásokról is sikerült döntéseket hozni a szövetségeknek. Egyedült a kézilabdázóknál lett komolyabb vita, hiszen hiába szerepelt egész évben jobban a Siófok, mint a Fradi, az előző év alapján mégis az FTC-t jelölte a hazai szövetség a Bajnokok Ligája küzdelmeire. A férfiaknál a Csurgó visszalépett egy hasonló döntés után a Gyöngyös javára. Az Európai Kézilabda Szövetség is érdekes döntést hozott, miután minden kupaküzdelmet beszüntetett, úgy döntött, hogy a férfiaknál és a nőknél is csak a Final Fourt tartják majd meg a Bajnokok Ligájában. Ide pedig nem a kieséses szakasz győztesei, hanem a középdöntős csoportok első két helyezettje kerülhet majd be. Így a Szeged hoppon maradt, míg a Veszprém és a Győr ekkor még négyes döntősnek vallhatta magát. Azonban EHF nyáron végül azt a döntést hozta, hogy az egyébként Budapesten rendezett női döntő elmarad. Míg a férfiak fináléját decemberben a két ünnep között megtartják majd Kölnben. Ahol a Veszprém a Kiellel játszik majd az elődöntőben.

Magyarországon az MLSZ a másodosztálytól lefelé befejezettnek tekintette a küzdelmeket. De míg az alacsonyabb osztályban nem voltak kiesők, addig a második vonalban igen. Sőt hét fordulóval a vége előtt élen álló Budafok és MTK került fel az OTP Bank Ligába. Amelynek a csapatai április végén kaptak engedélyt arra, hogy újrakezdjék az edzéseket.

Az élet persze nem állt meg, hiszen a Magyar Labdarúgó Szövetség online közgyűlést tartott, ahol újra elnöknek választották Csányi Sándort. A magyar kormány pedig rendeletben úgy határozott, hogy a sportolóknak a klubjuk egyoldalúan csökkentheti a fizetését 70 százalékkal, abban az esetben, hogyha erre a játékosok nem hajlandóak.

A nemzetközi sportesemények sorra hiúsultak meg. A nagy kerékpáros körversenyek is hónapokat csúsztak. Az eredetileg Budapestről rajtoló Giro Italia maradt csak Olaszországban.  

Itthon Monspart Saroltát választották új tagnak maguk közé a Nemzet Sportolói. A korábbi tájfutó világbajnok Székely Éva megüresedett helyét vette át.