• 2024 04 24

Jöhet a mini Európa-bajnokság?

Fotó: UEFA

Az Európa Labdarúgó-szövetség szépen halkan megváltoztatta a következő Eb-, és vb-selejtezősorozatok lebonyolítását. Kiélezett küzdelmeket ígérnek, kisebb csoportokat és ezzel együtt nehezebb kvalifikációt is.

        Az UEFA és a FIFA folyamatosan harcban áll, amikor a világszövetség sűrűbb versenynaptárt akar, egyértelműen a bevételei növelése érdekében. De miközben az európai elnök Alekszander Ceferin támadja a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséget, ugyanazt viszi véghez Európában. Igaz könnyebb helyzetben van, mivel a legerősebb kontinensen van, és tegyük hozzá sokkal okosabban is viszi végig.

      A FIFA problematikája, hogy a világbajnokság évében hatalmas nyereséget könyvel el, de a másik háromban sokkal kisebb a büdzséje. Miközben erre támaszkodva tudja magának megnyerni azokat a kontinenseket, amelyek csak utolérni szeretnék Európát, de ettől még távol vannak. Infantino csapata ezért találta ki először a 48 csapatos világbajnokságot, amit át is verekedett. Majd ezért jönnek az újabb és újabb ötletei. Először a két évente vb, majd a 32 csapatos klub világbajnokság decemberben. A katari világbajnokság pedig megmutatta számukra az utat. Nagy világesemény télen, illetve az arab országok pénzét megnyerni. Évekkel ezelőtt ki gondolta volna, hogy lehet világbajnokság decemberben? De hogy ez sikerült, újabb lökést adott FIFA számára a terveihez. A profit az első helyen.

      Az UEFA, ahogy írtuk ágál ez ellen, de kicsiben hasonlót csinál, de sokkal jobban használja ehhez a meglévő lehetőségeit. Hiszen miután megfúrták a Szuperligát és ezzel párhuzamosan megreformálják a Bajnokok Ligáját a nagycsapatok örömére. Mindeközben az egész nemzetközi kuparendszert is megújították egy újabb trófeával. De a klubsorozatokban elmentek a falig. Vagyis a bevételnövelés itt már nem lehetséges, mert a nagyobb profitból többet kell kiosztani. Maradt tehát a válogatott rendszer.

      Az új lebonyolítás lényege, a Nemzetek Ligája megerősítése és a vb-selejtezők szerepének a csökkentése. A világbajnokság nem UEFA rendezvény, így Európa kevésbé érdekelt ebben ez azonnal látszik is a tervekből. Az új rendszerben a vb-, valamint Eb-selejtező csoportokban négy, illetve öt csapat szerepel majd. Innen csak az első helyezettek kerülnek ki a nagy tornákra, vagyis a legjobb 12. Ez a világbajnokságra kijutást pokolian nehézzé tesz majd. Hiszen Európából 16 együttes lehet majd ott a 2026-os vb-n. Vagyis a maradék négy helyért valószínűleg 16-an játszanak majd. 12 csoportmásodik és négyen a Nemzetek Ligájából, így még két találkozó kell a végső cél eléréséhez. Ez persze azt is jelenti, hogy nem lesz olyan mérkőzés a csoportban, amit nem kell komolyan venni. Az Európa-bajnokság már nehezebb eset. Hiszen itt egyáltalán nem mindegy, hogy 4 vagy 1 rendező lesz. Annak függvényében maradhatnak fent helyek a 12 csoportelső mögött, amiért még folyhat a harc.

      Az igazán nagy változás a Nemzetek Ligája rendszerében lesz. A legfontosabb, hogy az első osztályban létrehozzák a negyeddöntőket. Vagyis a csoportok első két helyezettje játszik a négy közé jutásért egy másik csoport hasonló pozíciójú csapataival. Utána elődöntő, majd döntő, ahogy eddig. Illetve minden osztályban a második helyezettek az egy ligával feljebb lévőkkel meccselnek, amolyan osztályozót. Vagyis azokat a mérkőzéseket, amelyeket elvesznek a vb-selejtezőktől visszatáplálják a Nemzetek Ligájába, amely így egyre értékesebb lesz. Hiszen, amikor vége van a csoportkörnek, akkor következhet még egy érdekfeszítő kör, amely jó szponzoroknak és a tévének. A Nemzetek Ligája, mint brand egyre értékesebb lesz. Idén például rendezhettek volna egy Hollandia-Portugália nyolcaddöntőt. Ez a lebonyolítás viszont hosszú távon megágyaz a mini Európa-bajnokságok rendszerének. Hiszen egy nyolc együtteses torna már-már klasszikus lenne. Azt pedig egy-egy kisebb ország is meg tudná rendezni, akár még Magyarország is. Ehhez még be sem kell kerülnie az adott gárdának. Mert amíg az UEFA a saját kezében tartja a rendezést, sokkal jobban tud gazdálkodni is. Az európai labdarúgásban tehát a hangsúly eltolódik a Nemzetek Ligája felé, amelynek minden második évben lehet akár egy nyolcas döntője, garantáltan meglepetés együttesek nélkül. Hogy valóban ez lesz-e a jövő még nem tudni, ami biztos, hogy a következő időszak lebonyolítása még a képen látható módon fog kinézni.