• 2024 04 26

Honosítási láz

Fotó: MBSZ

Újabb orosz versenyző érkezik a magyar birkózó-válogatottba, ugyanis a háromszoros Európa-bajnok Orsus Sztalvira honosítási kérelmét kezdeményezte a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) - erősítette meg a szervezet kedden.

                      Az újabb orosz-magyar birkózó egyrészt beleillik, másrészt kilóg a magyar birkózás eddigi honosítási rendjéből. Kilóg egyrészt azért a 30 éves Sztalvira Orsus (nemsokára már Orsus Sztalvira), hogy a nagyapja révén magyar származású, míg a korábbi három szabadfogású birkózó közül sem Muszukajev Iszmailnak, sem Vlagyiszlav Bajcajevnek vagy Gamzatgadzsi Halidovnak sincs magyar kötődése. Orsus emellett a női szakágba érkezik, amely eddig "ellenállt" az igazolásoknak. Viszont vele egy valóban nagyágyút szerez a magyar csapat, hiszen már háromszoros Európa-bajnokként vált hazát. A korábbi versenyzők közül eddig Muszukajev az, aki kontinesbajnoknak mondhatja magát, de már magyar színekben. 

                   Az új igazolással újra előkerül majd a vita, hogy nevelni vagy igazolni. Etikailag nagyon nem lehet fogást találni a szövetségen, elég hogyha arra gondolunk, hogy a futballistáknál Orban Willi vagy Callum Styles mennyire a hazai labdarúgás nevelése. A szakemberek arra hivatkoznak, hogy egy külföldi sportoló érkezése lökést adhat az egész szakágnak, amely az eredményesség részéről biztosan igaz, hiszen Magyarországon olimpiai kvótákban mérik a sikereket, márpedig a hölgyeknél Sastin Marianna után egyelőre nem látszik, hogy ki juthat ki Párizsba. Orsus egészen biztosan szeretne ott lenni az ötkarikás játékokon és mivel ezt oroszként nem tehette volna meg, így jól jöhet neki az országváltás. Hogy mennyit kamatozik belőle a magyar sport, az két héten belül kiderül. Hiszen az MBSZ a február elsején rajtoló Zagreb Openre, már nevezte. Egyébként ez az UWW által szervezett rangsorverseny-sorozat első állomása.
                      Orsus 2018-ban és 2019-ben az 53 kilogrammban, két évvel ezelőtt pedig egy kategóriával feljebb, 55 kilóban nyerte meg a kontinensviadalt.  A legutóbbi Európa Játékok bronzérmese részt vett a tokiói olimpián, ahol 10. helyen végzett a legkisebb súlyban. A kvóta reális elvárás lehet tőle, a többi pedig majd kiderül.