• 2024 04 19

Pupp Réka bronzérmes lett a Mesterek Tornáján

Ungvári és Ötzbas helyezetelenül zárt

A cselgáncsozó Mesterek Tornája nemcsak az idény utolsó fontos versenye, de egyben a szezon második legfontosabb viadala is. Mivel a viadalra csak a kategóriánként csak a legjobb 32 versenyző utazhat, így a világranglista pontok tekintetében is ez a verseny "fizet" a legjobban. Csak a világbajnokság volt csak értékesebb, ami nem elhanyagolható a Párizs felé vezető úton..

Pupp Réka még világranglista éllovasként utazott Taskentbe a vb-re, amely azonban gyorsan ért véget számára. Visszább is csúszott a rangsorban, azonban az ő olimpiai szereplését így sem veszélyezteti semmi jelen állás szerint. A kérdés mindössze annyi volt a vb-baki után, hogyan tud majd a jövőben a legfontosabb viadalalokon szerepelni? 

      A jeruzsálemi Mesterek Kupáján az első választ megkaptuk, hiszen az elit versenyen ismét ott volt az elitben. Az év utolsó viadalára csak a legjobb dzsudokák utazhatnak, súlycsoportoként 36-an. Pupp ezúttal harmadik kiemelt volt, így erőnyerőként csak a 16 között kapcsolódott be, ahol a svájci Binta Ndiaye ellen egy ippongyőzelemmel kezdte a menetelését. A negyeddöntőben az izraeli Gefen Primo ellen 10 és fél percig küzdött a tatamin, de ezúttal is Pupp győzött egy vazarival. Az elődöntőben aztán a koszovói olimpiai bajnok Distria Krasniqi ellen meccselt, aki a hosszabbításban bevitte a győztes vazarit.  A bronzmérkőzésen aztán már nem kellett küzdenie Puppnak, hiszen a vigaszágról érkezett ellenfele visszalépett. Így a paksi cselgáncsozó végül bronzéremmel fejezte be a jeruzsálemi tornát.  A Mesterek Kupája-diadal 1800 pontot ad, így csak a 2000 pontot hozó világbajnoki cím ér többet nála. Pupp bronzérme révén 900 ponttal gazdagodott Jeruzsálemben. 

Szerdán aztán egyik magyar induló sem járt sikerrel, hiszen a 81 kilogrammos Ungvári Attila és a 63 kilós Özbas Szofi is helyezetlenül zárt.  Ungvári, aki jelen pillanatban 11. a világranglistán a 32 között a marokkói Asraf Muti ellen győzött. A nyolcaddöntőben pedig az első kiemelt georgiai Tato Grigalasvili ellen vazarival kikapott.

Özbas Szofi - aki szintén 11. súlycsoportjának rangsorában - az első fordulóban erőnyerő volt, a második körben a  16 között a japán Miku Takajcsival ellen a hosszabbításban szenvedett vereséget vazarival.