• 2024 03 19

Változások az olimpiai halasztása után

A nap magyar vonatkozású sporthírei - 2020. 03. 25.

Kedden döntést hozott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a tokiói olimpia elhalasztásáról, ami alaposan átrendezte a hazai sportéletet.

Olimpia: Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke azt mondta: a körülményeket figyelembe véve a sport diadala az, hogy nem törölték, hanem elhalasztották a 2020-as tokiói olimpiát.

    "Tudomásul vesszük a döntést, ahogy mondani szokták, benne volt a levegőben - nyilatkozott szerdán a közmédiának adott exkluzív interjúban a sportvezető, aki 2017 óta irányítja a MOB-ot. - Volt egyfajta nyomás a Nemzetközi Olimpiai Bizottságon, ugyanúgy, ahogy a japán kormányon és a szervezőbizottságon is. Több nemzeti ötkarikás bizottság vagy sportszervezet sportolói bizottsága is kinyilvánította, hogy helyesnek tartaná a halasztást, ezzel együtt nem gondolom azt, hogy a döntéssel elkésett volna a NOB. Vasárnap úgy döntöttek, hogy négy héten belül határoznak, szerintem négy hónappal a rajt előtt belefért volna még néhány nap vagy hét, meg lehetett volna nézni, hogy a járványhelyzet hogyan alakul a világban. De a döntés megszületett, és mi előre nézünk."

Dopping: Tiszeker Ágnes szerint a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) kódexének a rendelkezései alapján az a sportoló, akinek letelt a büntetése, el fog tudni indulni a 2021-re halasztott tokiói nyári olimpián.

   A Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője az MTI érdeklődésére reagált így Travis Tygartnak, az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) vezérigazgatójának szavaira, aki keddi nyilatkozatában nehezményezte, hogy az olimpia jövő évre halasztásával megnyílik az ajtó azok előtt, akik doppingvétség miatt elvileg nem vehettek volna részt a játékokon.
    "A WADA kódexe nem olimpiában vagy olimpiai ciklusban határozza meg a büntetésnek a mértékét, hanem hónapokban vagy években, és még véletlenül sem tér ki arra, hogy ez érintse-e az olimpiát vagy sem - szögezte le a MACS első embere. - Tehát ha szigorúan a jogi részét nézem, akkor igen a válasz: akinek letelt a doppingbüntetése, az el fog tudni indulni."
        Tiszeker Ágnes kitért rá: a NOB keddi döntése, amely szerint a 2020-as olimpia legkésőbb 2021 júliusáig kerül megrendezésre, nehézséget jelent, mert nem tudni, hogy pontosan mikor lesz.
    "Egyáltalán nem biztos, hogy éppen egy évvel tolják el, itt még zajlik az alkudozás a szponzorokkal, a szervező bizottsággal, hogy melyik lenne a legalkalmasabb időpont. A legnagyobb gond, hogy a 2021-es olimpia ütközik a nemzetközi atlétikai szövetség világbajnokságával, amit az Egyesült Államokban rendeznek. Na most, hogy a világ legnézettebb sporteseménye meg a harmadik legnézettebbje vetélkedik egymással néhány hónap különbséggel, biztos, hogy komoly nehézséget fog okozni" - fogalmazott Tiszeker Ágnes.

Atlétika: Megrendezte téli versenysorozata harmadik fordulóját a Szombathelyi Dobó SE-Németh Pál Dobóakadémia, a viadalon több egyéni csúcs született.  A felnőttek között úgynevezett nehézkalapáccsal (14,5 kg) a világbajnoki bronzérmes Halász Bence első alkalommal került 31 méter (31,12 m) fölé, ez eddig Magyarországon csak három atlétának Annus Adriánnak (31,57), Pars Krisztiánnak (31,30) és Németh Zsoltnak (31,03) sikerült. Gyurátz Réka 30,68-as dobása élete második legjobbja.    
    A fiataloknál Doma Benedek és Katavics Balázs ismét a junior világbajnoki szint felett teljesített, Viszkeleti Vencel idén első alkalommal jutott túl az ifjúsági Európa-bajnokság 68 méteres szintjén, húga, Villő pedig 65 méteren felüli dobással újra az U18-as hazai és az U16-os világranglista élére állt.

Kézilabda: A Nemzetközi Kézilabda-szövetség szerdai közleményében bejelentette, hogy mivel a tokiói olimpiát elhalasztják, a nyári játékok selejtező tornáit sem rendezik meg júniusban. Az új időpont még nem született meg. 

 Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) elhalasztotta a nemzetközi kupák négyes döntőit, közük a női Bajnokok Ligája budapesti végjátékát is. Az EHF közleménye szerint kevés az esély arra, hogy a koronavírus-járvány terjedése közben májusban újraindulhat a játék, a szövetség most azzal számol, hogy legkorábban júniusban folytatódhatnak a nemzetközi kupaküzdelmek.
    A módosításra vonatkozó forgatókönyv már két hete elkészült, most ezt hagyta jóvá az EHF végrehajtó bizottsága. Eszerint az eredeti helyszíneken, de augusztusban és szeptemberben zárulnak a sorozatok. A női BL négyes döntőt május 8-9. helyett szeptember 5-6-án rendezik meg a jelenlegi tervek szerint. A férfi BL négyes döntőjére május 30-31. helyett augusztus 22-23. között Kölnben, a férfi EHF Kupa kétnapos fináléjára pedig május 23-24. helyett augusztus 29-30. között Berlinben kerül sor.

Öttusa:  A Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) törölte az idei világkupa-sorozatból megmaradt versenyeket, köztük a magyarországit.  A vk-széria februárban, Kairóban kezdődött, majd másfél hete a koronavírus-járvány miatt májusra, júniusra halasztották a következő fordulókat, a UIPM friss közlése szerint viszont ezeket már nem rendezik meg.
        A budapesti vk-verseny két szófiai viadalt követően április, május fordulóján lett volna - amíg korábban el nem halasztották -, és a sorozat dél-koreai döntővel zárult volna. A nemzetközi szövetség - amely üdvözölte az olimpia jövő évre halasztásáról szóló keddi döntést - arról is határozott, hogy a kínai Hsziamenből korábban a mexikói Cancúnba áthelyezett, eredetileg május végére kiírt világbajnokságot ősszel, szeptemberben vagy októberben rendezné meg.
    

Asztalitenisz: Bátorfi Zoltán, a története során először csapatkvótát szerzett magyar női asztalitenisz-válogatott szövetségi kapitánya azt mondta: kicsit megnyugtatta a keddi hír, hogy 2021-re halasztották a tokiói olimpiát.

    "Várható volt, hogy ez a döntés születik. Inkább az lepett meg, hogy ilyen hamar meghozták ezt a döntést, azt hittem, hogy még várnak vele, de végül is érthető, mert sok selejtezőversenyt nem tudtak volna már megrendezni - nyilatkozott a szövetség honlapján a szakember. - Teljesen kiszámíthatatlan, hogy mikor térhetünk vissza a normális kerékvágásba, ebből a szempontból kicsit megnyugvást jelent a halasztás. Lekerül rólunk az a nyomás, amit az okozott, hogy jön az olimpia, de nem tudunk edzeni. Így legalább nyugodtan lehet kivárni a járvány végét. Sokkal jobban stresszelnék persze, ha nem lenne kvótánk."

Kosárlabda:  A törölt tornák őszi pótlásában bízik Károlyi Andrea, a kedden elhalasztott tokiói olimpia selejtezőjében érdekelt 3x3-as női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya.

    A magyar csapat a szakág mindkét kvalifikációs tornáján érdekelt volt, ám a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség - a többi sorozat eseményeihez hasonlóan - a márciusi, indiai viadalt és az áprilisi, budapesti pótselejtezőt is törölte a versenynaptárból a koronavírus-járvány miatt.
    "Én is azt mondom, hogy a legjobb döntést hozták az olimpia elhalasztásával. Arra, hogy ez a járvány egyik napról a másikra elmúlik, nem lehet számítani" - nyilatkozta a wbasket szaklapnak Károlyi Andrea. "A sportszerűségi elvek azt kívánnák meg, hogy minden sportágban az eddig kialakult mezőnyök selejtezzenek, hiszen ezekért az esélyekért megküzdöttek a sportolók. A 3x3-as szakágban magyar szempontból az lenne a legjobb, ha a tervezett rendszerben zajlanának le a selejtező tornák. Én abban reménykedem, hogy a halasztás ellenére a selejtezőkön nem változtatnak semmit. Nem a kiírt időpontokra gondolok, hanem a feltételekre. Ha megtartják azt is, hogy akiket már neveztek csapatok, azokon sem lehetne változtatni, akkor nem jönnének be hirtelen olyan nagy nevek, akik az olimpiára kerülnek elő."

Jégkorong: Kanadai védőt igazolt az osztrák jégkorongligában érdekelt Fehérvár AV19. A székesfehérvári együttes honlapja szerint a 27 éves Paul Geiger korábban a Bolzano színeiben már szerepelt az osztrák ligában. Az elmúlt idényt a finn élvonalbeli Vaasan Sport együttesében töltötte, itt 49 mérkőzésen 13 pontot szerzett a 191 centiméter magas, 97 kilogrammos hátvéd.