• 2024 03 28

Ez történt 2019-ben - Január

Az év első hónapjának legfontosabb eseményei röviden

Dakar ralitól, Australian Openen át a férfi kézilabda Európa-bajnokságig.

A megszokott módon a Dakar-ralival indult a 2019-es év is, utoljára Dél-Amerikában. A 40. Dakar csak Peruban zajlott.  A magyarok közül közül ketten vágtak neki a viadalnak. Az autósok közt ugyanis a Szalay Balázs - Bunkoczi László páros vett részt a viadalon és összetettben a 20. helyen zárt. A Szatmárnémetiből érkező motoros Gyenes Emanuel pedig román színekben a nyolcadik szakaszon feladta a 2019-es Dakart. Folytatás 2020-ban már Szaúd-Arábiában, magyarok nélkül.

A magyar férfi kézilabda-válogatott mindössze háromszor tudott győzni a januári világbajnokságon és ezzel összességében a 10. helyet szerezte meg, azaz éppen lemaradt az olimpiai kvalifikációs tornáról. Így maradt a 2020-es Európa-bajnokság arra, hogy a csapat jogot szerezzen a tokiói indulásra. A vb után egyébként meghosszabbították a Csoknyai-Matics edzőkettős szerződését, majd miután kijutott a gárda a kontinenstornára csere történt a szövetségi kapitányi poszton. A vb-n még játékosként szerepelt, időközben pályafutását befejező Nagy László csapatmenedzserré lépett elő és kinevezésének első hozadéka, hogy Gulyás István lett a férfi gárda új szövetségi kapitánya. A magyar férfi kézilabda problémái viszont nem tűntek el egy csapásra, így a kvalifikáció kiharcolása több mint nehéz lesz.  

Az Autralian Openen Babos Tímea és Fucsovics Márton egyéniben egyaránt a második körben esett ki. Babos Sloane Stephenstől, Fucsovics Borna Corictól szenvedett vereséget. A Babos-Fucsovics duó vegyes párosban is szerencsét próbált és szintén a második körben búcsúzott az év első Grand Slamétől. Igaz a kimondott távolabbi cél a tokiói olimpiai indulás lesz. A legnagyobb magyar siker a női pároshoz fűződött, hiszen a Babos-Mladenovics duó ott eljutott a fináléig. Igaz a döntőben nem sikerült a címvédés, hiszen vereséget szenvedtek a Stosour, Csang Suaj kettőssel szemben.

Magyarország lett a legeredményesebb nemzet a rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon. A mieink négy arany, négy ezüst és két bronzérmet szereztek. A legeredményesebb magyar Liu Shaolin Sándor volt, aki 1500 méteren, az 5000 méteres váltóban és összetettben is győzött. Emellett második lett 500 és 1000 méteren.

Rakonczay Gábor első magyarként elérte a Déli-sarkot. Az extrém sportoló a szárazföld, vagyis az Antarktisz partjáról indulva 44 nap és 4 óra alatt teljesítette a 917 kilométeres távot, egy 94 kilós szánt húzva maga után jutott el a föld legdélebbi pontjára.  

További cikkek a témában: 2019. február