• 2024 04 26

Ez történt 2019-ban - Február

Az év második hónapjának legfontosabb eseményei röviden

Év Sportolója gála, olimpiai kvótás sportlövők és kosárlabda világbajnoki selejtezők. A legfontosabb események februárból, és azok hatásai...

Ilyen is régen történt, azaz nem Hosszú Katinka lett az Év sportolója a sportújságírók szavazása után. A férfiaknál pedig az olimpiai arannyal nem lehetett vetekedni. A Sportcsillagok Gáláján februárban adták át a 2018 év legjobbjainak járó díjakat. A nőknél Kozák Danuta, a férfiaknál Liu Shaolin Sándor lett az év sportolója. A csapatban pedig az olimpiai bajnok férfi rövidpályás gyorskorcsolya váltó. A csapatsportok együttesei között a Győri Audi ETO KC női kézilabdázói győztek, míg az év edzőinek a short trackeseket irányító Bánhidi Ákos és Csang Csing Linát választották.

Ha már téli sportok. Pat Cortina lett a női jégkorong válogatott szövetségi kapitánya. Egy hónappal később pedig a kanadai szakember példátlan tettet hajtott végre a magyar jégkorong történetében. Hiszen ő lett az első és talán megkockáztathatjuk az egyetlen is a távoli jövőben, aki a férfi után a női válogatottat is feljuttatta az A-csoportba. A szapporói csoda, ahol anno a férfiakkal harcolta ki az elit ligába jutást, után márciusban Budapesten a hölgyekkel is sikerült a felkerülés a legjobbak közé. Ami példátlan tett a magyar jégkorong és Pat Cortina életében is. Folytatás idén az A csoportos világbajnokságon már Kanadában.

Az átalakított tenisz Davis Kupa sorozat utolsó klasszikus csatájában a szövetséggel továbbra is harcban álló Fucsovics Mártont és a sérült Balázs Attilát is nélkülözte a magyar válogatott, amely idegenben 5-0-s vereséget szenvedett Németország ellen és ezzel eldőlt, hogy a Világcsoportban való bentmaradásért játszik majd ősszel.

Kihívó nélkül, újabb négy évre Aleksander Ceferint választották az Európai Labdarúgó Szövetség elnökének. A római közgyűlésen a Magyar Labdarúgó-szövetség elnökét, Csányi Sándort is mindkét addigi pozíciójába, (a FIFA Európát képviselő alelnöke, és az UEFA végrehajtó bizottságának tagja) újabb négy évre megválasztották.

Ami 2018-ban nem jött össze, az nagyon gyorsan sikerült 2019 elején. Ugyanis két esélyes sportlövő Péni István és Major Veronika is olimpiai kvótát szerzett az Új-Delhiben zajló világkupa versenyen. Ráadásul Major Veronika döntős világcsúccsal nyerte a női sportpisztolyosok viadalát az indiai városban, így biztosítva helyét a 2020-as olimpiai indulók között.  

A férfi kosárlabda-válogatott egy Horvátország elleni győzelemmel zárta a világbajnoki selejtező sorozatot, azonban a 84-65-ös siker ellenére sem jutott ki a csapat a kínai vb-re miután Sztojan Ivkovics gárdája a negyedik helyen végzett a csoportjában. Igaz ez a helyezés jobb kiemelést biztosíthat majd a következő kontinenstorna selejtezőiben.

Botrányos körülmények között esett el a Békéscsaba női röplabda együttese a közép-Európai Kupa a MEZVA döntőjének megrendezésétől. Hiszen a viharsarki együttes hiába volt címvédő és az egyetlen pályázó, a Final Four mégis Csehországba került, amelyen a BRSE végül nem vett részt. A békéscsabai hölgyek sikeres nemzetközi idényt tudhattak így is maguk mögött, hiszen a CEV kupában a legjobb négy közé jutottak és ott csak a későbbi győztes olasz Bustóval szemben maradtak alul. Igaz a hazai porondon megtört a Békéscsaba egyeduralma, hiszen a Magyar Kupát a Nyíregyháza, a bajnokságot a Vasas nyerte 2019-ben.

További cikkek a témában:2019. január