• 2024 04 29

Célegyenesben az olimpiai kvalifikáció a vívóknál

Három csapat biztosan ott lehet majd Párizsban, a többiek még reménykedhetnek

A férfi kard válogatott Tbilisziben, a női Limában folytatja a menetelését a világkupa sorozatban. Ez a két gárda, akárcsak a férfi párbajtőrözők már biztosították a csapatkvótájukat az olimpiára. A másik három együttes még reménykedhet hasonlóban. A tizenegy hónapos kvalifikációs sorozat március 31-én zárul majd.

    A magyar viszonyok sajátossága, hogy egy-egy sportág sikerességét az olimpia utáni évben az ötkarikás játékokon elért érmekben, egy évvel a következő nagy seregszemle előtt viszont már kvótákban mérik. A vívók mind a két szempontból eredményesek, hiszen Tokióban minden éremből szereztek a mieink egyet-egyet és az idei olimpia előtt is jól állnak a kvalifikációs versenyeken. Igaz nem olyan jól, mint három éve. Hiszen arra, hogy ugyanannyi magyar vívó legyen ott Párizsban, mint volt Tokióban, már kevés az esély. Ennek okához viszont egy gyors ismertető szükséges a kvalifikáció rendszeréről.

    A vívók számára egy 11 hónapos időszakon keresztül vezet az út az olimpiáig. Az elsődleges lehetőség a csapatkvóta megszerzése. A nemzeti válogatottak 2024. március 31-ig szerezhetnek világkupa pontokat. Ebbe a sorozatba a világbajnokság és a kontinenstornák mellett a világkupa versenyek tartoznak. Az utóbbiakból azonban csak az öt legjobb eredménye számít bele a ranglistába. Az ez alapján kialakult pontverseny végén fegyvernemenként 8-8 együttes lehet ott az ötkarikás játékokon. Azért nem írhatjuk, hogy a legjobb nyolc válogatott, mert a világranglista első négy helyezettje biztosan ott lesz Párizsban, azonban a továbbiak esetében érvényesül az a szabály, hogy minden kontinensnek legyen csapata. Kivétel, hogyha az adott földrész legjobb válogatottja a világranglistán nem szerepel az első 16 között. A kieső eredmények és az egyéb szabályok alapján a verseny hajrájában tehát már erősen „matekozik” mindenki.

    Ami biztos, hogy az a nyolc gárda, amelyik kvalifikálja magát az olimpiára három vívót indíthat az egyéni versenyeken is, plusz egy tartalékot nevezhet a csapatviadalra, akit azért rendre becserélnek a versenyek során. Négy éve négy magyar együttes lehetett ott Tokióban. A női és férfi kard, a férfi párbajtőr és a női tőr válogatott. Idén úgy tűnik, hogy csak három gárda indulhat majd Párizsban. De persze ennél még alakulhatnak jobban a dolgok.  

    A női és férfi kard együttes egyaránt a jövő héten lép újra pástra már olimpiai kvótával a tarsolyában. A nők a rangsor harmadik helyén, a férfiak a másodikon állnak a limai, illetve tbiliszi világkupa viadal előtt. A két együttes kvótája nagyjából már akkor biztos volt, amikor tavaly egyaránt aranyérmesek lettek a világbajnokságon, amely dupla szorzós verseny volt. Innen már csak az volt a kérdés, hogy a világranglista hányadik helyén állnak majd a sorozat zárásakor. A férfiaknak meg kellene tartaniuk a jelenlegi pozíciójukat, amivel a kiemelések miatt így csak a döntőben találkozhatnának a legnagyobb rivális Koreai Köztársasággal, míg a hölgyeknek egyet előre kellene lépniük, hogy ugyanez sikerüljön a számukra. A három egyéni indulóról pedig a kapitány dönt közvetlen az olimpia előtt.

    A férfi párbajtőrözők is jól állnak, hiszen csak akkor nem lennének ott a nyolc csapatos olimpiai döntőben, hogyha nem indulnának el a két maradék világkupa versenyen. Ez nyilván nem történik meg, de Siklósiék számára korántsem tét nélküli az utolsó két verseny. Hiszen a mostani harmadik helyről nehéz lenne előrébb lépni, de két félresikerült szerepléssel hátrébb még lehet kerülni, ami korántsem lenne szerencsés, hiszen ez esetben az olimpiai negyedöntőben a kiemeltek közül a franciákat vagy az olaszokat is ellenfelül sodorhatja a sorsolás szeszélye. Velük elég lenne találkozni az elődöntőben.

    A női párbajtőrözők a tizedikek a rangsorban, nekik elsősorban már matematikai az esélyük, de három éve a női tőrözők éppen egy szinte reménytelen helyzetből hozták össze a kisebbfajta csodát. Muhari Eszterék Vancouverben a hatodik helyen zártak, de sokkal nagyobb bravúr kéne a csapattól az utolsó két versenyen, mert a sajátos kvótarendszer miatt legalább a hetedik pozícióig kellene előre lépni a rangsorban a lehetséges kvótáért.

    A női és férfi tőrözők utolsó versenyükön január közepén éppen Párizsban kerültek távolabb a francia a fővárostól. A hölgyek a hatodik, az urak a tizedik helyen végeztek és a helyzetük azért is nagyon nehéz, mert mind a két gárdának már csak egy-egy világkupa viadala van hátra. A női tőrözőknek február végén Kairóban nemcsak minimum egy döntős helyre lenne szükségük, hanem arra is, hogy az éppen kilencedik helyen álló magyar csapat előtt álló lengyelek és németek is betlizzenek. A férfi tőrözők pedig inkább már csak az egyéni kvótában bízhatnak, hiszen nekik öt helyet kéne előre lépniük a világranglistán. Persze senki se bánná, hogyha Dósa Dánielék bizonyítanák, hogy a lehetetlen nem létezik.

    Abban az esetben, hogyha nem borul a papírforma és a tokiói négyhez képest csak három csapat lesz ott az idei olimpián, akkor a maradék számokban nemenként egy-egy magyar vívó juthat még indulási joghoz a párizsi egyéni versenyeken. Ez kétféleképpen lehetséges.

    A már csapatban kvalifikált vívók mellett kontinensenként még hárman utazhatnak az olimpiára. Először a március 31-én lezárt világranglistát veszik figyelembe. Ebből a rangsorból kiveszik a csapatkvótás 8 ország versenyzőit. Az így kialakult rangsor alapján pedig földrészenként a két legjobb egyéni versenyző szerez repülőjegyet Párizsra. Nézzünk egy példát. A férfi tőrözőknél a legjobb magyar jelen pillanatban Dósa Dániel, aki a 17. a világranglistán. Ha ma zárnák le a rangsort és kivennék a sorból a már kvalifikált országok versenyzőit, akkor Dósát Európából csak egy cseh vívó előzné meg, vagyis megszerezné a hőn áhított kvótát.  A hölgyeknél a tőröző Pásztor Flóra 32. a rangsorban. Ha nem változna az utolsó versenyen érdemben a sorrend, akkor a magyar vívónőt két európai is megelőzné. Ebben az esetben rá még egy verseny várna. Hiszen minden kontinensen rendeznek egy utolsó viadalt azon országok versenyzőinek, akik még nem szeretek kvótát. Ott pedig még egy vívó kiharcolhatja a magának az olimpiai indulási jogot.  

    Reméljük, hogy Önök is tudták követni a lebonyolítást, nemcsak a kvalifikációs sorozat kiötlője. Ami tehát biztosnak tűnik, hogy két fegyvernemben három csapat, vagyis 9+3 magyar biztosan ott lesz majd Párizsban, vagyis női és férfi kardban, valamint férfi párbajtőrben egyéniben és csapatban is lesz magyar induló. Nagy bravúrral még egy válogatott befuthat az utolsó versenyek egyikén. Ahol pedig ez nem sikerül, ott a világranglistáról a legjobb magyarnak reális sansza van arra, hogy megszerezze a kvótát. Ami biztos, hogy még mindegyik csapat pástra léphet az álmaiért, vagyis nemcsak a matematikában bízhat az olimpiára vezető úton.

Fotó: Hunfencing.hu