• 2024 04 20

Reális lehet az olimpia selejtező-torna elérése? – ez a férfi kézilabda vb kérdése

A férfi kézilabda-válogatottnak a világbajnokságon az olimpia is tét

A magyar férfi kézilabda-válogatott jövő csütörtökön a Koreai Köztársaság együttese ellen kezdi meg szereplését az olimpiai kvalifikációs világbajnokság csoportkörében, Kristianstadban. Szombaton Izland, január 16-án pedig Portugália az ellenfél. A középdöntőbe az első három helyezett jut. Az olimpiai selejtezőtornára pedig az vb első hét helyezettje kap esélyt.

A világbajnok egyből az olimpiai kvótát, így a rendező franciák mellett biztosan ott lehet majd Párizsban jövőre az ötkarikás játékokon. A 2-7. helyezett pedig kiharcolja a jogot a jövő tavaszi olimpiai pótkvalifikációs tornák valamelyikén való részvételre. Mivel a gallok vélhetően negyeddöntősök lesznek, így nagy valószínűséggel, aki odáig eljut, az játszhat majd 2024 márciusában az olimpiáért. De mindezt csak kimondani könnyű. Eljutni oda? Az már egy másik történet.

A magyar férfi kézilabda-válogatott a tavalyi hazai kontinenstornán történt leszereplése után -amikor még a csoportból sem sikerült továbbjutnia rendezőként-, új szövetségi kapitányt kapott. Már amennyire Chema Rodríguez újnak számít. Hiszen az előző kapitány, Gulyás István stábjának is tagja volt. Igaz míg Gulyás és Nagy László elhagyta a válogatottat, addig a spanyol szakember előrébb lépett. Vele sikerült megvívni a világbajnoki selejtezőt, igaz Izrael kiütése a kötelező kategória volt. A lengyel-svéd vb-n azonban ennél nagyobbat kell dobbantani. A négyes csoportok első három helyezettje továbbjut a középdöntőbe, de nem mindegy mindez hogyan történik. A mieink Koreai Köztársaság elleni nyitómeccse mindenképpen a kötelező kategória, annál is inkább, mert a leggyengébb ázsiai együttest sodorta utunkba a sors. De ellenük győzni nem elég. Hiszen a következő két rivális ellen is szükség lenne a sikerre. A két csoporttárs egyébként egy éve az Európa-bajnokságon is ellenfél volt már a csoportkörben. Akkor két szoros meccsen a portugálok elleni győzelem és az  Izland ellen vereség volt a mérleg. Ennél ezúttal több kell pontban.

Hiszen a középdöntőben az Eb-győztes, ezúttal házigazda svédek ellen jön a folytatás. Minden optimizmus ellenére az nem tűnik egy nyerhető meccsnek. A másik ágról a házigazdák mellett Brazília és Uruguay lehet a csatlakozó a második körhöz. Abból a hatosból pedig csak az első kettő jut be a legjobb nyolc közé, ami még nem olimpiát, de olimpiai selejtezőt ér.

A magyar csapat számára a korábbi világbajnoki bravúr és Eb leszereplés után az a kérdés, hogy mi a realitás? A húzóember Máthé hosszú sérüléséből még csak lábadozik és Juhász is csatlakozott mellé. A csapat kulcsemberei – főleg a klubcserék okán – játékban vannak, de ahogy a szlovének elleni két meccs is mutatta, a csapat formája még közel sem állandó. Arra a nagykanizsai vereség is rávilágított, ahogyan korábban az Eb is, hogy 30 fölötti kapott góllal nem lehet meccseket nyerni. Az első nyolc vb hely eléréséhez, pedig ha nem is földöntúli, de mindenképpen nagy bravúr kell. Ha mindez nem sikerül, akkor a jövő év eleji Európa-bajnokság lesz az utolsó esély a pótselejtező kiharcolására. Akkor az Európa-bajnok egyből az olimpiára jut. Plusz két együttes pedig még pótselejtezős helyhez.

A világbajnokság viszont nemcsak a pótselejtező kiharcolása, hanem a jövőkép miatt is fontos. Hiszen a 2022-es Eb-kudarc után a 2023-as vb lehet az, amely bemutatja, hogy jó úton jár a csapat. Mert azt se feledjük el, hogy a pótkvalifikációs tornák 12 együtteséből csak 6 lehet majd ott Párizsban. Hogy mindez sikerül-e? Nem tudni. Az viszont biztos, hogy a jövő csütörtöki első meccsen csak vesztenivalója van a magyar válogatottnak.