• 2024 04 25

Iskolajátékkal győzött Dánia

Nagy volt a különbség a két válogatott között

A mezőny talán legerősebb csapata ellen kellett mérkőznie az elődöntőbe jutásért a magyar férfi kézilabda válogatottnak az Európa-bajnokságon. Esélye sem volt Dánia ellen.

     A kitűzött célt teljesítette a nemzeti csapat azzal, hogy nyolc közé jutva kivívta a jogot az olimpiai selejtezőn való részvételre. Így a csapat felszabadultan játszhatott a negyeddöntőben a címvédő ellen. Aztán gyorsan kiderült, hogy a dánok sem vették félvállról a mérkőzést és a mieinkben esetlegesen meglévő felszabadultság rögtön elillant a villámgyors 0-3 hatására. Két góllal válaszoltak a magyarok, ám ekkor volt utóljára szoros az eredmény a két csapat között. A zöldmezesek nem bírták az északiak tempóját és fokozatosan szakadtak le a könnyű gólokat szerző riválissal szemben. Dánia az első félidő hajrájában egy 8-2-es sorozatot produkálva gyakorlatilag eldöntötte a mérkőzést. A mieink az Izland elleni második félideji teljesítményükkel sem lettek volna képesek visszakapaszkodni a hátrányból, ám a csapat a portugálok elleni formáját mutatta. Támadásban vérszegény, védekezésben pedig hatástalan volt. A folytatás formalitásnak tűnt a szünetben. Ez az érzésünk megerősödött az első percekben látva a pirosmezesek 5-1-es rohanását. Óriási különbség volt a két válogatott közt. A magyar gólokra töbszörösen jött a dán válasz. Ahogy az első harminc perc végén, ismét egy 8-2-vel zárta le a mérkőzést a világbajnok, beállítva a több mint kiütéses 40-23-as végeredményt. 

Most írhatnánk összegzésként a szokásos kliséket, hogy a magyar férfi kézilabda-válogatott a játék minden elemében alulmaradt riválisával szemben, és a többi, és a többi... Láttuk a hibákat és hiányosságokat a világbajnokság eddigi meccsein is. Inkább foglalkozzunk azzal, hogy ez a csapat adott okot büszkeségre is a tornán, elég csak az Izland elleni varázslatos második játékrészre gondolni. Ebből kell erőt meríteni, a portugálok és a dánok elleni betliből pedig tanulni. Van a mieinknek egy évük arra, hogy az olimpiai selejtezőre felkészüljenek, és a hátralévő két vb-helyosztót már ennek első állomásaként is értelmezhetjük. Az elmúlt két évtized világbajnoki szerepléseit nézve nem esett vissza és nem is javított a csapat, mondhatni a helyén van, ugyanakkor az elmúlt négy olimpiából csak Athénban és Londonban voltak ott a mieink, igaz mindkétszer elődöntőig jutottak. Egy szó mint száz olimpiai selejtezőre fel, aminek a sikeres megvívása előrelépést jelent és lendületet adhat a sportágnak. A mi dolgunk, hogy higgyünk, olykor kritikával illessük, de azzal együtt is támogassuk a csapatot, hogy Párizsban legyen miért nézni a férfi kézilabda-tornát is.

Férfi kézilabda világbajnokság, Stockholm, negyeddöntő:
Dánia-Magyarország 40-23 (21-12)
Stockholm, v.: Brunner, Salah (svájciak)
lövések/gólok: 50/40, illetve 50/23
gólok hétméteresből: 4/1, illetve 8/4
kiállítások: 6, illetve 8 perc

Magyarország: Mikler - Bóka 3, Bodó 6, Bánhidi, Sipos, Ancsin 2, Lékai 6, cserék: Rodríguez 2, Rosta 3, Hanusz, Ilic, Szita 1, Székely

    "Sokat beszélgettünk arról, hogy azt akarom látni, harcolunk, beleadunk mindent, megpróbálunk nyerni, és akkor lehet bármi a végeredmény. Most azonban nem tettük ezt meg, nem végeztük el a dolgunkat, és ha egy olyan csapat ellen, mint Dánia, nem harcolsz, akkor ez történik. Ez az én felelősségem, én vagyok a kapitány" - mondta a lefújás után az interjúzónában a magyarok spanyol edzője.
    Hozzátette, számítottak rá, hogy ilyen gyors kézilabdával kezdenek majd a skandinávok, de szerinte csapata még nem áll készen az ilyen mérkőzésekre. Felidézte, hogy jól kezdtek, Mikler Rolandnak volt néhány védése, de a folytatásban nem voltak kellően kemények támadásban, nem passzoltak pontosan, nem próbálták javítani a hibáikat, hátul pedig nem blokkoltak eleget. Helyette elkezdték eladni a labdákat, amiből egymás után lőtte góljait az ellenfél.
    "Az első tizenöt percben nem volt könnyű dolguk a védelmünkkel, de utána minden átbillent, nem értünk vissza védekezni, az ő kapusuk pedig remekül védett" - magyarázta Rodríguez.
    Bánhidi Bence elmondta, szerinte sem volt váratlan, amit ellenfelük produkált, számítottak arra a taktikára, hogy lerohanják őket a rendkívül gyors támadósorukat kihasználva.
    "Védekezésben nagyon sok labdát szereztek és sok védésük is volt. A támadásunk ma katasztrofális volt, nem azt játszottuk, amit a szövetségi kapitányunk kért, ezekből pedig mindig gyors gólokat kaptunk" - idézte fel a Szeged beállója, akinek ezúttal csupán egy kapura lövése volt, de gólt nem szerzett.
    Hangsúlyozta, kemény védekezésre törekedtek, de ez nem jött össze. A legfőbb különbségnek azt tartja, hogy a dánok körülbelül 15 gólt lőttek gyorsindításból, a magyarok pedig csak kettőt.
    "Nem mondanám, hogy ekkora a különbség a két csapat között, de teljesen más dimenzióban kézilabdáztak" - ismerte el Bánhidi.
    Mint mondta, az elején próbáltak futni, de ezekből csak technikai hibákat követtek el, nem voltak olyan labdabiztosak, mint ellenfelük, ezért nem tudták a gyors középkezdéseiket gólra váltani.
    A beálló elárulta, a szünetben alapos fejmosást kaptak a szövetségi kapitánytól, mondván, egy negyeddöntőben nem lehet így játszani.
    "Teljes mértékben igaza volt. Sajnos, úgy éreztem ezen a mérkőzésen, hogy a tizedik perc után semmi sanszot nem adtak arra, hogy mi pariban legyünk velük" - nyilatkozta.
    Hozzátette, a meccs közben próbáltak a saját játékukra figyelni, de amikor a második félidő elején felnéztek az eredményjelzőre, már nagyon nagy volt a különbség, és onnantól csak becsületből kézilabdáztak.
    A magyarok pénteken az 5-8. helyért Norvégiával játszanak, majd vasárnap kora délután egy helyosztóval zárják szereplésüket Stockholmban.

(Fotó: MTI)