• 2024 04 28

Ifj. Nagy Péter lett a férfi röplabda-válogatott szövetségi kapitánya

Új kapitány a generációváltás jegyében

Ifjabb Nagy Péter lett a magyar férfi röplabda-válogatott szövetségi kapitánya.

Kock Róberttel előre lépett a magyar férfi röplabda-válogatott, de az igazi áttörés nem sikerült, 2020 február és 2021 október között, amikor irányította a válogatottat, amellyel 2021-ben bronzérmet, idén negyedik helyet szerzett az Európa-liga „Ezüst” divíziójában, az Európa-bajnokságra azonban egyik selejtezősorozatból sem sikerült kvalifikálnia a gárdának. A sportág vezetői pedig élükön az új elnökkel Dr. Kersch Ferenccel más irányra szavaztak és megköszönték a munkát Kochnak, akinek hivatalosan november végén járt le a megbízatása. 

Nagyjából ugyanekkor pedig ifj. Nagy Péter alól is kicsúszott a MAFC kispadja, igaz egészen más okokból. Hiszen a szakvezető sikeres idények után távozott az egyetemi csapattól, miután az Extraliga tavalyi bronzémesénél elfogyott a pénz. Így még az is kérdéses, hogy kikkel és miként fejezi be a csapat az idei szezont.  

Nagy Péter állás nélkül maradt, de nem sokáig, mert a Magyar Röplabda Szövetség számára kézenfekvő volt a kinevezésea válogatott élére. Ifjabb Nagy Péter játékosként Kecskeméten lett élvonalbeli röplabdázó, 20 évesen a német Friedrichshafenhez került, amellyel Bajnokok Ligáját nyert. Onnan Olaszországba vezetett az útja, de játszott a román, a török és az osztrák élvonalban is, 2016-tól pedig Kecskeméten és Kaposváron is játszott.

Edzői karrierjét a MAFC-nál kezdte meg, ahol harmadik hely volt a legjobb eredménye az Extraligában.  A 38 éves szakember határozatlan idejű kinevezését egyhangúlag támogatta az MRSZ elnöksége, csütörtöktől pedig kezdheti is a munkát. 

A szövetség honlapjának a következőképpen nyilatkozott kinevezéséről: „Ez egy elég friss dolog egyelőre, pár napja döntöttem csak el, hogy amennyiben az MRSZ felkér, vállalom a feladatot, ami új és egyben nagyon megtisztelő számomra! Egy olyan válogatottat szeretnék építeni, amely rendkívül motivált, ahova nagy kedvvel érkeznek a játékosok, akik mindig arra törekednek, hogy a képességük legjavát nyújtsák. Ehhez igyekszem átadni a röplabdában szerzett tapasztalatomat, tudásomat. A klubokhoz képest egy válogatottnál kevesebb az idő a csapatformálásra, egymás megismerésére, de megvan az elképzelésem, hogy mivel lehet ezt áthidalni. Fontos, hogy kialakítsunk egy rendszert, amihez minden röplabdázó alkalmazkodik, aki bekerül a keretbe. Összetartó, sikerre éhes, jó szellemiségű kerettel szeretnénk nekivágni a ránk váró kihívásoknak.”

Kihívás pedig lesz javából, hiszen míg a női válogatott már sorozatban vívja ki a szereplés a kontinentornákon, a férfiaknak ez 2004 óta nem sikerült.