• 2024 04 25

Első nap az olimpián magyar szemmel

Egy arany, egy ötödik és kiesők

A nap magyarjainak szereplése Tokióban.

Vívás:  Decsi Tamás első asszójában 15-8-ra kikapott a német Max Hartungtól, így a 32 között kiesett a férfi kardozók szombati egyéni versenyében a tokiói olimpián. Hasonlóképpen búcsúzott a 2017-ben világbajnok, 2019-ben vb-ezüstérmes Szatmári András, aki meglepetésre 15-12-re kikapott az iráni Ali Pakdamantól. Szilágyi Áron viszont a bejutott a legjobb négy közé. London és Rio de Janeiro bajnoka harmadik asszójában, a negyeddöntőben fölényesen, 15-6-ra verte az iráni Ali Pakdamant.

Taekwondo: Az áprilisban Európa-bajnok Salim Omar 46-16-ra kikapott a tekvondósok 58 kilogrammos kategóriájának bronzmérkőzésén a tokiói olimpián, így ötödikként zárt.

Úszás: A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka, valamint a 17 éves Mihályvári-Farkas Viktória is bejutott a döntőbe 400 méter vegyesen a tokiói olimpia úszóversenyeinek első napján, szombaton, míg a férfiaknál ugyanebben a számban Verrasztó Dávid verekedte be magát a fináléba.  Hosszú önmagához képest gyengébb teljesítményt nyújtva úszott 4:36.01 perces időt, amely arra volt elég, hogy hetedikként kerüljön be a döntőbe. Ugyanebben a számban Mihályvári-Farkas nagyszerűen hajrázva, egyéni csúcsot jelentő 4:35.99 perces idővel csapott a célba a második előfutam végén, ezzel hatodikként került be a döntőbe.
  Verrasztó jól rajtolt saját előfutamában, és a folytatásban is végig az első három hely valamelyikén tudott maradni. A háromszoros Európa-bajnok gyorson nagyot próbált hajrázni, ennek ellenére harmadikként csapott a célba 4:09.80 perccel, ez pedig elegendő volt ahhoz, hogy a negyedik idővel bejusson a döntőbe. Ugyanebben a számban Bernek Péter 4:12.38 perces egyéni csúcsa ellenére nem jutott be a fináléba, s összesítésben a 13. helyen zárt.
 Női 100 méter pillangón Sebestyén Dalmának nem sikerült elődöntőbe jutnia, 59.79 másodperces idejével a 27. helyen zárt.
    A nyitónapon vízbe ugró hatodik magyar, Zombori Gábor a 400 méteres gyorsúszás előfutamában volt érdekelt, 3:47.99 perces idejével pedig a 18. helyen zárt, és nem jutott fináléba.
    Cselgáncs: Csernoviczki Éva a nyolcaddöntőben búcsúzott a tokiói ötkarikás játékok cselgáncstornájának első napján.  A 48 kilogrammos súlycsoport 34 éves magyar dzsúdósa - aki negyedik olimpiáján szerepel - a 16 közé jutásért az indai Shushila Likmabam ellen ipponnal nyert, a következő körben pedig a kategória egyik legjobbja, a 2017-ben világbajnok japán Tonaki Funa várt rá, aki harmadik kiemeltként erőnyerő volt az első fordulóban. Tonaki Budapesten szerezte vb-aranyát, emellett kétszer második volt vb-n, öt Grand Slam-tornát nyert, és eddigi mindhárom mérkőzésükön legyőzte az Ippon Judo Tatabánya versenyzőjét. Az összecsapást a kétszeres Európa-bajnok magyar dzsúdós kezdte aktívabban, ment előre, egy földharc során fölülre is került, de akciót nem tudott csinálni. Aztán a japán pillanatai következtek, ám Csernoviczki sikeresen hárította dobáskísérletét. Majd kétszer is szinte ugyanaz a jelenet ismétlődött meg, az összekapaszkodásból a tatabányai cselgáncsozó elesett, Tonaki pedig keményen támadta, másodszorra meg is csinálta az ippont érő leszorítást, 22 másodperccel a vége előtt.

Ökölvívás: Az 57 kilogrammban szereplő Gálos Roland első mérkőzésén kikapott, így búcsúzott a tokiói olimpia ökölvívóversenyétől, melynek egyetlen magyar indulója volt. A bajaiak 26 éves bokszolója a kazah Serik Temirzsanov ellen lépett ringbe a nyolcaddöntőbe jutásért. Előzetesen kiélezett csatára lehetett számítani, összességében azonban Gálos sima vereséget szenvedett.

Asztalitenisz: A Szudi Ádám, Pergel Szandra duó kikapott a vegyes párosok első fordulójában, így a 16 között be is fejezte szereplését a tokiói olimpián. A magyar kettős szombaton 4-0-ra maradt alul a negyedik helyen kiemelt hongkongi Vong Csun-tinggel és Tu Hoj-kemmel szemben.

Majoros Bence 4-0-ra megnyerte első mérkőzését az asztaliteniszezők tornájának szombati nyitónapján a tokiói olimpián, ezzel bejutott a 48 közé.  Majoros a szintén olimpiai újonc algériai Larbi Bouriah ellen lépett asztalhoz, de míg a magyar pingpongos pár nappal 24. születésnapja előtt játszhatta első ötkarikás mérkőzését, ellenfelének ez 38 évesen jött össze.

Madarász Dóra kikapott első mérkőzésén és kiesett. A Fővárosi Sportcsarnokban a magyar játékos ellenfele a negyedik olimpiáján szereplő, rutinos nigériai Offiong Edem volt, aki számottevő nemzetközi eredménnyel nem rendelkezett. A négyszeres Eb-bronzérmes Madarász azonban nem tudta érvényesíteni a papírformát, és 35 perc alatt 4-1-es vereséget szenvedett.

férfi egyes, 1. forduló (a 48 közé jutásért):
Majoros Bence-Larbi Bouriah (algériai) 4-0 (1, 5, 5, 2)
női egyes, 1. forduló (a 48 közé jutásért):
Offiong Edem (nigériai)-Madarász Dóra 4-1 (8, 9, 9, -9, 4)
vegyes páros, 1. forduló (a 8 közé jutásért):
Vong Csun-ting, Tu Hoj-kem (hongkongi)-Szudi Ádám, Pergel Szandra 4-0 (6, 5, 3, 9)

Sportlövészet: Mészáros Eszter a 20. helyen zárta hétfőn a női légpuskások versenyszámát a tokiói olimpián, vagyis nem jutott be a legjobb nyolc lövőt felvonultató döntőbe.  A Gödöllői EAC 19 éves világkupa-győztese 625,3 körös eredménnyel fejezte be a 60 lövéses alapversenyt az 50 fős mezőnyben.
    Mészáros visszafogottan kezdett, első tíz lövése nem volt kiemelkedő. Az első sorozat után röviden egyeztetett edzőjével, majd visszatért a lőállásba, és a folytatásban egyre kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtott, lövései jóval pontosabbak voltak. A negyedik tíz lövéses szériája sikerült a legjobban, de aztán hiába lőtt viszonylag jól és egyenletesen az utolsó előtti, valamint a hatodik sorozatban, ez a legjobb nyolcba, és ezzel a döntőbe kerüléshez nem volt elég. 

Kerékpár: Valter Attila hivatalosan nem fejezte be a tokiói olimpia országúti kerékpáros mezőnyversenyét. A 234 kilométeres távon három komoly hegymenet várt a 128 rajthoz álló kerékpárosra, akiket az utak mellett biztattak a nézők.  A magyar kerekes hozzátette, az utolsó meredek hegy előtt nem volt messze a mezőnytől, mindenképp be akarta fejezni a versenyt, 24 kilométerrel a cél előtt azonban megállították őt és több társát is.
"A verseny még nem ért véget, nem értek be az elsők, nekünk pedig nem volt kifejezetten nagy hátrányunk. Tizenhárom percet ácsorogtunk az utolsó rövid emelkedő lábánál, nem tudva, hogy mégis mi történik. Mikor látták a szervezők, hogy nincs elég jármű ahhoz, hogy levigyenek a célba, úgy döntöttek, hogy tegyük meg mégis kerékpárral a verseny végét. Három másik versenyzővel így is beértünk a limiten belül" - írta Valter, aki szerint ez "nem egy nagy eredmény, inkább semmilyen".
"Csalódott vagyok, hogy szervezési hibák miatt jelenleg DNF szerepel a nevem mellett. Igyekeztem kitekerni, ami bennem van" - utalt a "nem ért célba" angol rövidítésére a magyar bringás.