• 2024 05 08

Kvalifikáció jegyében – Vívás

Úton Tokió felé

Egyelőre csak az tűnik biztosnak, hogy 2021. július 23-án elkezdődik a tokiói nyári olimpia. Hogy milyen körülmények között rendezik majd az ötkarikás játékokat arról egyelőre csak tervek vannak, mint ahogy az sem biztos, hogy hány magyar sportoló vehet majd részt az olimpián. Végig vesszük a különböző sportágak esélyeit, esélyeseit.

 Két arany, egy ezüst és egy bronzérem, így zárták a riói olimpiát a magyar vívók. Ez alapján a Magyar Vívó Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság 2019-ben a tokiói olimpiai elvárásokat úgy határozta meg, hogy a riói tízfős magyar vívólétszámot megismétlődjön, és maximum 12 főben gondolkodtak a sportvezetők, három csapat részvételével számolva. A sportági hagyományokat figyelembe véve pedig 2-3 érem, közte 1 arany volt a kitűzött elvárás, valamint 10-15 olimpiai pont.

Azt nyilvánvaló volt, hogy a kvalifikációs sorozatban a legfontosabb a világkupa csapatversenye. A tokiói olimpián ismét minden fegyvernemben és minden nemben rendeznek majd csapatversenyt, így aztán a legtöbb kvótát a csapatok szerezhetik. Nemenként, fegyvernemenként 3-3-at, abban az esetben, hogyha a gárda bekerült az olimpiai indulók közül.

Ez alapján a női tőrözők már biztosan ott lesznek az olimpián, a férfi kardozóknak ugyan van még versenyük, de ők is hiánytalanul képviselhetik az országot. A női tőrözők kijutása mindenképpen meglepetés volt.  

A további csapatok közül a férfi párbajtőrözők és a női kardozók jelen állás szerint egyaránt kvalifikációs helyen állnak, számukra egy-egy verseny van még hátra, amelyen be kell biztosítani, majd a kijutást az olimpiára. Ha ez sikerül, akkor a vívás a kvótások szempontjában túl is szárnyalhatja majd a kitűzött célt.  

Hiszen a csapatversenyekben érintett versenyzők miatt 24 vívó adott lesz a 34-es főtáblán az egyéni versenyekben. Jelen állásban szerint két olyan fegyvernem van a hatból, amelyikben nem lesz érdekelt a magyar együttes. A női párbajtőrözők és a férfi tőrözőknek már csak egyénileg van esélyük kijutniuk az olimpiára.  Erre két esély van. Először a világranglistáról.  A kvalifikáció zárása április 5-én lesz, ezután földrészenkénti kvótákat osztanak majd a világranglistáról. Természetesen azok az országok már nem juthatnak kvótához, akik csapatban ott lesznek a nyári játékokon.

Az utolsó lehetőség pedig az egyéni kontinentális kvalifikációs verseny, amelyet április végén rendeznek. Innen minden fegyvernemben a győztes jut ki az olimpiára. Ez azért is fontos, hiszen Szász-Kovács Emese a szülési szabadsága miatt visszatérve a ranglistáról nem juthat kvótához, de az európai még megszerezheti azt.

Így ha minden ideálisan alakul majd az év elején akkor a vívók, a maximális tervhez képest is több kvótával rendelkezhetnek majd. Hiszen akár 14 magyar vívó is utazhat ideális esetben az olimpiára. A kitűzött cél, vagyis a megszerzendő 2-3 érem pedig szintén reális visszatekintve a 2019-es világbajnokságra. Hiszen a férfi kardozók és férfi párbajtőrözők egyéniben és csapatban is éremesélyesek,

Ha már nem hoz változást a vírushelyzet, akkor április végére már pontos száma lesz a magyar kvótásoknak.