• 2024 04 24

Hat magyar áll kvótát érő helyen cselgáncsban

Még 12 versenyen lehet pontokat gyűjteni

A dohai Mesterek Tornája utáni világranglisták alapján, a jelenlegi állás szerint hat cselgáncsozó képviselhetné Magyarországot az idén nyárra halasztott tokiói olimpián.

A Mesterek Tornája mindössze Pupp Rékénak sikerült kiemelkedően, hiszen ő az ötödik helye több pontot ért a világranglistán, mint egy kontinensbajnokságon szerzett érem. De azok a cselgáncsozók, akik legalább egy meccset nyerni tudtak, így a legjobb 16 közé kerültek, szintén fontos pontokat szereztek. A ranglista versenyek itt azonban nem állnak meg, hiszen a júniusi budapesti világbajnoksággal együtt összesen 12 olyan versenyt rendeznek még, ahol pontot lehet szerezni és el lehet érni a közvetlen olimpiai kvótát. 

Jelen pillanatban a magyar dzsúdósok közül hatan állnak ilyen pozícióban, így Tóth Krisztián (90 kg, 6. a világranglistán), Cirjenics Miklós (100 kg, 22.), illetve Csernoviczki Éva (48 kg, 20.), Pupp Réka (52 kg, 28. - kontinentális kvóta), Karakas Hedvig (57 kg, 8.) és Özbas Szofi (63 kg, 27.). Tóth és Karakas abból a szempontból érdekes, hogy nekik az elkövetkezendő versenyek azért fontosak, hogy megtartják a mostani helyüket, hiszen akkor kiemeltek lehetnek, ami korántsem mindegy a sorsolásnál Tokióban. 

A helyzet azonban versenyről-versenyre változhat, hiszen az októberi budapesti Grand Slam után még Szabó Frigyes (73 kg), és Ungvári Attila (81 kg) is kvótás helyen volt, de a prágai Eb és a katari torna után kiszorultak innen, így egyelőre csak a kontinentális kvótában bízhatnak.

252 dzsúdós a júniusi világranglistájáról kerül az olimpiai mezőnybe, a 14 súlycsoportból az első 18 helyezett szerez kvótát. A rendező japánok automatikusan kapnak súlycsoportonként egy indulási jogot. A maradék 120 helyet a közvetlen kvalifikációról épphogy lemaradó versenyzők kapják kontinentális eloszlásban, Európának 25 (13 férfi és 12 női) kvóta jut. Értelemszerűen a ranglisták értékelésénél fontos az, hogy egy országból csak egy versenyző indulhat, míg az európai kvótáknál, akik már szereztek, kiesnek ebből a versenyből. 

A többi magyar közül, Szabó Csaba a 84., Boros Bence a 74., Sipőcz Richárd a 34. A nőknél Gercsák Szabina a 37., Salánki Evelin a 46., Szigetvári Mercédesz pedig a 34. helyen áll, tehát semmi sem lehetetlen még a számukra sem. 

A 2021. júniusi budapesti világbajnokságig februárban a tel-avivi Grand Slamen, márciusban a taskenti és a tbiliszi Grand Slamen, áprilisban az antalyai Grand Slamen és a lisszaboni Európa-bajnokságon, májusban pedig a párizsi Grand Slamen lehet még pontokat gyűjteni.

A 2016-os riói játékokon nyolcfős magyar dzsúdós küldöttség vett részt, amely egy ötödik, illetve három hetedik hellyel zárt.