• 2024 04 18

Kisorsolták a januári férfi kézilabda vb csoportjait

Három földrészről kaptak ellenfelet a mieink

A gízai piramisok tövében kisorsolták a januárra tervezett egyiptomi férfi világbajnokság csoportbeosztását. A 32 csapatos tornán a magyar válogatott a német, az uruguayi és a zöld-foki szigeteki együttessel került egy négyesbe. A csoport első három helyezettje jut a középdöntőbe.

Gulyás István szövetségi kapitány: - Egyelőre nehéz megmondani, mi lesz a helyzet a világban és a kézilabdázásban a jövő év elején, és hogy milyen formában kerülhet sorra a világbajnokság, de a magyar bajnokság szerencsére elkezdődhetett, úgy készülünk a vb kapcsán, hogy igyekszünk kizárni a külső körülményeket. Sokkal erősebb csoportba is kerülhettünk volna, és mivel három együttes jut tovább, talán a középdöntőben is gondolkozhatunk, hiszen egyértelműen az idei Európa-bajnokságból kell kiindulnunk és tovább lépnünk. Németországot jól ismerjük, rendkívül erős válogatottal bír, és Uruguay sem lebecsülendő, igaz, sem velük, sem a Zöld-foki szigetek együttese ellen nem játszott még a magyar férfi válogatott. Bízunk a továbbjutásban, ha ez sikerül, a középdöntőben már rendkívül erős csapatokkal találkozhatunk. 

Férfi világbajnokság, Egyiptom, 2021. január 13-31.
Csoportbeosztás:
A-csoport: Németország, Magyarország, Uruguay, Zöld-foki szigetek
B-csoport: Spanyolország, Tunézia, Brazília, Lengyelország
C-csoport: Horvátország, Katar, Japán, Angola
D-csoport: Dánia, Argentína, Bahrein, Kongói DK
E-csoport: Norvégia, Ausztria, Franciaország, Észak-Amerika csapata a kontinentális selejtezőből
F-csoport: Portugália, Algéria, Izland, Marokkó
G-csoport: Svédország, Egyiptom, Csehország, Dél-Amerika csapata a kontinentális selejtezőből
H-csoport: Szlovénia, Fehéroroszország, Dél-Korea, Oroszország

A kiemelés alapján az első kalapba a vb-címvédő dánok és a legutóbbi Európa-bajnokság 1-7. helyezettjei kerültek. Franciaország Eb-14. helye miatt került csupán a 3. kalapba, míg Oroszország és Lengyelország az Eb-ről nem jutott ki a világbajnokságra, szabadkártyával kaptak kvalifikációt csapataik, így automatikusan a 4. kalapba sorolták be a két együttest.

A csoportok első három-három helyezettje jut a középdöntőbe. A középdöntőben négy hatos csoportban játszanak a résztvevők (I. csoport: A-B csoportok továbbjutói, II. csoport: C-D csoportok továbbjutói, III. csoport: E-F csoportok továbbjutói, IV. csoport: G-H csoportok továbbjutói). A középdöntő csoportok első két-két helyezettje jut a negyeddöntőbe.

A világbajnokság tervezett helyszínei: Alexandria, Kairó, Gíza, Új főváros (Egyiptom új, mesterségesen létrehozott új adminisztratív fővárosa)