• 2024 04 26

Öt mérkőzés után nyert újra az Újpest

A kiesés elkerüléséért küzdő lila-fehérek begyűjtötték mindhárom pontot a kupagyőztes ellen

Frissen kinevezett edzővel a kispadon várta az Újpest a friss kupagyőztes Budapest Honvédot az OTP Bank Liga 27. fordulójának szombati zárómérkőzésén.

A kispestiek teljesítették a kitűzött célt, vagyis a szerdai Magyar Kupa-győzelmükkel kivívták a jogot a nemzetközi kupaszereplésre, így nyugodtabban készülhettek a mérkőzésre, mint elenfelük. Az UTE ugyanis a kiesés ellen küzd, így a kispadon Nebojsa Vignjevicet váltó Predrag Rogan együttesének nem lehetett más a célja hazai pályán, mint megszerezni mindhárom pontot. Bármi áron.

Az első negyed óra a puhatolózás jegyében telt, majd Batik 14 méterről leadott lövését védte Banai a bal alsó sarok elől, majd Szendrei közeli duplázását ütötte ki bravúrral az újpesti kapus. A félidő derekán kezdett fölénybe kerülni a Honvéd, szemmel látható volt a vendégeken, hogy a kupagyőzelem feloldotta a feszültséget a játékosokban, akik felszabadultan szövögették a támadásaikat. Az egyik ilyen végén Gazdag szánta el magát lövésre, mintegy húsz méterre a hazai kaputól, labdája azonban centikkel elkerülte a kaput. Az Újpest ugyanakkor érthető módon görcsös volt, próbálkozott, de sok pontatlanság volt a játékban, nem jutottak el lövésig, egyedül szögletből tudták megközelíteni a kispesti kaput. Aztán a félidő utolsó percében egy ilyen szöglet után váratlanul megszerezték a vezetést. Burekovic beívelése átszállt a túloldalra, Simon szedte össze a labdát és löbbölte be azt a kapu elé, ahol Szendrei szorításában Novothny fejelt a kapuba. Az újpesti gólöröm volt az első 45 perc utolsó mozzanata.

A második félidő első helyzete a Honvéd előtt adódott. A harmadik percben Gazdagot buktatták a hazai védők a tizenhatosuk előtt. Ugrai állt a labda mögé, de kecsegtető helyzetből leadott lövése jócskán fölé szállt. Öt perccel később újra Ugrai készült szabadrúgáshoz, ám miután leállította a labdát, Pisont Lanzafame-t küldte be a helyére. Így már az olasz ívelt kapu elé, de szögletre tisztáztak a védők. Tovább támadott a kispesti gárda, volt olyan időszak, hogy a felezővonalon állt fel a vendégek védősora. A félidő derekán aztán Gazdag került helyzetbe, de nyolc méterről Banai kezébe fejelt. Egy percre rá megint Gazdag ugrott ki a védők közül, de lövésig nem jutott el, mert Pauljevic lerántotta. A lerántás a tizenhatos vonalán történt, Gazdag büntetőt reklamált, de mindez lényegtelen volt, mert a játékvezető továbbot intett. Meddő volt a Honvéd-fölény, nem sikerült a vendégeknek helyzetet kialakítani lilák kapuja előtt, hiába szorították be ellenfelüket. A mérkőzés hajrájáig kellett várni az újabb helyzetre, Lanzafame rúgott sorfalba egy szabadrúgast a 82. percben. A négy perces hosszabbítás legvégén az égiek is az Újpestiekkel voltak. Sokadik kispesti felívelés után Batik 10 méterről teibe lőtte a felső lécet, így a hazaiak, ha szerencsével is, de kiharcolták a sokat érő győzelmet. Vagy mondhatjuk azt is, hogy Predrag Rogan bemutatkozása fényesre sikerült.    

OTP Bank Liga, 27. forduló:
Újpest FC-Budapest Honvéd FC 1-0 (1-0)
Szusza Ferenc Stadion, v.: Pillók
gólszerző: Novothny (45+1.)
sárga lap: Szakály P. (23.), Zsótér (54.)

Újpest: Banai - Pauljevic, Ristevski, Heris, Burekovic - Szakály P., Zsótér (Bacsa, 75.) - Simon K. (Csongvai, 64., Koszta, 93.), Perosevic (Perosevic, 62.), Nwobodo - Novothny

Honvéd: Levkovich - Mezgrani, Batik, Lovric, Uzoma (Aliji, 85.) - Kesztyűs, Hidi (Tóth P., 76.), Szendrei (Nagy G., 86.), Gazdag (Cipf, 85.) - Moutari, Ugrai (Lanzafame, 56.)

(Fotó: MTI)