• 2024 05 05

Pongrácz Bence harmadik lett a cselgáncs Európa-bajnokságon

Először Eb-dobogón a visszatérő magyar judós

A 66 kilogrammos Pongrácz Bence bronzérmet nyert a zágrábi olimpiai kvalifikációs cselgáncs Európa-bajnokság csütörtöki nyitónapján.

Hazai rivális ellen kezdett a 66 kilogrammban Pongrácz Bence, a dunakeszi VSD kétszeres European Open-ezüstérmese és a horvátok kétszeres bajnoka, Nikola Zorotovic mérte össze az erejét. Tavaly, a celjei Európa-kupán már találkoztak a felek, akkor a huszonnégy éves magyar judós nyert, így végződött a „visszavágó” is: Pongrácz Bence félidőben már vazarival vezetett, majd a harmadik perc elején egy újabb dobással lezárta a párharcot.

A legjobb nyolc közé jutás volt a tét a szerb Grand Slam-ezüstérmes Sztrahinja Buncsics ellen, a VSD judósa már az első pillanatokban meglepte riválisát, de ez még „csak” vazarit ért, hogy aztán egy percen belül következzen az újabb magyar pont, s ezzel együtt a magabiztos továbbjutás!

(Fotó: EJU/Gabi Juan)

A törökök nagy reménysége, a junior-világbajnoki bronzérmes, junior Európa-bajnok Muhammed Demirel következett a legjobb nyolc között. A huszonegy éves török nlhány napja ötödik lett az antalyai Grand Slam-tornán, s az előző kanyarban kiütötte az Európa-bajnokság első kiemeltjét, az azeri Najafovot. A magyar-török összecsapás első három percében csak Demirel neve mellé került egy intés, Pongrácz Bence remekül harcolt, de a vége előtt harminc másodperccel egy kontratámadás után Demirel előnybe került, amit már nem sikerült behozni.

Pongrácz Bence a vigaszágon folytathatta, ahol már bravúrra lett volna szüksége az ukránok 2022-es Európa-bajnoka, Bogdan Jadov ellen. A világranglistán több mint hetven hellyel magasabban rangsorolt ukrán ellen azonban sikerült eltüntetni a különbséget, mi több: Pongrácz Bence alig egy perc alatt két vazarival kiütötte a kontinensbajnokot, s bejutott a délutáni programba!

Tavaly indulhatott először felnőtt Európa-bajnokságon, akkor az olimpiai bajnok olasz Basile ellen nem tudott továbblépni, ezúttal viszont a bronzmérkőzésen léphetett tatamira! A bronzmeccsen a spanyol Alberto Gaitero Martin következett, aki ugyan nem Európa-bajnok, mint Jadov, „csak” Eb-ezüst- és bronzérmes, s a világranglistán eggyel meg is előzi az ukránt. Dobos Gábor tanítványa ezt a skalpot is meg akarta szerezni! Nagyon jól kezdett, Gaitero nem talált fogást rajta, egyenlő erők harcát hozta az első három perc. Amikor egy-egy intés szerepelt a táblán, Pongrácz Bence már fáradni látszott, a spanyol viszont – látszólag – duzzadt az erőtől. S akkor, valahonnan a cilinder mélyéről a magyar fiú elővarázsolt egy gyönyörű dobást, s fél perccel a vége előtt vazaris előnybe került. A férfi kapitány, Ungvári Miklós alig bírt ülve maradni, Pongrácz Bence viszont az arcán halálos nyugalommal kézben tartotta a mérkőzésből maradt másodperceket. A dunakesziek büszkesége alig tizenhét évesen, 2016-ban – még újpesti színekben – már magyar bajnok volt, de a koronavírus-járvány idején abbahagyta a judót, s edzősködni kezdett. Két évvel később a VSD szakvezetőinek ötletére kezdett újra versenyezni. S milyen jól tette! Az Európa-bajnokság egyik legnagyobb (számunkra legalábbis biztosan) meglepetését szerezte: huszonnégy évesen Európa-bajnoki bronzérmet nyert!