• 2024 04 26

Magabiztos paksi győzelem Mezőkövesden

Továbbra sem nyert tétmérkőzést az újrakezdés óta a kupa-ezüstérmes

A csalódást jelentő Magyar Kupa-döntő után szombaton már a bajnokságban kellett pályára lépnie a Mezőkövesdnek a vendég Paks ellen, mégpedig egy előzetesen könnyűnek semmiképpen sem nevezhető mérkőzésen, hiszen a zöld-fehérek a kiesés elkerüléséért küzdenek.

A dobogón maradni! Ez lehet a célja a Mezőkövesdnek a szezon hátralevő részére, miután a szerdán elvesztett Magyar Kupa-döntő után folytatódott bajnoki pontvadászatban hazai pályán a Paks csapatát fogadta. A másik oldalon hasonlóan a maradás a cél, mármint az első osztályban maradás, hiszen a vendégek kieső helyről várták a 27. fordulót.

A Paks kezdte aktívabban a mérkőzést rögtön az első percben szöglethez jutott, ám abból lövéshez nem. Aztán az első negyed óra végén még gyors egymásutánban háromszor megismételhette a sarokrúgást a vendég csapat. A középső volt a legveszélyesebb, Windecker 12 méterről fejelt, Szappanos a léc alól ütötte ki a labdát. A félidő derekán veszélyeztetett először a Mezőkövesd, Zivzivadze iramodott meg a félpályáról egy szerzett labda után, de mintha egyedül lenne, túlcselezte magát a tizenhatoson belül. Pár percre rá ugyanő adott középre az alapvonal közeléből, de a kapu elé érkező csapattársak mögé szállt a labda. A félidő utolsó percei a zöld-fehéreké voltak. A Paks jól kombinált, viszonylag gyorsan el tudott jutni a hazai büntetőterületig, de mintha a támadásszövést csak azért választották volna a vendégek, hogy múljon az idő. A tizenhatoson belül rendre büntetőt akartak kiharcolni kapuralövés helyett, de erre Solymosi nem volt vevő.

A fordulás után aztán Könyves bebizonyította, hogy a kapuralövésnek is van értelme, öt perc elteltével vezetést szerzett a vendégeknek. Egy a kezdőkörből gyorsan elvégzett szabadrúgás után Böde a kövesdi térfél közepéről ugratta ki csatártársát, ami után Könyves tizenötröl, futtából kilőtte a bal alsó sarkot. 0-1! Sőt a 63. percben tovább bizonyította a kapuralövés és a gól összefüggését, egy remek találattal megduplázta csapata előnyét. Hahntól kapta a labdát a tizenhatosra belépve, az érkező védő mellett visszhúzta azt, majd fel sem nézett, úgy tekert a hosszúba. 0-2! Ettől kezdve a Paks tartotta az eredményt. A hazaiak meddő próbálkozásai rendre elhaltak a zöld-fehérek védelmén. Tíz perccel a lefújás előtt maradt ki a legnagyobb mezőkövesdi lehetőség, amikor Vadnai 18 méterről leadott lapos lövése után, majd Takács duplázását követően is nagyot kellett védenie Rácznak. Végül megérdemelt győzelemmel került el kiesőhelyról a paksi gárda, a Mezőkövesd pedig továbbra sem nyert tétmérkőzést a járványhelyzet utáni újrakezdés óta.

A Paks megszerzett három pontja azt jelenti, hogy biztossá vált a sereghajtó Kaposvár kiesése!

(Fotó: Mezőkövesd Zsóry FC)

OTP Bank Liga, 27. forduló:
Mezőkövesd Zsóry FC-Paksi FC 0-2 (0-0)
Mezőkövesd, v.: Solymosi
gólszerző: Könyves (50., 64.)
sárga lap: Pillár (45.), illetve Szakály D. (28.), Rácz (76.)

Mezőkövesd: Szappanos - Eperjesi (Farkas, 53.), Neszterov, Pillár, Vadnai - Pekár (Nagy D., 66.), Meszhi, Szeles (Jurina, a szünetben), Cseri (Vajda, 53.)- Zivzivadze (Takács T., 66.), Besirovic

Paks: Rácz - Osváth, Szélpál, Kelemen, Szabó J. - Szakály D. (Sajbán, 78.), Windecker, Balogh B. (Bertus, 72.) - Haraszti (Hahn, 60.), Böde (Kecskés, 79.), Könyves