• 2024 04 27

Befejezettnek nyilvánított bajnokságok

A kézilabdázók és röplabdázók hazai idénye is véget ért

Két újabb pontvadászat fejeződött be hivatalosan csütörtökön Magyarországon.

Kézilabda: A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnöksége csütörtökön befejezetté nyilvánította a 2019/20-as hazai bajnoki és kupasorozatokat. Az MKSZ közleményben emlékeztetett rá, hogy a koronavírus megjelenése miatt, illetve a kórokozó terjedésének megakadályozása érdekében március 14-én valamennyi, az általa és a megyei kézilabda-szövetségek által kiírt bajnokság és kupasorozat mérkőzéseit felfüggesztette.
    Mivel ezeket "sportszakmai indokok alapján" meghatározatlan ideig nem lehet folytatni, a szövetség vezetőtestülete úgy döntött, hogy a sorozatokat - köztük az élvonalat, a másodosztályt, a Magyar Kupát és a Ligakupát is - befejezetté nyilvánítja.
    Az egyhangúlag meghozott döntés része, hogy a helyezéseket nem osztják ki és nem lesznek kiesők, illetve feljutók. A nemzetközi kupákban azok a csapatok indulhatnak, amelyek a 2018/19-es idény alapján arra jogosultak voltak.

Röplabda: A Magyar Röplabda Szövetség (MRSZ) elnöksége csütörtökön befejezetté nyilvánította a 2019/20-as szezon hazai bajnoki és kupasorozatait. Az MRSZ honlapján megjelent közlemény kiemeli, hogy a magyar kormány által határozatlan időre meghosszabbított kijárási korlátozás miatt "a bajnokságok folytatására meghatározatlan ideig kormányzati intézkedések és sportszakmai indokok alapján nem kerülhet sor", így az elnökség a teljes felnőtt és az U15-ös korosztályig az összes utánpótlás teremröplabda-bajnokságot befejezetté nyilvánítja.
    A döntés részeként a közlemény kijelentette, hogy a bajnokságokban nem kerülnek kiosztásra helyezések. A nemzetközi kupaindulásról az érintett klubok bevonásával, az idei és a tavalyi bajnoki, és kupaeredmények figyelembevételével döntenek.

Vízilabda: Az OSC Újbuda vízilabdacsapatának edzőit és játékosait arról tájékoztatta a névadó főszponzor A-Híd Zrt., hogy nem tudja tovább támogatni őket, miután nem képes teljesíteni a szerződésben vállalt kötelezettségeit.  Vad Lajos, a fővárosiak vezetőedzője az MTI-nek elmondta: társaihoz hasonlóan ő is csütörtökön (ma) kapta meg az értesítést, a jövőt illetően egyelőre rendkívül bizonytalan helyzetben van. Hozzátette, miután a koronavírus-járvány miatt "beütött a krach", az erőnléti edző útmutatását követve a játékosok otthonukban egyénileg készülnek, így már negyedik hete egyikükkel sem találkozott.
       Az OSC a bajnokságban mind a 15 mérkőzését megnyerte, 14-et az alapszakaszban, egyet már a felsőházi rájátszásban. A BL-csoportjában tíz meccsen szerzett 22 pontjával az első helyen áll, kétpontos előnnyel a címvédő FTC-Telekom és a Pro Recco előtt, amelyek kilenc találkozójukat tudták lejátszani.

Kajak-kenu: A jövő évi, szegedi világkupa lesz a kajakosok és kenusok európai olimpiai pótkvalifikációs versenye a tokiói nyári játékokra. Schmidt Gábor, a sportág hazai szövetségének (MKKSZ) elnöke azt mondta, egyelőre még nincs konkrét időpont, de a nemzetközi szövetség (ICF) már jelezte, ez a vk-forduló lesz a kvótaszerző viadal. Hozzátette: a vk-verseny feltehetően májusban lesz, reményei szerint két-három héten belül megszületik a végleges időpont.
       A magyar válogatott eddig hat női kajakos, öt férfi kajakos és két női kenus kvótát szerzett az ötkarikás játékokra, még öt indulási jog gyűjthető.

Labdarúgás: Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) kettővel csökkentheti azoknak a városoknak a számát, amelyek otthont adnak a 2020-ról a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott Európa-bajnokság mérkőzéseinek - írta a Daily Mail.  A londoni lap úgy tudja, hogy a pandémia által leginkább sújtott országok közé tartozó Olaszország és Spanyolország két helyszíne, azaz Róma és Bilbao kerülhet le az Eb-rendezésre kiválasztottak listájáról, mivel az UEFA attól tart, hogy sem az olasz metropolisz, sem a spanyol város nem tud megfelelően felkészülni a kontinensviadal nekik szánt mérkőzéseire a járvánnyal összefüggésben elszenvedett gazdasági károk miatt.
    A 12 ország egy-egy stadionjában sorra kerülő Eb-nek Magyarország is társrendezője, az UEFA döntésének értelmében egy nyolcaddöntőt és három csoportmérkőzést játszanak Budapesten a Puskás Arénában.
    A 24 válogatottat felvonultató jövő évi Eb 51 meccses sorozata Rómában kezdődne, s Budapest mellett még Amszterdam, Baku, Bilbao, Bukarest, Dublin, Glasgow, Koppenhága, London, München és Szentpétervár a házigazda.

Kosárlabda: A koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztott tokiói olimpia miatt módosítani kényszerült versenynaptárán a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség (FIBA). Az 2021-ben esedékes férfi Európa-bajnokságot egy évvel később, 2022. szeptember 1. és 18. között rendezik meg. A női Európa-bajnokság időpontja nem változott, a jövő évi torna nagyjából egy hónappal az olimpia előtt lesz.

Kézilabda: Kirsner Erika a jövőben a női felnőtt válogatottért felelős elnökségi megbízottként is tevékenykedik a Magyar Kézilabda Szövetségben (MKSZ). Az MKSZ csütörtöki tájékoztatása szerint a döntést az tette szükségessé, hogy Pálinger Katalin alelnök gyermeket vár, és jelezte az elnökségnek, hogy a női szakággal kapcsolatos feladatait a jövőben csak részben tudja ellátni. A határozat értelmében a női szakággal összefüggő teendők a jövőben megoszlanak Pálinger alelnök és Kirsner között.

Jégkorong: Papp Kristófot az Észak-Amerikában játszó fiatalok közül a 125. helyre rangsorolták az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) amatőr választásának, az úgynevezett draftnak az utolsó előzetes listáján. Ő az ötödik magyar születésű hokis, aki abban az elismerésben részesült, hogy ifjúsági vagy junior korú teljesítménye miatt rangsorba foglalták.

Vízilabda:  Július elsejétől a BVSC szakmai igazgatója lesz Dabrowski Norbert, a ZF-Eger vízilabdacsapatának eddigi vezetőedzője. Dabrowski a BVSC-ben nevelkedett, 1985-ben a fővárosi klubban kezdett vízilabdázni, egészen 2004-ig szerepelt a vasutas együttesben, majd elment egy évre Egerbe. Később szintén a BVSC-nél volt edző 2013-ig, amikor ismét Egerbe távozott.