• 2024 04 24

Csöndes napok

A hétvége legfontosabb magyar sporthírei egy helyen

Új időpontban a női kézilabda-válogatott olimpiai selejtezője, szabályváltozások a tollaslabdában. A hétvége hírei egy helyen.

Kézilabda: 2021. március 19. és 21. között kerül sor a tokiói olimpia női kézilabdatornájának selejtezőire - döntött szombaton a nemzetközi szövetség (IHF). Az egyik csoportot Győrben rendezik. A magyarok Kazahsztán, Szerbia, valamint a címvédő Oroszország válogatottját fogadják, és az első két helyezett jut ki a koronavírus-járvány miatt jövő nyárra halasztott tokiói játékokra. A kvalifikációs tornát eredetileg március 20. és 22. között tartották volna meg, de az IHF március 13-án a halasztás mellett döntött. Győr mellett a spanyolországi Llíriában és a montenegrói Podgoricában lesz női torna.

Olimpia: A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a koronavírus-járvány miatt megváltozott helyzetben rugalmasan áll hozzá tagszervezetei választási ciklusainak esetleges módosításához. A legtöbb nemzeti ötkarikás testületben a nyári játékokhoz igazítják a tisztújítást, a tokiói olimpia és paralimpia 2021-re halasztásával azonban sok helyen felvetődhet a módosítás igénye.   nemzeti sportági szövetségek nem tartoznak a NOB fennhatósága alá, így azoknak a saját nemzetközi szövetségükkel, illetve a nemzeti olimpiai bizottságukkal kell erről egyezségre jutni. Az olimpiát jövőre július 23. és augusztus 8., a paralimpiát pedig augusztus 24. és szeptember 5. között rendezik meg.

   Tollaslabda: Újra a tollaslabda pont- és játszmarendszerének módosítására készül a nemzetközi szövetség (BWF) elnöke, Poul-Erik Höyer. Jelenleg a két nyert, 21 pontig tartó játszma szabálya van érvényben. A mostani - két esztendővel ezelőttihez hasonló - javaslata szerint 11 pontig tartó szetteket szeretne, amelyekből hármat kellene nyerni a győzelemhez. A BWF 2018-as bangkoki kongresszusán a 252 szavazóból 129 támogatta az újítást, ám a sikeres módosításhoz kétharmados többség, 168 voks kellett volna.
  Az olimpiai kvalifikációs időszakkal kapcsolatban azonban még sok a bizonytalanság. A kvótaszerző időszak vasárnap zárult volna le.arról azonban nincs információ, hogyan módosul mindez. A magyar játékosok közül a riói olimpikon Sárosi Laura és Krausz Gergely egyaránt a 37. helyen áll a kvótaszerző rangsorban, ezzel pillanatnyilag mindketten tokiói indulási jogot érő pozícióban vannak.

Kosárlabda: A férfi mezőnyben kaphat edzői munkát Cziczás László, aki szerdán távozott a DVTK női kosárlabdacsapatának vezetőedzői posztjáról. Cziczás vezetőedzőként 2014 és 2018 között a Cegléd, a legutóbbi két szezonban pedig a DVTK együttesét irányította. A miskolciak tavaly bajnoki döntőbe jutottak, a mostani idényben pedig a második helyen álltak, amikor a koronavírus-járvány miatt félbeszakították és később lezárták a bajnokságot.  Cziczás elmondta, Székely Norbert szövetségi kapitány továbbra is számít a munkájára, vagyis váratlan távozása ellenére marad a női válogatott másodedzője.

Jégkorong: Vas Márton, a Magyar Jégkorong Szövetség általános igazgatója nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy az A-csoportos elitbe jutott női válogatott éléről távozó Pat Cortina számára lesz még sportági feladat a jövőben Magyarországon.  Vas Márton az M1 aktuális csatornának szombaton adott nyilatkozatában kifejtette: pár héttel ezelőtt jó hangulatú beszélgetést folytatott Cortinával, amelynek végén arra jutottak, hogy a kanadai szakember - akit még egyéves szerződés köt német klubjához, a Grizzlys Wolfsburghoz - nem tud megfelelni az elvárásaiknak. Hozzátette: olyan szövetségi kapitányt szeretnének, aki főállásban folyamatosan ott tud lenni a női válogatott mellett.  Kiemelte: az is "necces lett volna", hogy Cortina odaér-e a végül elhalasztott A-csoportos vb-re. A jövőben viszont semmiképp nem akar azért szorítani, hogy a szövetségi kapitány klubcsapata mihamarabb búcsúzzon a bajnoki küzdelmektől, csak azért, hogy jusson ideje a válogatottra. Pat Cortina több alkalommal is dolgozott már Magyarországon: 2008-ban a férfi, tavaly pedig a női válogatottat vezette az A-csoportba.

Vívás: Ha kedvezően alakulnak a körülmények, május közepétől lehet tervezni a hazai vívóélet újraindulását, akkortól kezdődhetnek el első lépésként a hagyományos edzések a klubokban. Tamás Henriette, a Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) főtitkára a hunfencing.hu oldalon megjelent interjúban úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi helyzetben kockázatos és felesleges is lenne konkrétumokkal dobálózni, biztosan megvárják, illetve követik majd a kormányrendeleteket.
    Közel másfél hónapja állt le itthon a vívóélet, a szövetség elnökségének döntése alapján jelenleg a válogatott edzések szünetelnek, a vívókat a testület arra kérte, hogy vonuljanak önkéntes házi karanténba. Az országos bajnokságokat valamennyi korosztály számára meg szeretné rendezni az idén, diákolimpiát viszont erre az évre nem tervez.