• 2024 04 25

Diplomáciai háttérmunka

Az olimpiai jegyében

Az olimpiát 2021 nyarára halasztották, de a NOB és a nemzetközi szövetségek már a jövőt tervezik. Legyen szó a rendezők feladatairól vagy a kvótaszerző versenyekről.fizetések, lehetséges folytatás. Ez történt csütörtökön a zöld asztalnál.

Olimpia: Telekonferencia keretében egyeztetett a jövő nyárra halasztott tokiói olimpiáról és paralimpiáról a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a japán szervezőbizottság. A NOB és a szervezőbizottság közös közleményében tudatta, hogy a 2021-es játékok tervezésénél azt a forgatókönyvet követik, amellyel az idei olimpiára és paralimpiára is készültek. Különösen a versenyhelyszínekre és a versenyprogramra összpontosítanak, ezeknek részleteiben korábban már minden érdekelt egyetértett. Ennek megfelelően a szervezőbizottság azt kéri majd a tervezett helyszínek tulajdonosaitól, hogy ugyanúgy szervezzék meg a viadalokat, mint tették volna ezt idén nyáron.
    Közös kívánalom az is, hogy a módosított időpontban történő rendezés a lehetőségekhez képest minél kevesebb többletköltséggel járjon, az előkészületeknek pedig része lesz egy intézkedéscsomag is, amely a koronavírus-járvány hatásaira fókuszál.
    A tervezés részleteit, az ütemtervet várhatóan májusra dolgozzák ki.
    A tokiói olimpiát - és paralimpiát - március 24-én halasztották el egy évvel a pandémia miatt. Bár az esemény új időpontja 2021. július 23-augusztus 8., az elnevezés marad Tokió 2020.

Vívás: A tokiói olimpiai kvalifikációs sorozatból hátra lévő versenyeket későbbi időpontban mindenképpen pótolja a Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE), amely a hét közepén törölte az eredetileg június végéig tartó szezonból hátra lévő fordulókat

    Az egyéves kvalifikációs időszak március végéig tartott volna, így gyakorlatilag az utolsó versenyek maradtak el: tőrben egy egyéni Grand Prix, kardban és párbajtőrben pedig egy egyéni és csapat világkupa.
    Ezeket, valamint a kontinentális zónakvalifikációs versenyeket - melyek közül az európai április közepén lett volna Madridban - a FIE akkor tartja meg, amikor az általános egészségügyi helyet biztonságossá válik, a versenyzők kivétel nélkül elég időt kapnak a felkészülésre és valamennyi nemzet képviseltetni tudja magát. A szövetség jelezte, hogy rangos felvezető világkupát is kiír majd a kvalifikáció hajrája előtt. Az eddig szerzett pontok és ranglistás helyezések érvényben maradnak, a jelenlegi helyzetben fagyasztja be átmenetileg a rangsort a FIE.
    A magyar férfi kard- és a női tőrcsapat már megszerezte a tokiói olimpiai kvótáját. A férfi párbajtőr- és a női kardcsapat sorsa az utolsó állomáson dől el, míg férfi tőrben és női párbajtőrben csak egyetlen egyéni kvóta kiharcolására van esély.

Asztalitenisz: Egyeztetve az érintettekkel a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség (ITTF) úgy döntött, hogy változatlanok maradnak a kvalifikációs irányelvek a tokiói olimpiára és paralimpiára, a selejtezőtornákat pedig valószínűleg 2021-ben rendezik majd meg.

    A szervezet honlapján olvasható beszámoló alapján ismét ülésezett a végrehajtó bizottság, amely a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottsággal, a kontinentális szövetségekkel és az ITTF sportolói bizottságával tárgyalva hozta meg ezt a határozatot. A sportágban még több kvóta is gazdára vár a koronavírus-járvány miatt idénről jövő nyárra halasztott tokiói játékokra, ezeket várhatóan jövő tavasszal osztják ki.
    Magyarországnak már van indulója, a női válogatott ugyanis januárban megszerezte a csapatkvótát, amely két játékosnak egyéni indulási jogot is jelent majd a japán fővárosban. A Szudi Ádám, Pergel Szandra duó még harcban van a részvételért, és Majoros Bence is reménykedhet még egyesben.    
    Közben az ITTF csütörtökön nyilvánosságra hozta legfrissebb világranglistáit, amelyeket - korábbi ígéretéhez híven - befagyaszt addig, amíg újra rendezhetnek versenyeket. A szervezet hetekkel ezelőtt jelezte: június 30-ig minden olyan torna elmarad, amely "nemzetközi utazást igényel".
    A férfiaknál és a nőknél is kínai asztaliteniszező áll az élen Fan Csen-tung, illetve Csen Meng személyében, míg a magyarok közül a pályafutását várandóssága miatt szüneteltető Póta Georgina az 53., Madarász Dóra a 66., Pergel Szandra pedig a 76., Majoros karriercsúcsát beállítva az 59. a rangsorban.

Súlyemelés: Aján Tamás, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnöke lemondott tisztségéről, döntését az elnökség szerdán elfogadta.

    A budapesti székhelyű szövetség közleményében Ursula Papandrea ügyvezető elnök megköszönte a magyar sportvezető több mint négy évtizedes munkáját az IWF-ben, külön kiemelte az elmúlt években bevezetett doppingellenes programot, amely a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) normáinak is megfelel.
        Aján Tamás - aki 1976 és 2000 között az IWF főtitkári posztját töltötte be, az elmúlt húsz évben pedig elnökként vezette a szövetséget - idén januárban maga kérte tevékenységének felfüggesztését, miután a német ARD televízió egy dokumentumműsorában pénzügyi visszaéléssel vádolta meg, és azzal, hogy a szövetség tudtával szisztematikus doppingolás folyik a súlyemelésben. A felfüggesztését azért kérte, hogy vizsgálat derítse fel a vádak valóságtartalmát.
    A magyar sportdiplomata már az ARD által január első hétvégéjén bemutatott dokumentumfilm vetítését követően visszautasította a német tévécsatorna korrupcióról és szervezett doppingolásról szóló vádjait.
    A múlt héten aztán újra előtérbe került az ügy, miután az ARD-hez került Papandreának az elnökség tagjaihoz írt levele, amelyben Aján kizárását kezdeményezte, mert szerinte nem lépett a háttérbe és továbbra is ő intézte az ügyeket.

Kézilabda: Decemberre halasztotta a férfi Bajnokok Ligája négyes döntőjét az Európai Kézilabda Szövetség. Az EHF csütörtöki közleménye szerint a sorozat végcsatározásaira december 28-án és 29-én kerül sor az eredeti helyszínen, Kölnben. Az EHF leszögezte, továbbra is egyeztet a többi házigazdával is, így Budapesttel a női BL, míg Berlinnel a férfi EHF Kupa négyes döntőjéről. Előbbit szeptember 5-re és 6-ra, utóbbit augusztus 29-re és 30-ra halasztották már korábban.

Parasport: Életének 74. évében elhunyt Fejes András, Magyarország első paralimpiai érmese, klinikai szakpszichológus, a hazai paralimpiai mozgalom meghatározó alakja.

   A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) szerdai gyászjelentése szerint Fejes András asztaliteniszben kétszeres világ- és ötszörös Európa-bajnok volt, aki 1972-ben, Heidelbergben atlétaként szerezte meg az első magyar paralimpiai érmet: a 60 méteres kerekesszékes kocsiversenyen harmadik lett.
        Az aktív sportélet mellett summa cum laude elismeréssel végezte el az ELTE pszichológia szakát, 1978-ban pedig kandidátusi fokozatot szerzett. Szakmai tevékenysége elsősorban a testi sérült emberek összetett lélektani nehézségeinek feltérképezésére és csökkentésére, a társadalmi beilleszkedés problémájára irányult. E témákban magyar, német, orosz, angol, román és dán nyelven nyolc könyve, és több mint 200 szakközleménye, referátuma jelent meg.
    

Labdarúgás: Három hónapra 20 százalékkal csökkentették a béreket a MOL Fehérvárnál. A döntés a futballklub menedzsmentjét, valamint az első csapat játékosait és a szakmai stáb tagjait érinti.

    A MOL Fehérvár FC a második helyen áll az OTP Bank Liga tabelláján a Ferencváros mögött, míg a Magyar Kupában elődöntős. A küzdelmek - a járvány következtében - március közepén szakadtak félbe.

Jégkorong: Elhagyja a Schiller-Vasas HC vezetését és indul a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) elnöki posztjáért Szuper Levente.  Közleménye szerint a klubnál az utóbbi kilenc évben felépített szakosztályi rendszer - amely a Schiller-Vasas HC elmúlt két évében csúcsosodott ki - a tao-műhelyek egyik mintapéldánya volt. Ebben a két szezonban a csapat több tucat magyar jégkorongozónak biztosított lehetőséget az utánpótláskorból kinőve a felnőtt bajnokságban bizonyítani, és mindkét idényben adott játékost a válogatottnak is. Kitért rá, az Erste Ligában egyedüliként a piros-kék együttes fizeti folyamatosan játékosait azóta, hogy a koronavírus-járvány miatt idő előtt lezárultak a pontvadászat küzdelmei.
        A 39 éves sportvezető egyúttal egy másik fontos döntést is meghozott.
    "Felmérve és tapasztalva az utóbbi években történteket, továbbá az előttünk tornyosuló feladatokat, úgy döntöttem, hogy sokak bátorítására elindulok a Magyar Jégkorong Szövetség elnöki posztjáért a májusi tisztújító közgyűlésen. Teszem mindezt továbbra is a magyar jégkorong szolgálatáért, a nehézségek és a feladatok tudatában" - fogalmazott Szuper Levente.
     Az MJSZ elnöke 2016 májusa óta Such György.

Jégkorong: A legerősebb amerikai egyetemi jégkorongligába (NCAA) igazol Vértes Nátán, aki  Papp Kristóf után a második magyar játékos lesz, aki szóhoz juthat az NCAA-ben. Vértes ezt az idényt az NAHL-ben töltötte, 44 mérkőzésen 30 pontot szerzett.

 Sakk:  A Hello, Sakk! címmel nemrégiben életre hívott online sakkcsatorna szervezésében Magyarország és Németország felnőtt női sakkválogatottja mérkőzik meg 4-4 táblán, kedden, 18.30-tól. A játszmákat online vívják és mindenki számára követhetők. A magyar csapatot Hoang Thanh Trang, Gara Anita, Gara Tícia és Papp Petra alkotja.    
    A koronavírus-járvány miatt a Magyar Sakkszövetség már korábban arra buzdította a versenyszervezőket, hogy az elhalasztott versenyek helyett szervezzenek online eseményeket. Egyik ilyen kiemelkedő kezdeményezés a kéthetente jelentkező Hello, Sakk! élő sakkcsatorna, amelyben volt már nagymesteri oktató előadás és beszélgetést is, ezúttal pedig válogatott mérkőzés színtere lesz.