• 2024 03 19

Elhalasztják a 2020-as olimpiát

Nyári olimpia, először páratlan évben?

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) bejelentette, hogy elhalasztják a tokiói olimpiát, amelyet legkésőbb 2021 nyarán kell megrendezni.

Miután kedden videókonferenciát tartott Abe Sindzó japán miniszterelnök és Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke arra jutottak, hogy el kell halasztani a tokiói olimpiát.

Thomas Bach hétfőn még újabb négy hetet kért a sportolóktól és a szervezőktől, arra hivatkozva, hogy még korai döntést hozni az ügyben, azonban ugyanezen a napon a japán parlamentben a miniszterelnök már a lehetséges halasztásról beszélt. 

A halogatás oka a sportszakmai helyzet mellett elsősorban az anyagi volt. Hiszen csak a rendező országnak 670 millió jenbe, ami közel 2 billió forintba kerül majd a döntés. Azonban kedden már nem lehetett visszakozni, hiszen miután Kanada és Ausztrália már a hét első napján közölte, hogy nem küld sportolókat Tokióba, ha idén lesz az olimpia, hozzájuk csatlakozott az Egyesült Államok is. Az amerikaiak távolmaradása, pedig financiálisan megrengette volna a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot. 

Hivatalos közleményt is kiadtak a döntésről

A közleményben kifejtik, hogy a jelenlegi körülmények között és a WHO által  szolgáltatott információk alapján a NOB elnöke és japán miniszterelnök arra a következtetésre jutott, hogy a Tokióban megrendezésre kerülő XXXII. Nyári Olimpiai Játékokat a 2020 nyár utáni időszakra, de legkésőbb 2021 nyarára kell áttervezni, hiszen a legfontosabb a résztvevő a sportolók, szervezők és szurkolók egészségének védelme.

A nyilatkozatban azt is kiemelték, amit korábban Thomas Bach retorikájában már előkerült, hogy az olimpia ebben a nehéz helyzetben reményt adhat a világ számára, és az olimpiai láng lehet a fény, amely az alagút végén világít.

Döntés született arról, hogy az olimpiai láng Japánban marad, és megállapodtak, hogy a játékok a Tokió 2020 olimpiai és paralimpiai játékok nevet fogják viselni. Ebben tehát nem lesz változás. Utóbbi nyilván anyagi megfontolásokból is történt, hiszen az elképesztő többletköltséget minél kisebbre próbálják majd ledolgozni a jövőben. 

A döntés, ha nem is az utolsó pillantban született meg, de éppen időben. Ezek után ugyanis már a sportolóknak nem kell versenyt futnia az idővel. Ez a nemzetközi sportszervezetkre is vonatkozik, hiszen nagyon nehéz lett volna még az olimpia előtt befejezni a kvalifikációs versenyeket, ha egyáltalán be lehetett volna. Persze így is hatalmas fejtörés lesz majd, hogy mi alapján rendezik újra a kvalifikációt. Hiszen nagyon sok sportágban a világranglista kvalifikál, és kérdés, hogy ezt hogyan és miként kell majd újragondolni. 

Persze erre még lesz néhány nap idő. 

Hiszen a Thomas Bach által korábban meghatározott következő négy hétben elkezdődik a sakkozás a szervezőkkel, televíziós társaságokkal és nemzetközi szervezettekkel arról, hogy vajon mikor legyen, mikor lehet megrendezni a 2020-as tokiói olimpiát.