• 2024 03 29

Kvalifikáció jegyében - vízilabda

Éremszerzés reményében

Egyelőre csak az biztos, hogy 2021. július 23-án elkezdődik a tokiói nyári olimpia. Hogy milyen körülmények között rendezik majd az ötkarikás játékokat arról egyelőre csak tervek vannak, mint ahogy az sem biztos, hogy hány magyar sportoló vehet majd részt az olimpián. Mi végigvesszük a különböző sportágak esélyeit, esélyeseit.

A tokiói olimpián 12 férfi és 10 női csapat jut ki az olimpiára. A női csapatok számát 8-ról 10-re emelték a riói olimpia után. Amennyiben mindkét csapat résztvevője lesz a tokiói olimpiának, akkor a szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság véleménye is az, hogy az együttesek biztosan pontszerzők lesznek és a négy közé jutás is lehet a reaitás számukra.

A férfiaknak mindenképpen könnyebb a helyzetük, hiszen Marcz Tamás együttese 2020. januárjában a budapesti Európa-bajnokságot megnyerte, így megszerezte a tokiói kvótát is. A férfi csapat az utóbbi években is egyenletesen teljesít, hiszen 2017-ben világbajnoki ezüstérmet, 2018-ban Világkupát, 2019-ben Európa Kupát nyert.

Marcz Tamás a szövetség honlapján így nyilatkozott a leendő olimpiával kapcsolatban:

„Jelenleg meglehetősen nehéz jósolni, hogy melyik csapat milyen formába érkezik a tokiói olimpiára. Ami biztos, nem megszokott olimpia vár úgy a sportolókra, mint a szervezőkre, nézőkre. Igyekszünk mindenre felkészülni, amire csak lehet. Játékosaink folyamatosan nyerik vissza kondíciójukat, formájukat és bízom benne, hogy mentálisan maximálisan felkészülve érkezünk majd a jövő nyárra. Ellenfeleink is nyilvánvalóan készülnek és biztos vagyok benne, hogy minden idők egyik legkiegyenlítettebb olimpiája vár ránk. A lendületünket értelemszerűen megtörte ez az időszak, közel egy év kimarad, ami után ismét össze kell majd szoknunk, egymásra hangolódnunk, de ugyanolyan markáns csapatot szeretnék a jövő nyáron is látni, mint amilyet januárban a Duna Arénában láthatott a közönség. A keret összetételében nem hiszem, hogy óriás változások lesznek, de az olimpiáig még több mint fél év van, addig sok minden történhet. Fontos, hogy legyen egy egészséges versenyhelyzet minden poszton, ami mindig előrelépésre ösztönzi a válogatott játékosokat, ezért a keret továbbra is nyitott.”

A Bíró Attila irányította női víízilabda-válogatott még nem az olimpiát tervezi, hanem az idén márciusról, 2021. januárjára halasztott világkvalifikációs tornát, amelyet Triesztben rendeznek majd. A január 21-én kezdődő 10 csapatos viadal dönt majd a két fennmaradó tokiói indulási jogról.

A verseny korántsem lesz egyszerű, hiszen a járványügy protokoll nem könnyíti majd meg a tornát. A csoporttokból az első két együttes játsza majd az elődöntőket, amely a kvótákról dönt. A realitásokat nézve a mieink a fináléba kerülésért vagy a házigazda olaszokkal vagy Hollandiával játszanak majd. 

Egy biztosan kijelenthető a kvalifikációk alapján: kijutni az olimpiára nagyjából olyan nehéz lesz, mint ott pontszerző helyen végezni, vagy négy közé kerülni. 

Női olimpiai selejtező, Trieszt - 2021. január 17-24.
A-csoport: Hollandia, Franciaország, Olaszország, Üzbegisztán, Szlovákia
B-csoport: Görögország, MAGYARORSZÁG, Izrael, Új-Zéland, Kazahsztán