• 2024 04 16

Kim Rasmussen ideje kitelt

A Danyi Gábor - Elek Gábor duó veheti át a női kézilabda válogatott vezetését az olimpia selejtezőn

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnöksége kedden felmentette tisztségéből Kim Rasmussent, a magyar női válogatott szövetségi kapitányát.

A hír, amely lezárt egy korszakot és amely annál is több kérdőjelet vetett fel, mint amennyit kiegyenesített. A magyar női kézilabda-válogatott leszerepelt a világbajnokságon, hiszen a 14. hely a Japánban rendezett vb-n csalódás volt. Annak ellenére, hogy a Rasmussen csapat korántsem ideális összeállításban vágott neki a decemberi események. Azonban akárhogy is van, a nemzeti együttes még így is kiharcolta az olimpiai pótselejtező esélyét. Amit írhatnánk a szerencse számlájára is, de hogy ez így lehetett, az az egy évvel korábbi Európa-bajnokságon mutatott szereplésnek és helyzésnek volt köszönhető. Ami szintén Rasmussen, és a csapat érdeme volt. Azt se feledjük, hogy az utolsó két olimpia előtt nem sikerült eljutni még ebbe a fázisba sem.

Rasmussen évekig építkezett, hogy aztán, ha a csapatnak sikerül végül eljutnia Tokióba, akkor azért már ne ő gyűjtse be a gratulációkat. 

Az MKSZ tájékoztatása szerint az elnökség felkérte Pálinger Katalin alelnököt és Novák András operatív igazgatót, hogy kezdjék meg a tárgyalásokat Danyi Gáborral és Elek Gáborral. A tervek szerint a Bajnokok Ligája-címvédő Győr, valamint a Ferencváros vezetőedzője együtt látná el a szövetségi kapitányi feladatokat a március 20-22-én sorra kerülő győri olimpiai selejtezőtornán, valamint azt követően a Montenegró elleni Európa-bajnoki selejtezőkön."- Ennyit tett hozzá még a rövid MTI hír, valamint a női alelnök is nyilatkozott az ügyben. Pálinger Katalin kedden a Kossuth Rádiónak úgy nyilatkozott: bár az eredmények elsőre nem ezt tükrözik, Kim Rasmussen jó munkát végzett, és a célul kitűzött olimpiai szereplés még elérhető. Az alelnök hangsúlyozta: a kialakult helyzetben azt kellett figyelembe venniük, hogy mi a legjobb a csapatnak. "Márpedig ez a stabilitás és a biztonság" - fogalmazott. Hozzáfűzte: információik szerint az IHF Rasmussennel kapcsolatos döntésére nagyjából másfél hónapot kell várni, és a válogatottat nem akarták bizonytalanságban tartani. "Minden oldalról körbejártuk a témát, és megvizsgáltuk a lehetőségeket. Most csak azzal szabad foglalkoznunk, hogyan juthat ki a csapat az olimpiára" - mondta a Távirati Iroda közleményében.

A nagy kérdés, hol és mikor ingott meg a bizalom Rasmussen irányában? Pálinger, mint alelnök nem volt ott a vb-n Japánban. Rasmussen a botrányosan végződött románok elleni sorsdöntő meccs után fakadt ki, amelyet egyértelműen elfújtak a bírók, és amit ez a magyar csapat még nem tudott kezelni. A IHF büntetése azonban már december óta lebegett. Vagyis senki nem tud semmit. Hogy mikor és mekkora lehet a szövetségi kapitány eltiltása. Mindez persze felveti annak a kérdését is, hogy mennyire vagyunk erősek sportdiplomáciában, hogy nem történnek ez ügyben lépések az enyhítés irányában. Illetve történtek-e, hogyha arra gondolunk, hogy az olimpiai selejtező esetében egyből mellettünk tette le a voksot a Nemzetközi Kézilabda Szövetség? Cél volt-e ez egyáltalán? 

A pálingeri nyilatkozat az állandóságról csak annyiban sántít, hogy mennyiben beszélhetünk állandóságról, két beugró kapitány-nál. Amit egyébként a férfi vonalon már kipróbált, majd elvetett a szövetség. Igaz Elek Gábor korábban már járt hasonló cipőben, még Abros Martínnal karöltve. Ami biztos, hogy sem Danyi Gábor, sem Elek Gábor szakértelme és hozzáértése nem megkérdőjelezhető. csak ez egy kicsit más helyzet.

Hiszen a nyomás most hatalmas lesz. A férfi válogatottnak minimális az esélye kijutni az olimpiára. A nőknél még reális a kvótaszerzés, de ha ismét egyik csapat sem jut el az ötkarikás játékokra, akkor csak több lesz a kérdőjel a remekül dotált sportágban.

Az elnökség talán ezért húzott olyat, amit még nem tudni, hogy kellett-e volna. Évek építkezése után most kapkodni kezdett. Az viszont biztos, hogy március végére már okosabb lesz majd mindenki. Pro és kontra. És az is biztos, hogy kijutni az olimpiára nehezebb, mint ott jól szerepelni. 

Az egyszerű szurkoló pedig csak annyit tehet hozzá, hogy még szerencse, hogy csak két BL élcsapatunk van...különben hány edzőt kellene odaültetni a kispadra...