• 2024 03 28

Súlyos vádak és cáfolatok

Komoly támadás Aján Tamás ellen

Vasárnap az ARD német közszolgálati csatorna komoly vádakkal illette a Nemzetközi Súlyemelő Szövetséget és annak magyar elnökét Aján Tamás. Azóta az IWF cáfolta a vádakat, ahogyan a szintén megtalált Magyar Antidopping Csoport is.

Az ARD vasárnap este "Titkos dopping - az emelők ura" címmel sugárzott dokumentumfilmet, amelyben több ponton is támadták Aján Tamást és az általa vezetett Nemzetközi Súlyemelő Szövetséget. Az állításokat, amelyeket interjúkkal támasztottak alá röviden a következők:

1. A súlyemelésben szisztematikus doppingolás folyik az IWF tudtával. Eszerint a 2008 és 2017 között olimpián és világbajnokságon érmes súlyemelők csaknem felét nem ellenőrizték a felkészülési időszakban, edzőtáborban.

2. A Német Súlyemelő Szövetség elnöke, Christian Baumgartner és Antonio Urso, az Európai Súlyemelő Szövetség olasz elnöke pénzügyi szabálytalanságokról is beszélt a műsorban. Baumgartner szerint Aján Tamás évtizedek során felépített egy rendszert, amely lehetővé tette a doppingolás eltitkolását. (Urso egyébként Aján ellenfele volt az utolsó elnökválasztáson.) Az ARD beszámolt két svájci bankszámláról is, amelyekre 1992-től 23 millió dollár érkezett, ez az összeg nem szerepelt az IWF mérlegében - Urso évek óta állítja, hogy a NOB-tól érkező pénz egy része itt landolt. Az olasz sportvezető szerint a számlák felett egyedül Aján Tamás rendelkezett, és 5,5 millió dollár sorsa tisztázatlan.

Az ARD filmje szerint a szisztematikus doppingolásban a MACS, azaz a Magyar Antidopping Csoport is részt vett. 

Elsőként a MACS reagált a vádakra kora délután. Közleményükben kiemelték: "Értetlenül és felháborodottan tapasztaltuk, hogy a 2020. január 5-én adásba került dokumentumfilmben az általunk közölt tények egyáltalán nem jelentek meg, a Magyar Antidopping Csoport dokumentumokkal alátámasztott adatait a Német Közszolgálati Televízió teljes egészében figyelmen kívül hagyta, sőt homályos, minden tényleges bizonyítékot nélkülöző, rosszindulatú célozgatások, és nem valós információk kifejezetten hamis, és elfogadhatatlan színben tüntették fel a Magyar Antidopping Csoport doppingellenőreinek munkáját" - rögzítette a MACS közleményében, melyet a szervezet nevében és képviseletében Tiszeker Ágnes ügyvezető igazgató írt alá és juttatott el az MTI-hez.
A közlemény szerint a HUNADO "kizárólag mintavételi feladatokat lát el, és független mintavételi ügynökségként vesz részt a vizsgálatokban, tehát a mintavételekre vonatkozó megrendelést, illetve instrukciókat a vizsgálatokat elrendelő kapja, az eredményekre vonatkozóan, pedig semmiféle visszajelzést, vagy információt nem kap. Ez pontosan így történt a HUNADO-IWF együttműködés során is. Valamennyi a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség által megrendelt doppingellenőrzés a Magyar Antidopping Csoport és a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség közötti együttműködési megállapodás keretében történt, és a mintavételek teljes dokumentációja az adatvédelmi szabályok betartása mellett a WADA vizsgálóbizottsága számára bármikor hozzáférhető" - áll a közleményben, amely ugyancsak tényként rögzíti: "nem érkezett hozzánk bejelentés arra vonatkozóan, hogy magyar doppingellenőr súlyos szabályszegést követett volna el, vagy olyan magatartást tanúsított, amely a minta tisztaságát, integritását veszélyeztette volna".

Késő délután a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség is közleményt adott ki, amelyben reagáltak az ARD műsorában elhangzottakat: 

Az MTI-hez eljuttatott nyilatkozat szerint a vasárnapi műsorban "bizonyítatlan és nagyon súlyos vádak hangzottak el az IWF elnöke ellen, amelyek minden alapot nélkülöznek, és amelyeket a szövetség kategorikusan visszautasít". Az IWF bekérte a műsor angol nyelvű átiratát és a kutatási anyagokat, s jelenleg ezekre vár, hogy megfelelően tudja az elhangzottakat analizálni és azokra hiteles választ tudjon adni. 
Az állásfoglalás kitért a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB) származó olimpiai tv-bevételek állítólagos hűtlen kezelésének ügyére is.
"El kell mondjuk, hogy 2009 és 2011 között az IWF pontosan ugyanezt a vádat már megkapta (ugyanezektől a személyektől.) Az ügyet akkor az IWF elnöksége kezelte, megtárgyalta, és a NOB etikai bizottságának egy kimerítő dokumentum-csomagot adott be felülvizsgálatra. Végül megállapítást nyert, hogy az elnök és az elnökség mindenben az IWF alapszabályának megfelelően járt el; valamennyi olimpiai tv-bevétel le lett könyvelve az IWF svájci bankszámláira (egyikük sem titkos.) az elnökség teljes tudtával, és egyetlen cent sem hiányzik az IWF pénzéből" - írta az IWF.
Saját doppingellenes tevékenységére kitérve a nemzetközi szövetség leszögezte: az IWF mindenkor a WADA-kódexnek megfelelően működött és működik jelenleg is. "Természetesen nem fair a mai követelményeket számon kérni a tíz évvel ezelőtti intézkedések és szabályok végrehajtásánál. Az IWF folyamatosan fejlesztette és magasabb szintre emelte doppingellenőrző programját és azt az utóbbi pár évben még jobban szigorította és intenzívebbé tette" - olvasható az állásfoglalásban.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság is megszólalt az ügyben, és kötelezte a IWF-et, hogy tisztázza magát a vádak alól. Tehát az egészen biztos, hogy az ügynek lesz folytatása. 

A kérdés persze, hogy miért most, és miért így robbant ki az ügy?

Egyértelmű, hogy az ügynek köze van a közelgő elnökválasztáshoz. Aján Tamás jelenleg a legrégebbi ideje regnáló elnök a nemzetközi szövetségek közül, és egy ilyen vád pont most nem jön jól.  

Az is tény, hogy a súlyemelés dopping szempontjából az egyik legszennyezettebb sportág. Hiszen például a 2012-es londoni olimpia érmeseinek közel a felétől vették el utólag az érmét a minták felülvizsgálata után. 

Ezért Rió után gyökeres változásokat hoztak a doppingellenes harcban a súlyemelésben. Így bevezették a versenyzők számára az egyéni kvalifikációt. Megszüntették azt a gyakorlatot, hogy csak az utolsó két világbajnokság eredménye számított a kvótaszerzésnél. Azzal, hogy több versenyen kell indulni, a doppingszűrőn való fennakadás is nagyobb. Hogy mennyire volt a Nemzetközi Súlymemelő Szövetség a 24. órában nem tudni, de egészen biztosan közelített ahhoz.  A súlyemelés így került a szégyenpadról a jó tanulók közé a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál. Persze ez a pozíció most megrendülhet. Ami a tokiói szereplést nem, de a 2024-es párizsi programot érintheti. 

Az ötkarikás lét pedig égetően fontos majdnem minden sportnak, így a súlyemelésnek is, amely a körön belül van. Akik pedig bekerülnének ezt egyre inkább csak valakik kárára tehetik. 

Egy biztos, hogyha az IWF nagyon gyorsan nem tisztázza magát a vádak alól, akkor tehet bármennyi a dopping ellenes harcban, nem tudja lemosni magáról azt a bélyeget, amelyet rásütöttek. Ebben az esetben az idő pedig egyáltalán nem gyógyír.