• 2024 03 29

Ez történt 2019-ben - Július

Világbajnokságok és világbajnokok júliusa

Olimpiai kvóták és világbajnoki aranyak. Az úszós és a vívók is tartották a lépést a világgal.

A július a világbajnokságok és a kvóták jegyében telt a magyar sportban. A dél-koreai Kvangdzsuban rendezett vizes világbajnokságon mind a két magyar vízilabda csapat a negyedik helyen végzett. A hölgyek Ausztráliától szenvedtek 10-9-es vereséget a kisdöntőben. A férfiak pedig a horvátoktól kaptak ki 10-7-re a bronzmeccsen és ezzel nem szereztek olimpiai kvóták. Következő esély az Európa-bajnokság Budapesten.

A hosszútávúszó Rasovszky Kristóf öt kilométeren sporttörténelmi világbajnoki aranyérmet nyert. 10 kilométeren pedig kiharcolta az olimpiai indulás jogát. A magyar szinkronúszó csapat először jutott be a vb fináléba és ott 12. helyen végzett. Az úszószámokban csak a váltóknál osztottak kvótát, de mellettük még összesen 22 versenyző úszott olimpiai szintet. Közülük persze kimagaslott Hosszú Katinka, aki 200 és 400 méter vegyesen is győzött a vb-n. Milák Kristóf győzelme 200 pillangón már nem volt meglepetés, de a fantasztikus világcsúcsa már igen. Kapás Boglárka aranyérme a hölgyek ugyanezen versenyszámában pedig hatalmas siker volt. A magyar csapat öt aranyéremmel 5. helyen zárt az úszószámok éremtáblázatán a világbajnokságon.

A budapesti vívó világbajnokságon a magyar csapat a negyedik helyen végzett az éremtáblán. A párbajtőrőző Siklósi Gergely egyéniben nyert aranyérmet. Második lett Szatmári András a kard egyéniben, miután a fináléban vereséget szenvedett a koreai Oh Szanguktól. És a Koreai Köztársaság csapatától kapott ki a férfi kard-válogatott is a fináléban valóban drámai küzdelemben.

A magyar női kosárlabda-válogatott első helyen végzett a csoportjában az Európa-bajnokságon miután megelőzte Olaszországot, Szlovéniát és Törökországot is. Székely Norbert együttese ezzel egyből a negyeddöntőbe jutott, azonban a négy közé már nem sikerült bekerülnie, miután kikapott Nagy-Brittaniától. Aztán az olimpiai kvalifikációs helyekért rendezett belgák elleni vereséggel eldőlt, hogy a magyar csapat hetedik lett a kontinenstornán, és ezzel elbukta az olimpiai pótselejtező esélyét, így nem lehet ott Tokióban.

A magyar labdarúgó kupacsapatok közül a selejtezők első köre után még mindegyik állt, augusztusra viszont már csak egy. A Bajnokok Ligája selejtezőjében a Fradi a Ludogoretset búcsúztatta. Az Európa Ligában, a Debrecen az albán Kukesit, a Budapest Honvéd a litván Vilniust, a Mol Fehérvár a montenegrói Zetát ejtette ki. A második selejtezőkörben viszont a  magyar bajnok a máltai Valetta ellen sikerrel még továbbjutott, de a többiek egyaránt búcsúztak. A DVSC Torino elleni kiesése a papírforma volt. A tavaly még Európai Liga főtáblás Fehérvár viszont a liechtensteini Vaduz ellen hosszabbításban búcsúzott, míg a Honvéd botrányos körülmények között büntetőkkel. Hiszen a Craiova elleni visszavágón a játékvezetőt fejbe dobták egy hanggránáttal a hosszabbításban. De mindennek ellenére a tizenegyespárbajt megnyerő román együttest nem zárták ki.

A wimbledoni tenisztornán Fucsovics Márton a második körben esett ki. A Babos-Mladenovics duó pedig az elődöntőben búcsúzott a tornától.

A nyári Universiadát Nápolyban rendezték. A női vízilabda-válogatott arany, a férfi bronzérmet nyert és harmadik lett Tóth Krisztián dzsúdós is.