• 2024 04 20

Döbbenetes bírói döntés fosztotta meg a magyar váltót az első helytől!

Összetettben Liu Shaoang az arany-, testvére az ezüstérmes

A címvédő magyar váltó fellépését követte talán a legnagyobb figyelem, és a legnagyobb dráma teszi azt emlékezetessé.

A Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger Cole, és Krueger John-Henry összetételű magyar váltó mellett az orosz, a holland, és az olasz négyes állt a rajtvonalhoz, majd indult neki a 45 körös versenynek a startpisztoly eldördülése után meglehetősen komótosan. Holland, olasz, magyar, orosz sorrendben köröztek a felek a táv harmadáig, amikor a mieink, majd kisvártatva az orosz váltó is megelőzte az olaszt. Az egyre fokozódó tempóban ez utóbbi lemaradni látszott, miközben élesedett a csata az élen. Már a hazai váltó került az élre egy gyors manőver végén, ám az oroszok sem lassítottak, sőt egy körre a hollandok vették vissza a vezetést. Liu Shaolin volt a befutó ember, aki az utolsó váltásnál vette vissza az első helyet és tartotta meg a célvonalig. Újabb győzelem! A magyar váltó megvédte címét és a nemzeti zászlót feje fölé tartva tette meg tiszteletkörét a felállva tomboló hazai nézők tapsvihara közepette. Amikoris megjelent az eredményjelzőn, hogy videóbíró vizsgálja a versenyt. Feszült figyelemmel várták a mieink a döntést, miközben a bírák azt a bizonyost váltást vizsgálták, amikor végleg átvette a magyar váltó a vezetést, és azt, hogy eközben akadályozta e az oroszt. Majd óriási füttyszó harsant, amikor kiírták az olimpiai bajnok, Eb-címvédő, hazai pályán tökéletes futamot futó, eufórikus hangulatban győztes magyar váltó kizárását. Az érthetetlen döntés (a kritizált manőverből tizenkettő egy tucat egy ennyire kiélezett versenyen, amiből egyet kiválasztva Liu Shaolin Sándor mozdulatát "keresztbe korcsolyázásnak" ítélték a bírák) megfosztotta a magyar váltót a kivívott Európa-bajnoki címtől, attól, hogy hazai pályán védje meg tavaly megszerzett címét. (az MTI fotóin a váltás és a döntés pillanata)

A férfiak váltóversenye előtt először Liu Shaoang testvére előtt megszerezte az összetett bajnoki címet is, amihez a 3000 méteres szuperdöntőt csak annyira kellett komyolyan vennie a testvérpárnak, hogy az összetett első két helyéhez szükséges pontokat begyűjtsék. A mezőny végén zárták a versenyszámot, tartogatva erejüket a váltóra.

A szuperdöntők után a női váltóban szurkolhattunk a mieinknek. A Jászapáti Petra, Lockett Deanna, Bácskai Sára Luca és Sziliczei-Német Rebeka négyes kisérelte meg az éremszerzést a női mezőnyben egyedülálló teljesítményt nyújtó Suzanne Shultinggal (mindhárom egyéni arany az övé) felálló holland, valamint az olasz és az orosz váltó ellenében. Bácskai Sára Luca előzés közben nagy igyekezetében összeért az orosz versenyzővel, aki kicsúszott. Így hiába ért be a magyar váltó a harmadik helyen, végül, jogosan kizárták.  

Rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság, Debrecen, Főnix Csarnok:

férfi összetett:

1. Liu Shaoang 77 pont
2. Liu Shaolin Sándor 75
3. Szemjon Jelisztratov (Oroszország) 65
...16. Krueger Cole

női összetett:

1. Suzanne Schulting (Hollandia) 102 pont
2. Arianna Fontana (Olaszország) 68
3. Martina Valcepina (Olaszország) 34
...13. Lockett Deanna 2
...15. Jászapáti Petra
...20. Bácskai Sára Luca

férfi 5000 méteres váltó:

1. Oroszország (Danyil Ejbog, Gyenyisz Ajrapetjan, Pavel Szitnyikov, Szemjon Jelisztratov) 7:06.884 perc
2. Hollandia (Daan Breeuwsma, Dennis Visser, Dylan Hoogerwerf, Itzhak de Laat) 7:06.984
3. Olaszország (Andrea Cassinelli, Marco Giordano, Tommaso Dotti, Yuri Confortola) 7:07.055
4. Magyarország (Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger Cole, Krueger John-Henry)

női 3000 méteres váltó:

1. Hollandia (Lara van Ruijven, Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof, Rianne de Vries) 4:12.877 perc
2. Olaszország (Arianna Fontana, Cynthia Mascitto, Martina Valcepina, Nicole Botter Gomez) 4:13.022
3. Oroszország (Jekatyerina Jefremenkova, Jekatyerina Konsztantinova, Jeminya Malagics, Szofija Proszvirnova) 4:25.577
4. Magyarország (Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Szliczei-Német Rebeka, Lockett Deanna)