• 2024 04 25

Szerdán megkezdődött a szegedi kajak-kenu vb

Döntős egységek a nyitónapon

Két magyar futamgyőzelmet is láthatott a közönség szerdán délelőtt a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon, az 500 méteren első kenupáros, Hajdu Jonatán és Fekete Ádám sikerével egyből a döntőbe jutott.

Jól kezdődött magyar szempontból a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokság, a 200 méteres női kajakpárosok első előfutamában második lett a hazai duó, ezzel egyből bejutott a pénteki döntőbe. A 20 éves Lucz Anna és a 23 éves Kiss Blanka remekül rajtolt, és bár végül kikapott a szlovénok kettősétől, második helyével magabiztosan lépett tovább a legjobb kilenc közé.
    "Az eleje nagyon jól sikerült, utána azonban elkezdtünk egy kicsit billegni, ezen még lehet javítani" - mondta a parton Lucz Anna, aki csakúgy, mint párostársa, az UTE versenyzője. Kiss hozzátette: nagyon nehéz dolguk lesz majd a fináléban, most pihennek, és elsősorban mentálisan próbálnak majd felkészülni a pénteki versenyre. A magyar csapatnak már van egy másik döntős hajója is, női K-2 1000 méteren ugyanis a kevés nevező miatt nem rendeznek előcsatározásokat, így Hagymási Réka és Medveczky Erika duója csak a fináléban száll vízre, ugyancsak pénteken.
    Közben a paraverseny nyitányán a 16 éves, tavasszal Európa-bajnok Kiss Péter megnyerte előfutamát, a paralimpiai ezüstérmes Suba Róbert pedig harmadikként zárt első pályáján KL1 200 méteren, így mindketten bejutottak a szám pénteki fináléjába, amelyben az első hat helyezett - nemzetenként azonban csak egy versenyző - indulási jogot szerez a jövő évi, tokiói paralimpiára.

Korisánszky Dávid és Mike Róbert negyedikként értek célba C-2 200 méteren, majd az ifjúsági vb-bronzérmes kenus, Bragato Giada következett C-1 500-on, ahol harmadik lett. Ezekben a számokban csak az első hely ért egyenes ági döntőbe jutást, így a két magyar egység középfutamra kényszerül: Korisánszkyiék szerdán délután, a 20 éves tiszaújvárosi Bragato pedig csütörtökön folytatja szereplését.
Az első magyar győzelemre a férfi K-1 500 méter negyedik előfutamáig kellett várni, ebben a doppingeltiltása miatt a nemzetközi mezőnyből három évig hiányzó Dombvári Bence parádés visszatérését láthatták a nézők. A 26 éves kajakos remekül versenyzett, s magabiztos győzelmet aratott, bár ez nem ért döntős folytatást, mert a mezőny nagysága miatt ebben a számban kötelező a középfutam. A második forduló versenyeire csütörtökön kerül sor.
"Vissza kell még szoknom a nemzetközi mezőnybe. Négyszáz méterig nyomtam keményen, aztán az utolsó százon befújt a szembeszél. Remélem, a középfutamban ennél jobb időt tudok evezni." - nyilatkozott a befutó után a Honvéd kajakosa. Hozzátette: szerencséje van, hogy a válogatón győztes Kopasz Bálint átadta ezt a számot, mert neki ez a kedvence.
"Bár egyelőre még kevés a néző, már a rajtban érezni a biztatásukat, amit köszönök!" - mondta Dombvári Bence.
Rajt-cél győzelmet aratott a Hajdu, Fekete kenupáros is fél kilométeren, s ez számukra már döntőt ért, mert az első három egyenes ágon továbbjutott.
"Versenyhéten nem szoktunk ilyet csinálni, de tegnap volt két kemény edzésünk, hogy szokjuk a körülményeket, a meleget, s ez bejött. Négyszázig jól mentünk, de az utolsó százban még van tartalék." - mondták futamuk után a magyarok, akik legközelebb így pénteken szállnak vízre ebben a számban, akkor már éremért.
Az utolsó magyar érdekeltségű délelőtti előfutamban, férfi K-4 1000 méteren - amely már nem szerepel az olimpiai programban - Erdőssy Csaba, Tóth Dávid, Kulifai Tamás és Kós Benedek próbált a döntőt érő első három közé kerülni, s ez sikerült is nekik. Végig tartották a lépést a szlovákokkal, s bár végül a második helyre szorultak, ők is készülhetnek a pénteki fináléra. A Lucz Anna, Kiss Blanka páros kajak-2 200 méteren a futamában másodikként végzett, így egyből a döntőbe jutott. Igaz ez sem olimpiai szám. 
Korisánszky Dávid és Mike Róbert kenupárosa aztán második lett szerda délutáni középfutamában, így bejutott a pénteki döntőbe.  A nyitónap délutánjának középdöntős programjában egyedül ez a magyar egység volt érdekelt, miután délelőtt, az előfutamban negyedikként zárt. Az ötkarikás játékok műsorán nem szereplő versenyszám második fordulójában az első három hely ért finálét, s a magyarok az üzbégek mögött, a horvátok előtt értek másodikként a célba.
    "Nagyon rövid nekem ez a kétszáz méter, mire észbe kapok, már célba is értünk. Szinte el sem fáradok" - mondta az MTI-nek a 35 éves Mike Róbert, aki 1000 méteres specialista, sikereit (világbajnoki cím, olimpiai negyedik helyezés) ezen a távon aratta. - "Ezzel együtt örülünk, hogy itt lehetünk, próbáljuk kihozni magunkból és a helyzetből a maximumot."
    "Én már versenyeztem 200 méteren, tavaly egyesben döntős voltam a vb-n, azaz számomra nagy annyira idegen, mint Robinak. Csak az utóbbi két hétben kezdtünk el készülni erre a számra, úgyhogy örülünk a döntőnek" - tette hozzá a 26 éves Korisánszky. 

 Bemutatkoztak a magyarok a 200-as egyes számokban a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon. A kajakosoknál Lucz Dóra és Csizmadia Kolos, a kenusoknál Hajdu Jonatán a középfutamba jutott, miután egyik számban sem lehetett egyből a fináléba kerülni. A legrövidebb táv kajak egyes küzdelmeit kiemelt érdeklődés övezi, mert ezek ötkarikás számok, az első öt-öt hely pedig tokiói kvótát ér.
    A nőknél Lucz Dóra egy futamba került a sprintszám egyeduralkodójával, kétszeres olimpiai és többszörös világbajnokával, az új-zélandi Lisa Carringtonnal, de ez nem zavarta meg, csak magára figyelt. Jól rajtolt, és végig tartotta a tempót, és bár Carringtont nem tudta megközelíteni, a többieket maga mögé utasította. Második helye jó bemutatkozás volt, pénteken jöhet a középfutam.
    "Amolyan tipikus elsőpályás verseny volt, jó nagy hátszéllel. Örülök, hogy sikerült megállnom a nézelődést, és csak magamra fókuszáltam. A pénteki középfutam várhatóan durvább lesz" - nyilatkozta az UTE 24 éves kajakosa.
     A nála egy esztendővel fiatalabb Csizmadia Kolos is nagyszerű bemutatkozáson van túl, sokáig vezetve másodikként zárt az olimpiai ezüstérmes francia Maxime Beaumont mögött. Neki is pénteken következik a középfutam.
    "Jobbról sütött a nap, így nem nagyon láttam, hogy állok, de örülök, hogy sokáig vezettem. (...) az elmúlt napokban kicsit +leültem+, most azonban nagyon jól sikerült a rajtom. Holnap kikapcsolódom, aztán jöhet a középfutam és a döntő. A kvótaszerzés a célom, és ha ez sikerül, az első ötben már bármi lehet, akár a dobogó is elérhető" - fogalmazott Csizmadia.
    Kis túlzással a nap legnagyobb médiaérdeklődését egyébként a férfi K-1 200 méter ötödik előfutama váltotta ki, ebben indult ugyanis a tongai Pita Taufatofua, aki 2016-ban tekvondóban nyári, 2018-ban sífutásban téli olimpiai résztvevő volt, és azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy a megnyitókon meztelen, beolajozott felsőtesttel vonult be. Most az a szándéka, hogy kajakban jut ki Tokióba, de a szerdán látottak alapján még hosszú út áll előtte, hogy elérje a célját, ugyanis már az is gondot okozott neki, hogy beálljon a rajtgépbe. Végül ez nagy nehezen sikerült, de úgy lett utolsó és esett ki, hogy a hatodik helyezetthez képest is csaknem 18 másodperc volt a lemaradása.   
    Függetlenül attól, hogy a szám már nincs az olimpiai programban, népes a mezőny férfi C-1 200 méteren is. Hajdu Jonatán - aki délelőtt 500 párosban futamgyőzelemmel kvalifikálta magát a döntőbe Fekete Ádámmal - jól kezdett az előfutamban, majd kicsit visszaesett, és végül negyedikként ért be - a helyezésnek csak annyiban volt jelentősége, hogy az első hat került biztosan a szombati középfutamba.
    A szerda délután krónikájához tartozik, hogy a paraversenyekben van egy újabb döntős magyar: Juhász Tamás megnyerte a második előfutamot VL2 200 méteren, így csütörtökön harcba szállhat az éremért és a tokiói paralimpiai kvótáért.