• 2020 07 10

Asztalitenisz vb - Befejeződött a mieinknek a világbajnokság

A második kiemeltek búcsúztatták női, és vegyespárosunkat

A Madarász Dóra, Pergel Szandra és az Ecseki Nándor, Szudi Ádám kettős is vereséget szenvedett a női, illetve férfi párosok nyolcaddöntőjében, ezzel a magyar játékosok befejezték szereplésüket a budapesti világbajnokságon.

Pergel Szandra délelőtt vegyes párosban, este pedig női párosban találta szembe magát a második kiemeltekkel. Madarász Dórával a kínai Szun Jing-sa, Vang Man-jü duóval csaptak össze, a tét a legjobb nyolc közé jutás volt. Magyar–kínai párharcokban jóval nagyobb különbséghez vagyunk hozzászokva, mint amekkorát most láthattunk a felek között. Ez a harmadik játszmában csúcsosodott ki, amelyet meg is nyertek. A világ közvetlen élvonalába tartozó ázsiaiak többször csak szemmel tudták követni a labdát. Akár egyenlíthettek is volna Madarászék, hiszen a következő szettet 12:10-re vesztették el, de az is őket dicséri, hogy nem volt olyan játszma, amelyben ne jutottak volna el legalább hét pontig.

„Kár, hogy a többi szoros szettből nem nyertük meg még valamelyiket, mert akkor még jobban izgultak volna ők is. Szerintem nagyon magas színvonalú mérkőzést játszottunk, amit csak pozitívan lehet értékelni. A szüleim a szokásukkal ellentétben most kijöttek megnézni, apukám azt hitte, hogy a labdát fogjuk szedni, de mondtam neki, hogy azt semmiféleképp sem, mert vannak labdaszedők” – mondta mosolyogva Pergel Szandra, aki búcsúzóul még köszönetet mondott a szurkolóknak a buzdításért, valamint a szövetségnek, amiért hazai pályán játszhattak Eb-t és vb-t is.

„Szerintem ázsiai, főleg kínai pár ellen így még nem játszottunk – kezdte az értékelést Madarász Dóra. – Én leginkább az utolsó szettet élveztem, amiért akkora labdameneteket meg tudtunk nyerni. Szandinak gyakorlatilag egész meccsen csak azt ismételgettem, hogy »gyönyörű«, meg »bravó«, mert olyan jól játszott.”

Az ezt követő mérkőzésen is 4:1-es végeredmény született, ennek azonban semennyire sem tudtunk örülni. Az Ecseki, Szudi kettős két Európa-bajnok portugállal harcolt a negyeddöntőért. Joao Monteiro férfi párosban, vegyes párosban és csapatban, míg Apolónia „csak" csapatban nyert Eb-t. Nem amatőrökről van tehát szó, mégis bíztunk a továbbjutásban. A magyar fiúk is bíztak, meg is nyerték a nyitó játszmát, ezt követően azonban elvesztették a fonalat. A portugálok sajnos simán megnyerték a következő négy játszmát, ezzel elkerülték, hogy igazán belelkesedjen a magyar közönség. Amely hazai versenyzőnek már nem szurkolhat a vb-n, a mieink ugyanis ezzel befejezték a szereplésüket.

„Az első szettet még jó játékkal megfordítottuk nagy hátrányból, utána viszont változattak a taktikán a portugálok, és nagyon sima lett, sokkal jobbak voltak mindenben. Nagyon sok mindent megpróbáltunk ezen a meccsen, különféle taktikákat, szervákat, fogadásokat, de egyszerűen semmi sem működött” – foglalta össze a lényeget Ecseki Nándor.

Szudi Ádám szerint is el kell ismerni, hogy az ellenfél ezen a napon jobb volt: „Végig nyomás alatt tartottak minket, nem tudtunk hozzáférni a pörgetésekhez, végig ők voltak az agresszívabbak.”

NŐI PÁROS, NYOLCADDÖNTŐ
Madarász, Pergel–Szun Jing-sa, Vang Man-jü (kínai) 1:4 (–7, –8, 8, –10, –8)

FÉRFI PÁROS, NYOLCADDÖNTŐ
Ecseki, Szudi–Apolónia, Monteiro (portugál) 1:4 (9, –7, –2, –8, –4)

VEGYES PÁROS, NYOLCADDÖNTŐ
Szudi, Pergel–Josimura, Isikava 2:4 (japán) (5, –12, 6, –6, –8, –10)

NŐI EGYES, 3. FORDULÓ (A 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT)
Madarász–Feng Tian-vej (szingapúri) 0:4 (–7, –4, –8, –8)

A magyar versenyzők a nyolc napig tartó budapesti világbajnokság feléig voltak érdekelve, a búcsújukat követően értékelt a két szövetségi kapitány.

„Madarász Dórát venném előre, aki óriási skalpot gyűjtött be Li Jie legyőzésével, és ezzel a legjobb harminckettő közé jutott. A győzelme értékét növeli, hogy három egyes szetthátrányból nyert, nem vesztette el a fejét – dicsérte a női párosban a nyolcaddöntőig jutó Madarászt Bátorfi Zoltán, majd rátért a győzelem nélkül záró Póta Georginára. – Nagyon sajnálom őt, nehéz sorsolást kapott az első fordulóban. A tajvani lány nagyon jól játszott, az első szettet szoros csatában megnyerte, ami megnyugtatta, Gina pedig talán kicsit összezavarodott. Amikor aztán kicsit felszabadultabban kezdett játszani, egyből három kettő lett, de a három nullás hátrány sok volt. Nagyon sokat készült a világbajnokságra, most nagyon csalódott, de ez sajnos benne van. Talán túl nagy volt rajta a teher, mivel mindenki tőle várta a nagy eredményt.

Pergel Szandi az első fordulóban hozta a kötelezőt a feltörekvő, jó játékerőt képviselő francia Chasselin ellen. Tényleg nagyon jó, meggyőző játékkal nyert négy nullra. Aztán kikapott négy egyre egy top húszas japántól, aki jobb volt nála.

A három fiatallal maximálisan elégedett vagyok. Mindhárman feljutottak a főtáblára, és ott is szépen helytálltak. Hartbrich Leonie szoros meccsen négy kettőre kapott ki a top tizes Cseng I-csingtől, ami tényleg gyönyörű eredmény, és reményre ad okot. Bálint Bernadett nagyon simán jutott fel a főtáblára, mondjuk tőle vártam is, és Fehér Orsi is helytállt.”

Férfi vonalon teljesültek az alapvető elvárások azzal, hogy a felnőttválogatott tagjai sikeresen vették a selejtezőt.

„A fő cél az volt, hogy az idősebb játékosaink feljussanak a főtáblára, és ha lehetséges, akkor ott még menjenek egy-két kört – kezdte értékelését Aranyosi Péter.– Ha azt nézem, hogy a srácok milyen mérkőzéseken kaptak ki az első fordulóban, akkor lehet pozitívan értékelni, hiszen a világranglistán jóval előttük álló játékosoktól szenvedtek vereséget, akik sokkal több világbajnoki tapasztalattal is rendelkeznek.”

A férfiak szövetségi kapitánya a két ifjúsági korú vb-indulónkkal, Juhász Patrikkal és András Csabával is elégedett. Mindketten egy-egy győzelmet és vereséget könyveltek el a csoportkörben.

„Jól és bátran játszottak, óriási tapasztalatot gyűjtöttek ebben a miliőben, és ez volt a cél. Ez csak fejlődéshez vezethet” – mondta a fiatalokról Aranyosi Péter.

A Magyar Asztalitenisz Szövetség főtitkárát is elcsíptük, hogy vonjon mérleget a világbajnokság félidejében.

„A csapatok rendkívül elégedettek, a delegáltak állva tapsoltak a közgyűlésen a szervezőbizottságnak, tehát sok tekintetben megvalósítottuk az elképzeléseinket – számolt be örömmel az eddigi pozitív tapasztalatairól Felegyi Gábor. – Egy területen még a képzeletünket is túlszárnyalta a világbajnokság, ez pedig a nézőszám. A versenyigazgatóval hosszasan elmélkedtünk azon, hogy egy asztalitenisz-világbajnokság milyen nézőszámokat tud produkálni Magyarországon, és töredelmesen bevallom, egyikünk sem gondolta volna, hogy az első négy napon ilyen hihetetlen számokat tapasztalunk majd. Tegnap és tegnapelőtt is volt olyan időszak, amikor a második számú teremben szinte telt ház volt, az első számúban pedig közben az ötezer fős lelátó kétharmadán ültek nézők. Minden itt dolgozó kollégának, ami az önkéntesekkel együtt mintegy ötszáz főt jelent, köszönöm a munkáját, mindannyian rendkívül profi módon végzik.”