• 2024 04 25

Végső állomás: Szepang!

Michelisz Malajziában megkoronázhatja az évét

Nem csak a „Végső állomás”, hanem az „Éhezők viadala” is. A jelenlegi „túlélők” száma: négy. Négyen maradtak talpon az utolsó, végső megmérettetésre. A szepangi út pedig kanyargós és veszélyekkel teli. Hiszen itt még egyikük sem járt. Michelisz, Guerrieri, Muller és Björk a film, vagyis jelent esetben a sorozat 2019-es évadjának főhősei. A cél mindegyikük számára ugyanaz: küzdeni a végsőkig. Aki jobban bírja a három körös megpróbáltatást, az idei túraautó-világkupa győztese lesz. De valaki már szerzett némi előnyt az előző epizódban.

Michelisz Norbert egyetlen versenyhétvégére, azaz három futamra van attól, hogy a túraautó-világkupa (WTCR) idei bajnoka legyen. Legutóbb november közepén Makaóban az első futamon a második helyen intették le a Hyundai magyar autóversenyzőjét, ezzel újra átvette a vezetést az összetettben a Hondával induló Esteban Guerrieritől, aki a makaói nyitóversenyen nem szerzett pontot. Bár a második és harmadik megmérettetést az argentin egy negyedik és egy tizedik helyezéssel zárta, Micheliszt pedig tizedikként, majd tizenkettedikként intették le, még így is megtartotta vezető pozícióját a legvégső összecsapásra, kilenc pontnyi differenciával. Ráadásul a francia Yvan Muller is beleszólhat még a vk-cím sorsába, hiszen Makaóban kétszer is a dobogó legfelső fokára állhatott, így az ő lemaradása tizenegy egység Micheliszhez képest.

De hány pontot kell szereznie a 35 éves magyar pilótának, ahhoz, hogy az idény végén ő örüljön a legjobban? Érdemes-e egyáltalán számolgatni?

Az előző szezonban Gabriel Tarquininek 306 pont elegendő volt ahhoz, hogy vk-győztes legyen, Yvan Muller 3 egységgel maradt le a címről, Esteban Guerrieri 267 ponttal a harmadik helyen zárt, míg Michelisz Norbert 246 pontja a negyedik helyre volt elegendő.

Ami kicsit megnehezíti a kalkulálást, hogy ebben a szezonban új pontszámítási rendszer érkezett a WTCR-be. A főbb változtatások, hogy tíz helyett már a tizenöt legjobb pilóta kap egységet. Illetve az eddigi rendszert megszűntették, miszerint a hétvége három futamát másképp pontozzák. Annak köszönhetően, hogy a másodikhoz hasonlóan az első időmérő öt legjobbjának is jár pont. Az első és a második hely közötti hét egységnyi differencia ötre csökkent.

És ha egy kicsit előre kalkulálunk:

A két időmérőn maximálisan 10 pont szerezhető, a három futamon pedig 75 egység. Michelisz Norbert biztosan vk-győztes, ha legalább 66 pontot szerez Szepangban. De érdemes-e ennyire előre tekinteni?

Az utolsó versenyhétvégével kapcsolatban jóslatokra nem igazán lehet hagyatkozni, hiszen Szepang idén került be először a versenynaptárba. Tehát azt előre vetíteni nem lehet, mire képesek az autók és a pilóták ezen a pályán. Egyetlen technikai malőr is elegendő ahhoz, hogy valaki számára az első futam végén a vk-cím majdnem, hogy elússzon. Vagyis elguruljon.

De ne felejtsük el azt sem, hogy pontegyenlőség esetén a legtöbb első helyezés számít. Ez esetben a három pilóta közül kettő érdekelt: Michelisz és Muller, hiszen nekik 4-4 futamgyőzelmük van. Ekkor szóba jön a legtöbb második helyezés száma. A magyar és a francia úgy szint 3-3-at birtokol. Tehát a legtöbb harmadik helyezés számít. Ez pedig már Michelisz javára dőlne el, aki kettőt, Muller pedig egyet szerzett.

Nem utolsó sorban matematikai esélye még Muller csapattársának, Thed Björknek is van 288 pontjával. De ehhez már a svédnek hatalmas szerencsére is szüksége lenne.

Egy biztos, december 15-ére megtudjuk, hogy a magyar-argentin-francia trióból ki örülhet majd a legvégén. Vagy…akár jöhet az a bizonyos „svédcsavar”.