• 2024 03 28

Késely Ajna szintet lépett: egyéni ezüst a felnőttek között

Az első magyar érem az Eb-n

Két éve még „csak” egy váltóaranyat kapott a délelőtti szereplésért Londonban – most viszont élete első felnőtt egyéni ezüstérmét szerezte Késely Ajna. A 17 éves klasszis 800 gyorson ért be másodikként, új junior Európa-csúccsal, ugyanebben a számban Kapás Boglárka ötödikként zárt. Az első ízben megrendezett 4x200-as mixed gyorsváltóban 4. lett a magyar kvartett – a nagy dolgok vasárnap jönnek, 200 pillén ugyanis lelőhetetlenek voltak a magyarok az első két helyről, és Németh Nándor is homorított egyet 100 gyorson.

Késely Ajna csekély 15 junior Eb-arannyal fejezte be korosztályos versenyzői karrierjét – a felnőttet pedig már két éve jól indította, hiszen a 4x200-as gyorsváltó délelőtti tagjaként aranyérmesnek mondhatta magát a londoni Eb-n. Tavaly a vb-n nem kis meglepetésre – két parádés junioresemény között – 400-on és 1500-on is döntőbe került, az idén pedig következett az újabb áttörés: életében először dobogóra állhatott egy felnőtt világverseny egyéni száma után.

Az olasz Simona Quadarella megfogására nem igazán volt esély, ugyanakkor Ajna második helyét semmi sem veszélyeztette, ráadásul új junior Európa-csúccsal lett ezüstérmes (8:21.91). Kapás Boglárka ugyan címvédőként állt fel a rajtkőre, ám már az előfutamban érezhető volt, hogy a 200 pillangóra helyeződött felkészülés okán ezen a távon most nem az igazi – végül 5. lett (londoni idejével – 8:21.40 – épp megelőzte volna Ajnát, riói bronzot érő csúcsával – 8:16.37 – századokra menő csatát vívott volna a győztes olasszal).

A nap másik magyar érdekeltségű döntőjében, a történelmi, első ízben kiírt 4x200-as mixed gyorsváltóban a délutánra bevetett Milák Kristóf, Németh Nándor, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna kvartett sokáig éremre állt, ám végül lemaradt a dobogóról. Többek között azért is, mert Milák Kristóf elég pusztító nap után úszott, és Németh Nándornak is nem sokkal a 100 gyors középdöntője után kellett jönnie – az opcióként még szóba jöhető Késely-Kapás duó pedig egy 800 után nem volt igazán bevethető állapotban (akárcsak egyikük frissen a legjobbját ússza, minimum érmes a társaság, ha nem nyer).

A legdurvább időszakon a 200 pillangón induló magyarok voltak túl: délelőtt rettenetes csata zajlott négyük között a két továbbjutó helyért, végül fordított születési sorrendben értek célba az 1-2-3-5. helyen. Milák Kristóf és Kenderesi Tamás jutott tovább, Biczó Bence és Cseh László búcsúzott, holott ők szintén elmehettek volna a fináléig. Jellemző, hogy a két középdöntős aztán gyengébb időt jött délután, mint reggel – így is tükörsimán vitték az első két helyet, ezúttal fordított sorrendben.

Németh Nándor remekelt 100 gyorson, a középdöntőből harmadik idővel jutott tovább – ugyanez sajnos nem sikerült Kozma Dominiknak, mint ahogy Sztankovics Anna sem tudott tovább lépni 100 mellen.

A nap krónikájához tartozik, hogy két brutális világrekord született, érdekességként mind a kettő „dupla nullás”: Adam Peaty 57.00-ra javította minden idők legjobbját 100 mellen, míg az orosz Kliment Kolesnyikov 50 háton 24.00-val írta át az örökranglistát.

Európa-bajnokság, 2. nap

A magyar döntősök eredményei

Női 800m gyors

  1. Késely Ajna 8:21.91 – junior Európa-csúcs              5.Kapás Boglárka 8:26.32

Mixed 4x200m vegyesváltó

  1. Magyarország 7:31.19

(Milák Kristóf, Németh Nándor, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna)

Nyilatkozatok

Késely Ajna:

“A nyolcszáz gyors előtt egy 8:24-re gondoltam, ennyit akartam úszni. Amikor beértem, és láttam, Francesca 8:16-ot jött, akkor elkezdett járni a fejemben, hogy mennyi lehet... És amikor megláttam a 8:21-et, majdnem kiugrottam a bőrömből. Nagyon-nagyon köszönöm mindenkinek, aki ebben támogatott, de különösen a nagymamámnak, aki nagyon fontos szerepet játszott ebben az éremben.”

Kapás Boglárka:

“Bemelegítésnek nem volt rossz, de nyilván nem vagyok boldog, szerettem volna azért egy érmet hazavinni a nyolcszázról.”

4x200m mixed gyors

Milák Kristóf:

"Nem éreztem annyira, mint a pillét, nagyon sajnálom, pedig készültem rá. Azt hittem, jobbat tudok úszni, de majdnem egy másodperccel elmaradtam a legjobbamtól."

 Németh Nándor:

"Sohasem volt még ilyen váltó, jó ez így elsőre, de lehetett volna jobb is, hiszen 450-nél még harmadiknak fordultunk."

 Hosszú Katinka:

"Érzésre jó volt, ebben az évben még nem úsztam kétszáz gyorsot, de úgy érzem, jól jöttem a végén."

 Jakabos Zsuzsanna:

"Életem legrosszabb utolsó ötvene volt ez kétszáz gyorson, majd meghaltam."

 Középdöntősök

 Kenderesi Tamás:

“Azt terveztem, hogy így megyek, de hogy ennyit tudok úszni, azt nem. A 28.5 az utolsó ötvenen – na az tényleg nem rossz, ilyet azért nem sokan csináltak, jó, tudom, csak 1:55 a vége, de ez most nagyon jó érzésekkel tölt el. Végig parádésan éreztem magam a vízben, végig kontrollálni tudtam a versenyt, reggel még azt mondtam, 1:54.5 környékére számítok a döntőben, most már azt mondom, lehet ez 1:53.9 is, aztán meglátjuk, mire lesz elég.”

 Milák Kristóf:

“Reggel jobban esett, akkor több levegőt kaptam, bár akkor sem volt sok... Igazából a 4x200-as mixed váltóra tartalékoltam, ezért nem is adtam ki mindent – annak azért örültem, hogy egy kicsit lazázhattunk Tomival így délután...”

 Németh Nándor:

“Alakul-alakul, de még mindig van benne. Az edzések alapján sokkal jobb időt kéne jönnöm, hiszen az országos bajnokság előtt rosszabbul mentek az edzések, és ott jobb időt tudtam úszni. A döntőben meg akarom dönteni az országos csúcsot.”

 Kozma Dominik:

“Javulok, javulok, de elég lassan. Jobb volt, mint délelőtt, de még mindig nem elég jó.”

 Sztankovics Anna:

“Mosolygok, mert itt lehettem, és egyéni számot úszhattam. Ezen felül nagyon hálás vagyok Virth Balázs, hogy átvállalta itt az edzői feladatokat, és segített a bemelegítésben. Nem éreztem rosszabbnak, mint reggel, de nem volt jó a dresszem, egy picit belement a víz, kicsit furának éreztem az úszást így. Szerintem ez jó lesz az ötvenre.”