• 2024 04 24

Ötödik a férfi párbajtőrcsapat

Elmaradt a bravúr

Ötödik lett a kínai vívó világbajnokságon a Bányai zsombor, Berta Dániel, Peterdi András, Rédli András összeállítású férfi párbajtőrcsapat. A férfi tőrcsapat a 11. lett.

A bravúr elmaradt - férfi párbajtőrcsapatunknak (Bányai Zsombor, Berta Dániel, Peterdi András, Rédli András) a vuhszi világbajnokság negyeddöntőjében nem sikerült legyőznie Koreát. Az ázsiaiak pontosan azzal a csapattal álltak fel, mint két éve a riói olimpia bronzmeccsén. Csakhogy akkor nálunk Rédli András mellett Imre Géza és Boczkó Gábor volt ott a páston, és ez azért nem ugyanaz. Persze, ez a téma akár unalmas is lehet már, pusztán ebben a konkrét helyzetben villant be a hasonlóság… Az igazat megvallva végig Korea irányította a meccset. Egyetlen váltásnál sem volt nálunk az előny, pluszt egyedül Zsombi tudott hozni, Banditól most nem jött bravúr, a harmadik helyről érkező -9 pedig el is döntötte a meccset, 36:45 lett a vége. 

A majdani tokiói kvalifikáció szempontjából azonban egyre nő a jelentősége a “köztes helyek” megszerzésének, így tán a megszokottnál is fontosabb szerepe volt annak, hogy miként alakul a folytatás, az 5-8. helyért. Jól alakult… Ezen a vb-n férfi párbajtőrözőink akár Ázsia-bajnokságon érezhették magukat, elvégre Japán és Korea után Kína következett. A házigazdák ellen nem volt egyszerű a feladat, de csakúgy, mint Japánnal szemben, végül minimális különbséggel nyertünk. Az elején Kína vezetett, ám a második körben Rédli András fordított, és az utolsó asszóban megőrizte a minimális előnyt, 30:29-re győztünk. Az 5. helyért a régi rivális, Olaszország következett. A mieink rendkívül motiváltak lehettek, ugyanis végig vezetve, 33:20-ra nyertek, és ezzel ötödikként zártak, ami értékes eredmény. Rédli András és Bányai Zsombor feltétlenül dicsérhető a teljesítményéért, és legalább annyira lényeges, hogy a csapat megőrizte 6. helyét a világranglistán, jelenleg olimpiai kijutó helyen áll. 

A nap mindkét éremosztó versenyszámában nagy meglepetés született. Női tőrcsapatban az Egyesült Államok, férfi párbajtőrben Svájc lett az aranyérmes.

A nap másik két versenyszámának selejtezőiről pozitív híreink vannak - még akkor is, ha a világbajnokság zárónapján csak a női kardozókért szoríthatunk majd. A Katona Remáta, László Luca, Márton Anna, Pusztai Liza összeállítású kvartettnak csütörtökön egyetlen, ám igen fontos feladata volt - a nyolcaddöntőben le kellett győznie Japánt. Kipipálva. A végeredményt látva sima ügy volt, elvégre 45:33 lett a vége. A jegyzőkönyvet átböngészve azért árnyaltabb a kép. Az első kör után még az ázsiaiaknál volt az előny, a másodikat követően is szoros volt a meccs, aztán Reni, Liza és Panka egyaránt simán hozta az utolsó asszóját, és ennek lett köszönhető a végül meggyőző különbségű siker. Külön dicséret jár Katona Reninek. Ő fordította meg a közepén a meccset, és papíron harmadik emberként, ezúttal ő tette hozzá a legtöbbet ehhez a nagyon fontos sikerhez. A pénteki negyeddöntőben a világranglistát vezető Olaszország lesz az ellenfél, ám kimagasló vívással nem legyőzhetetlenek az itáliaiak…

Férfi tőrcsapatunkkal szemben természetesen mások voltak az elvárások, itt az első számú cél a 16 közé kerülés volt. A Dósa Dániel, Frűhauf Benjámin, Mészáros Tamás, Németh András összeállítású csapat ezt meg is oldotta. Na, nem könnyedén, elvégre Brazília ellen 45:43 lett a vége. Ám a fő, hogy nyertünk. A meccs közepén volt egy hullámvölgye Daninak és Andrásnak egyaránt, ám az eleje meg a vége abszolút rendben volt. Legjobban a legfiatalabb, a húszesztendős Frűhauf Benjámin teljesített, miként néhány órával később, a bravúros Németország elleni helyosztón is. Meg egyébként a köztes, Egyesült Államok elleni nyolcaddöntőben is… Ott nem sok esélyünk volt, de ezen azért ne csodálkozzunk, az amerikaiak a szezon valamennyi Vk-állomását megnyerték, ami egészen egyedülálló, úgyhogy a 26:45 ellenük tisztes helytállásnak mondható. 

A 9-16. helyért viszont borítottuk a papírformát! A jóval esélyesebbnek számító németeket alaposan megleptük, és az egész nap remeklő Beni mellett a többiek is abszolút dícsérhetőek. A négyszeres világbajnok Joppichhal felálló ellenfél 45:40-es legyőzése nagy siker, és még nem volt vége… A folytatásban azok a britek következtek, akiket az Eb-n majdnem sikerült legyőzni. Saját “belháborújuk” - az angol szövetség a riói kvalifikáció elmaradása óta nem támogatja a csapatot… - miatt az egyéni vb-ezüstérmes Kruse most sem vívott, de fene bánta. Papíron így is a britek voltak erősebbek, akik ezúttal ezt igazolták is, a meccs második felében elhúztak, és 45:38-ra nyertek. A mieink közül ezúttal Németh Andris emelkedett ki, de a túloldalon Davis klasszisa eldöntötte a meccset. A 11. helyért Ausztrália következett, és csakúgy, mint egy évvel ezelőtt, a lipcsei vb-n, most is összejött a győzelem. Ezúttal 45:44-re, és hogy teljes legyen a kép, ezúttal Dósa Danit és a csereként beálló Mészáros Tomit lehetett dicsérni. Férfi tőrcsapatunk ezzel ugyanúgy végzett, mint a női, és jobban, mint a női párbajtőr. Daniék részéről ez feltétlen szép eredmény, a jóval több lehetőséget kapó női szakágak részéről viszont elgondolkodtató. 

Eredmények. Világbajnokság, Vuhszi. 

Férfi párbajtőrcsapat, 33 induló. Negyeddöntő: Magyarország-Korea 36:45 (Bányai +2, Rédli -2, Peterdi -4, Berta -5).

Az 5-8. helyért: Magyarország-Kína 30:29 (Rédli +3, Bányai +1, Berta -3).

Az 5. helyért: Magyarország-Olaszország 33:20 (Rédli +8, Bányai +5, Berta 0).

Végeredmény: 1. Svájc, 2. Korea, 3. Oroszország, …5. Magyarország (Bányai Zsombor, Berta Dániel, Peterdi András, Rédli András).

Férfi tőrcsapat, 27 induló. A legjobb 16 közé jutásért: Magyarország-Brazília 45:43 (Frűhauf +5, Németh -1, Dósa -2).

Nyolcaddöntő: Magyarország-Egyesült Államok 26:45 (Frűhauf 0, Dósa -8, Németh -11).

A 9-16. helyért: Magyarország-Németország 45:40 (Frűhauf +4, Dósa +2, Németh -1).

A 9-12. helyért: Magyarország-Nagy-Britannia 38:45 (Németh +5, Frűhauf -4, Dósa -8).

A 11. helyért: Magyarország-Ausztrália 45:44 (Dósa +4, Mészáros +1, Németh 0, Frűhauf -4).

Női tőrcsapat, 22 induló. Végeredmény: 1. Egyesült Államok, 2. Olaszország, 3. Franciaország, …11. Magyarország (Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Mohamed Aida).

Női kardcsapat, 19 induló. Nyolcaddöntő: Magyarország-Japán 45:33 (Katona +8, Pusztai Liza +4, Márton Anna 0).

A pénteki negyeddöntőben: Magyarország-Olaszország.