• 2024 05 04

120 éves a BEAC

Emléktáblát kapott a régi BEAC-pálya

Május 8-án, a Magyar Sport Napja és a BEAC-120 emlékév alkalmából az egykori Mező utcai BEAC-stadion helyén, a mai Allee bevásárlóközpont parkjában állított emléket az egykori pályájának a BEAC az EMMI - Sportért Felelős Államtitkárságával, a Magyar Olimpiai Bizottsággal, Újbuda Önkormányzatával, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetséggel, és az Allee bevásárlóközponttal közösen.

A megemlékezésen a BEAC elnöksége, és a sportági szövetségek képviselői mellett részt vett a klub vívó világbajnoka, a később olimpiai bajnoki címet szerző Dömölky Lídia, Berendy Pál Közép-európai Kupa-győztes labdarúgó, a BEAC korábbi edzője, a BEAC-pályán ellenfélként, a Ferencváros játékosaként pályára lépő olimpiai bajnok labdarúgó Juhász István, valamint az olimpiai ezüstérmes Kű Lajos is. A BEAC atlétika szakosztálya is képviseltette magát az eseményen, többek között a sokszoros magyar bajnok síkfutó, Mihályfi László, Gyulai István egykori sporttársa. A BEAC női NB1-ben szereplő női kosárlabda csapata pedig Balogh Judit, vezetőedzővel vett részt a rendezvényen.

Az ünnepélyes emléktábla avatáson bemutatót tartottak a BEAC cheerleaderei, majd Sajó László és Esterházy Péter műveiből vett idézetekkel elevenítették fel az egykori BEAC-pályán zajló sportéletet.

Fotó: Simó Szabolcs/BEAC

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy az egyetemi sport egyik legnagyobb képviselője maga a BEAC, amely klub közel egyidős a magyar olimpiai sportmozgalommal. „A BEAC 120 éve nagyon gazdag múltat vonultat fel, 18 olimpiai érmet köszönhetünk a BEAC-osoknak. Az olimpiai bajnokok között Prokopp Sándor, Csik Ferenc, Rajczy Imre, Hámori Jenő, Németh Angéla, és Kovácsi Aladár neve is szerepel. Hiszünk az ép testben ép lélek filozófiában. Hiszünk benne, hogy a tanulás és a sport kiegészítik egymást. Elkötelezettek vagyunk a kettős életpálya támogatásában, ezért is állunk ma itt, ezáltal felhívva a figyelmet az egyetemi sport fontosságára.”

A köszöntők után a felszólalók, valamint Simon Gábor, a BEAC igazgatója közösen leplezték le az emléktáblát.

A BEAC-120 emlékév ezzel nem ér véget, már eddig is számos program segített az emlékezésben. Júniusban, az ünnepi könyvhét előtt jelenik meg a BEAC első olimpiai bajnoka, Prokopp Sándor életéről szóló könyv. Május 26-án sporttörténeti városismereti sétára kerül sor a Molnár C. Pál Műterem és Csillag Péter együttműködésével. A nyár folyamán pedig hazatér az Egyesült Államokból a BEAC olimpiai bajnoka, Hámori Jenő.