• 2024 03 28

Gasper Marguc visszatér

Mezőkövesden kapja vissza a Veszprém a VB-érmes szlovén jobbszélsőjét

Gasper Marguc, a Telekom Veszprém szlovén jobbszélsője már tavasszal is fájlalta a derekát, és attól kezdve hiába várt a gyógyulás napjára, június közepén úgy lerobbant, hogy futni is alig tudott. Balszerencséjére ez éppen akkoriban történt, amikor a rokonszenves kézilabdázó világbajnoki selejtező mérkőzéseken szülőhazája válogatottjaként a magyar együttes ellen csatázott.

A szlovének hazai pályán hibát hibára halmozva 29-24-re kikaptak Koperben, négy nappal később a magyarok 26-22-es váratlan vereséggel vonultak le a pályáról Veszprémben, de mégis ünnepelve, mert az összesítés, ha csak egy góllal is, nekik kedvezett. Marguc nem sokat tudott hozzátenni a válogatottja teljesítményéhez, az volt a csoda, hogy vállalta a játékot.  Akkor még Ljubomir Vranjes volt a magyar válogatott szövetségi kapitánya, nem mellesleg Gasper Marguc klubedzője Veszprémben…

 „Fájdalom és félelem töltött el. Állandóan arra gondoltam, hogy 28 évesen talán még a sportolástól is eltiltanak, oda a kézilabdázásnak, oda az álmaimnak.  Szerencsémre nem így történt, megúsztam négyhónapos kényszerszünettel, ami a türelmetlen várakozás heteiben persze sokkal, de sokkal hosszabbnak tűnt” – nyilatkozta a 2014-ben Celjéből Veszprémbe került kézilabdázó az SzPress Hírszolgálatnak,

A szlovén sportoló értékét minősíti, hogy 2016-ban őt választották meg a Bajnokok Ligája legjobb jobbszélsőjének, tavaly a franciaországi világbajnokság bronzmérkőzésén pedig nagyot alakítva négy góllal járult hozzá az esélyesebb horvátok legyőzéséhez.  

 Az orvosok ágyékcsigolya porckorongsérvet állapítottak meg, egy olyan sportsérülést, amihez hasonló már sok kézilabdázó életét keserítette meg. Nem is kell messze menni, hiszen korábban Fazekas Nándor, a veszprémi együttes egykori válogatott kapusa fájlalta sokáig a derekát, a közelmúltban pedig Schuch Timuzsin, aki pedig olyan kemény volt, mintha kősziklából faragták volna.

 Dr. Mahunka Zsolt, a veszprémi együttes csapatorvosa szerint Marguc örülhet annak, hogy megúszta műtét nélkül, esetében hatásosnak bizonyult az úgynevezett konzervatív terápia is.

 „A fizioterápiás kezelések mellett meg kellett erősítenem a gerincoszlop közeli hátizmaimat, és nagyon sokat foglalkoztak velem a gyógytornászok is. Három hónapig nem látogathattam az edzéseket, és még csak három hete, hogy újra labdát vehettem a kezembe és szép óvatosan elkezdtem játszani, vagy inkább játszadozni. Érzem már magamban az erőt, ki vagyok éhezve a mérkőzésekre, megváltás lesz a számomra a kényszerszünet utáni első bajnoki mérkőzésem Mezőkövesden – folytatta Marguc, aki a nevezési lista tanúsága szerint a kedd esti összecsapáson az egyetlen jobbszélső lesz a sorozatban három vereséget elszenvedő Telekom Veszprém csapatában.

 Marguc mindenesetre igyekszik a lehető legkevesebbet foglalkozni azzal, hogy olyan sérülés akadályozta meg a sportolásban, amiből nem könnyű véglegesen kigyógyulni. Azt tanácsolják neki, hogy a gyógytornával visszatérése után se hagyjon fel, a kézilabdaedzések mellett legalább hetente kétszer szakítson időt ezekre a foglalkozásokra is. Ha pedig azt szeretné, hogy sportolói pályafutásának lezárása után az egészséges emberek életét élhesse, soha nem hagyjon fel a gyógytornával.