• 2024 04 23

Irreális cél a dobogó

Norvég torna után, Európa-bajnokság előtt

A Magyar Kézilabda Szövetség női Európa-bajnokságot megelőző sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a sok sérült és a kényszerűségek miatt átalakított kerettel a csapat elsődleges célja a csoportból való továbbjutás, hogy az együttes a középdöntőben folytathassa, legyen esélye a minél jobb helyezésre, és a 2019-es, olimpiai kvalifikációs világbajnokság selejtezőinek sorsolását kedvező helyzetből várhassa.

- Két és fél esztendeje a célunk Kim Rasmussennel együtt az olimpiai kvalifikáció kivívása, ebből a szempontból a fő verseny a 2019-es világbajnokság, azonban pontosan tudjuk, hogy az Európa-bajnokságon elért helyezésünknek is nagy jelentősége lehet az ötkarikás selejtező szempontjából – mondta el a sajtótájékoztatón Pálinger Katalin, a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke. – A jelenlegi összetételben, a sérülések, gyermekvállalások miatt irreális cél lehet a dobogó, de a lányokkal sokat beszélve tudom, hogy mindig, minden körülmények között a győzelemre törnek és mindent megtesznek a sikerért. Ez a csapat legfőbb alapelve is, hogy mindenki ellen legyen esélye a győzelemre. Csapatunk nem rutinos, de küzdő válogatott, amelynek a külső körülmények miatti nehézségek ellenére is nyerni akar. A fő és elsődleges cél a csoportból való továbbjutás, annak érdekében, hogy kedvező helyzetből várhassuk a jövő évi világbajnokság selejtezőinek sorsolását, és megteremtsük az alapot a minél jobb Európa-bajnoki helyezéshez. A korábbi évek világversenyeihez képest több mint a keret fele kicserélődött, részben kényszerből, így most látszik csak, a kerethirdetés kapcsán, milyen nagy jelentősége volt az év során a külön összetartásának, és hogy a szövetségi kapitány bő kerettel és B-válogatottal dolgozhatott együtt, hiszen az utolsó pillanatban behívott játékosok is ismerik azt a játékrendszert, amit játszani akarunk.

 - Sokan kérdezték az elmúlt napokban, hogy a legszerencsétlenebb szövetségi kapitánynak érzem-e magam a sok távolmaradó játékos miatt? Továbbra is azt mondom, nem, sőt, igazán szerencsésnek érzem magam, hiszen remek játékosokkal dolgozhatok együtt, a szövetség mindenben támogat minket, a lányok küzdenek az utolsó pillanatig, remekül dolgoznak – hangsúlyozta Kim Rasmussen szövetségi kapitány. – A fő célom az, hogy minél jobb attitűddel vegyék ki a részüket a lányok a játékból és a munkából. Hogy mi lesz az Európa-bajnokságon? Nem tudom, hiszen a csoportunk rendkívül nyílt, legyőzhetjük Hollandiát, Horvátországot és Spanyolországot is. Hogy így lesz-e? A lányokkal együtt azon leszünk, hogy legyen rá esélyünk és éljünk is vele. A múlt héten játszottunk először együtt ebben az összeállításban, a védekezésünk azonban remek volt, a folyamatos közös munka eredményeként mindenki tudja, mit kell játszania. Stabilak vagyunk, így a cél a továbbjutás, hogy minél több pontot szerezzünk és vigyünk tovább magunkkal. Az utazó keretet szerda este fogom kihirdetni, elsőként a játékosoknak.  

 - Nagyon várom az Európa-bajnokság rajtját, a csapattal együtt, teljesen pozitívan kezdjük meg a tornát, és akár magunkat, akár a csoportbeli ellenfeleinket nézem, azt gondolom, hogy bárki ellen van esélyünk – emelte ki Kovacsics Anikó. – Óriási megtiszteltetés számomra, hogy csapatkapitány lehetek a válogatottban, olyan játékosok után, mint Pálinger Katalin vagy Görbicz Anita. Őszintén hiszek benne, hogy több van ebben az Eb-ben, mint hogy asszisztáljunk a meccsekhez, ha mindenki azt teszi, amit megbeszélünk, nem akarunk többet, mást, akkor megteremtjük magunknak az esélyt.

 

Női Európa-bajnokság, 2018. november 29.-december 16., Franciaország

Csoportbeosztás:

A-csoport (Nantes): Dánia, Szerbia, Svédország, Lengyelország

B-csoport (Nancy): Franciaország, Montenegró, Oroszország, Szlovénia

C-csoport (Montbéliard): Magyarország, Spanyolország, Hollandia, Horvátország

D-csoport (Brest): Norvégia, Románia, Németország, Csehország

A csoportok első három-három helyezettje jut a középdöntőbe.

 

A magyar válogatott csoportmérkőzései:

December 1. 15:00: Magyarország-Hollandia 

December 3. 18:00: Horvátország-Magyarország 

December 5. 21:00: Magyarország-Spanyolország 

 

A középdöntő mérkőzésnapjai a CD-ágon (Nancy): december 7., 9., 11., 12.

Elődöntők, az 5. helyért (Párizs): december 14.

Döntő, a 3. helyért (Párizs): december 16.

 

 Lebonyolítás

A csoportok első 3-3 helyezettje jut a középdöntőbe, a legjobb 12 közé.

A középdöntőben a magyar válogatott csoportjának továbbjutói a D-csoport (Norvégia, Románia, Németország, Csehország) továbbjutói ellen lépnek pályára. A csapatok a középdöntőbe magukkal viszik a csoportmérkőzéseken a másik két továbbjutó ellen szerzett eredményeket, illetve pontokat. A középdöntő első 2-2 helyezettje jut az elődöntőbe, a középdöntő-csoportok 3. helyezettjei az Európa-bajnokság 5. helyéért léphetnek pályára.

A magyar válogatott kerete:

Kapusok: BÍRÓ Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), JANURIK Kinga (Érd), KISS Éva (Győri Audi ETO)
Jobbszélsők: LUKÁCS Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria), ORBÁN Adrienn (Kisvárda Master Good SE)
Jobbátlövők: KISS Nikolett (Érd), KOVÁCS Anna (DVSC Schaeffler), PLANÉTA Szimonetta (Chambray Touraine, francia)
Irányítók: KOVACSICS Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), LAKATOS Rita (GVM Europe-Vác), PÁLOS-BOGNÁR Barbara (Moyra Budaörs), SZALAI Babett (Dunaújvárosi KKA), TÓTH Gabriella (Érd)
Beállók: MÉSZÁROS Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZABÓ Laura (Érd), TÓVIZI Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövő: HÁFRA Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balszélsők: KAZAI Anita (Dunaújvárosi KKA), SCHATZL Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Szövetségi kapitány: Kim RASMUSSEN
Edző: SITI Beáta
Kapusedző: BAKOS István