• 2024 04 26

Kyokushin karate Eb - korosztályos éremeső az első napon

U16-os és U20-as korosztályban a magyar csapat az éremtáblázat dobogóján

Remekeltek a mieink a 25 ország 450 versenyzőjét felvonultató budapesti Shinkyokushin Európa-bajnokság nyitónapján.

A teljes erejű ütéseket és rúgásokat megengedő full contact szabályai szerint küzdöttek egy teljes napon át Budapesten az egyik legkeményebb karatestílus, a kyokushin hívei, hogy korosztályos Európa-bajnokság keretében döntsék el, ki a legjobb kategóriájában. A huszonöt ország kiválóságait felvonultató kontinensviadalon a mieink is ott voltak, s remekeltek.

Olyannyira, hogy a péntek esti eredményhirdetéskor  huszonhat honfitársunk nyakába akasztottak érmet, hétnek aranyat, nyolcnak ezüstöt, tizenegynek pedig bronzot.

Hangulatalapozás gyanánt a 15-16 éveseknél rögtön biztosra mehettünk, hiszen a plusz 65 kilogrammos súlycsoportban két magyar, Makk Sára és Straubinger Tiara  esett egymásnak. A kétpercnyi csatát követően pedig előbbit látták jobbnak a bírák. A 15 esztendős Sólyom Annához elsőként kishúga rohant oda a 60 kilósok fináléja után, s könnyes szemmel ölelgette Európa-bajnokká előlépett nővérét, aki szintén honfitársnő, Boka Viktória ellen győzött. A lányok után a fiúk is remekeltek: 50 kg-ban Jerkó Dominik ukrán, 55-ben Gál Barnabás litván, 60-ban pedig Szalai Sámuel román rivális felett diadalmaskodva lett Eb-győztes. Jerkónak három, Gálnak és Szalainak pedig egyformán négy-négy meccset kellett megnyernie a végső elsőséghez.

Ugyancsak 60 kg-ban, de már eggyel fentebbi korosztályban, az U21-eseknél a 18 éves Mező Lili ifi és junior Eb-elsőségek birtokosaként, tehát már nagyon is komoly szakmai múlttal a háta mögött vágott neki a döntőnek, ahol parányi esélyt sem hagyott spanyol ellenfelének, ötödik korosztályos Eb-aranyát is bezsebelve. Éltette is harsányan és hosszan a jászberényiek kitűnőségét a publikum.  Ahogy egyértelmű győzelmet aratott litván kihívójával szemben az U21-esek plusz 65 kilogrammos kategóriájában döntős Tóth Csenge is.

A 18 és 21 esztendő közötti fiúknál viszont nem jött össze a magyar arany, mindkét honi érdekeltségű fináléban ezüst jutott a piros-fehér-zöld színek reprezentánsának. Így a 75 kg-ban nyertesnek látszó Fekete Farkas Mórnak, a TF-en tanuló 21 éves versenyzőnek is, aki két percig egyértelműen jobb volt bolgár vetélytársánál, az ítészek „felemás” állásfoglalása miatt azonban hosszabbítás következett, a „túlórában” pedig már kevésbé volt meggyőző a mi harcosunk. „Elfogyott az erő a végére, nem bírtam kondival” – ismerte el sportszerűen a „kiózást” jelentős szünet után, csak nem oly régen újrakezdő fiatalember.

A küzdelmi kategóriákon kívül – 5-5 volt a lányoknál, s 7-7 a fiúknál – mindkét nemnél Európa-bajnokot hirdettek formagyakorlatban is.  Arany itt nem jutott a mieinknek, U16-ban egy ezüst és egy bronz,  U21-ben pedig egy ezüst volt a mieink jutalma.

Ami az éremtáblázatot illeti, az U16-osoknál Magyarország végzett az élen az 5 arannyal, 4 ezüsttel és 7 bronzzal, míg az U21-eseknél a harmadik helyhez volt elegendő a 2, 4, 4-es magyar medálmérleg.

Magyar éremszerzők:

U16, lányok:

küzdelem:

60 kg: 1. Sólyom Anna

            2. Boka Viktória

65 kg:  3. Hajnóci Réka

plusz 65 kg: 1. Makk Sára

                     2.  Straubinger Tiara

formagyakorlat:  2. Dvéri Maja

 

U16, fiúk:

küzdelem:

50 kg: 1. Jerkó Dominik

55 kg: 1. Gál Barnabás

60 kg: 1. Szalai Sámuel

            3. Kiss László Mátyás

65 kg:  2. Szajka Bendegúz

            3. Kozma Levente

70 kg: 3. Lendvai László Erik és Fekete Attila

plusz 75 kg: 3. Lajtos Patrik

formagyakorlat: 3. Fehérvári Ádám

 

U21, lányok:

küzdelem:

55 kg: 2. Dezső Kata Rita

60 kg: 1. Mező Lili

65 kg: 3. Görög Bettina

plusz 65 kg: 1. Tóth Csenge

 

U21, fiúk:

küzdelem:

70 kg: 2. Pantelics Bence

75 kg: 2. Fekete Farkas Mór

80 kg: 3. Kovács Ádám

90 kg: 3. Molnár Tibor

plusz 90 kg: 3. Gulyás Gyula Dávid

formagyakorlat: 2. Kránitz Mátyás