• 2024 04 27

Világbajnok a magyar férfi vízilabda-válogatott

Győzelem ötméteresekkel a görögök elleni fináléban

A magyar férfi vízilabda-válogatott aranyérmet nyert a fukuokai világbajnokságon, amelynek szombati döntőjében ötméteresek után 14-13-ra nyert a görög csapat ellen.

    Az elődöntőbeli spanyolok elleni utolsó másodperces siker után teljesítette a kisebbik tervet Varga Zsolt együttese, hiszen az olimpiai kvótát megszerezte a csapat. De nyilván nem az volt a terv, hogy itt vége legyen a sorozatnak. 

     A görögök elleni döntő jól kezdődött, hiszen Zalánki két remek góllal nyitott a meccsen, majd 4-2-re is vezettek a mieink, azonban az ezúttal fehér sapkás rivális bizonyította, hogy szintén nem véletlen verekedte el magát idáig. Nemhogy leszakítani nem sikerült a riválist, de 7-6-ra már Görögország vezetett, amikor megkezdődött a hosszú hajrá a találkozón. Aminek az utolsó negyede a vártnál is izgalmasabb lett. Hiszen Mancherz parádés góljai után úgy tűnt, hogy sikerül kiharcolni a győzelmet már a rendes játékidőben. De néhány vitatható bírói döntés után az utolsó perc egy érzelmi hullámvasút volt. Előbb Vogel tolt kapufára egy lövést, majd mi találtuk telibe a lécet, de a vége  10-10 lett. Jöhettek az ötméteresek. 

     A büntetőpárbaj pedig bizonyította, hogy egy világbajnoki finálé sokkal nagyobb téttel bír, mint bármi más. Az első öt-öt lövésből ugyanis 6-ot hárítottak a kapusok, vagyis folytatódhatott minden tovább. De nem sokáig. Hiszen a hetedik körben Vogel Soma védésével dőlt el a finálé. Magyarország története sorsán negyedszer lett világbajnok. Varga Zsoltnak játékosként nem sikerült, szövetségi kapitányként igen a vb-cím. A magyar vízilabda válogatott 1973, 2003 és 2013 után ült fel ismét a világbajnoki trónra. Ennek a sikernek az ismétlése pedig egy év múlva Párizsban is remek lenne. 

Vizes világbajnokság, Fukuoka, férfi vízilabdatorna, döntő:
Magyarország-Görögország 14-13 (4-2, 1-2, 2-3, 3-3, 4-3) - ötméteresekkel

    Magyarország: Vogel - Angyal, Jansik 1, Vámos 2, Fekete 1, Varga Dé, Molnár E. - cserék: Nagy Á., Zalánki 3, Német, Manhercz 3, Pohl

    A görög gólszerzők: Geniduniasz 4, Papanasztasziu, Juvecisz 2-2, Szkumpakisz, Funtulisz 1-1

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd