• 2024 05 05

Pupp Réka ipponnal bronzérmes az Eb-n!

Három év után újra dobogón a kontinenstornán.

Az 52 kilogrammos Pupp Réka bronzérmet nyert a zágrábi olimpiai kvalifikációs cselgáncs Európa-bajnokság csütörtöki nyitónapján.

Az olimpiai és világbajnoki ötödik helyezett, Európa-bajnoki bronzérmes Pupp Réka a világranglistán elfoglalt hetedik pozíciója alapján a harmadik kiemelt volt a sorsolásnál, így az első kört is kihagyhatta. A másodikban a szerbek tizenkilenc éves reménysége, az U23-as Eb-bronzérmes Nikolina Niszavics várt rá. Az Atomerőmű SE huszonhét éves csillaga az utolsó másfél percre hagyta a döntést, akkor került vazaaris előnybe, majd a hajrában földharcban ki is vívta a továbbjutást.

Következhetett a negyeddöntő, ahol a franciák háromszoros Grand Slam-győztese, Astride Gneto volt Pupp Réka ellenfele. Tavaly decemberben, a tokiói Grand Slam-tornán a francia nyerte kettejük párharcát, volt miért visszavágni. Egy páros intés után a harmadik percben Réka került szorult helyzetbe, megkapta a második intését is, de sikerült a nehéz pillanatokat átvészelni. A hosszabbításban aztán valósággal összecsomagolta a magas francia lányt, aki lekopogta a fojtást – így Braun Ákos tanítványa jutott be az Európa-bajnoki elődöntőbe.

Egy „régi” ismerős várt rá az elődöntőben: az olimpiai ezüst- és bronzérmes, világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnok Odette Giuffrida, akit korábban csak egyszer, a tavalyi világbajnokságon sikerült legyőznie. A világranglista ötödik és hetedik helyezettje óriási csatát vívott egmással, amelynek végén bárki nyerhetett volna – a hosszabbítás második percében éppen Réka remek indítása után következett az olaszé, aki be is tudta fejezni ezzel a csatát...

Pupp Réka a bronzéremért léphetett tatamira, az azeriek tizennyolc éves reménysége, az ifjúsági vb-bronzérmes, ötszörös korosztályos Eb-érmes judósa, Aydan Valiyeva volt a kihívója. A paksi lány óriási elszántsággal indut harcba, az első perc vágán mr vazarival vezetett, de fél perccel később ipponnal nyert: megszerezte pályafutásának második Európa-bajnoki bronzérmét!