• 2024 04 27

Ezüstérmes a vb-n a női vízilabda válogatott

Az egész tornán fantasztikus teljesítményt nyújtó magyar csapat nem elvesztette az aranyérmet, hanem megnyerte az ezüstöt.

Hajszálnyira volt a győzelemtől a magyar női vízilabda válogatott az amerikaiak elleni döntőben, ám a világ legjobbja vissza tudott ülni a trónjára...

Vizes VB, női vízilabdatorna, döntő:
Egyesült Államok-Magyarország 8-7 (3-2, 2-2, 0-1, 3-2)
gólszerzők: Fattal 3, Steffens 2, Raney, Musselmann, Neushul 1-1, illetve Keszthelyi, Garda 2-2, Parkes, Faragó, Gurisatti 1-1

2022-ben a budapesti világbajnokságon éppen a döntőben veszített az Egyesült Államok ellen a magyar női vízilabda-válogatott, így sokan már visszavágóként tekintettek a dohai fináléra. Azt azonban mindenki tudta, hogy a Team USA ellen nem mi vagyunk az esélyesek a döntőben, mivel az amerikaiak játéka a legkevésbé sem fekszik nekünk. Utoljára az Egyesült Államok ellen világbajnokságon, Montrealban sikerült nyerni. Igaz akkor az aranyérmet is begyűjtötte a csapat. Egy győzelem ezúttal is hasonlót ért.

A meccs kezdése előtt azért érdemes volt azon is elgondolkodni, hogy a sikertelen Eb-szereplés után mekkorát fordult a magyar csapattal a világ. Hiszen az együttes megrázta magát és minden, ami nem sikerült a kontinenstornán az ezúttal összejött. Először megnyerte a Mihók-Cseh kettős által irányított együttes a csoportot, aztán kiharcolta egy büntetőpárbaj végén a négy közé jutást és a hőn áhított olimpiai kvótát. Majd következett a vb-elődöntő és ott a hirtelen halálban ismét egy nagy siker. A magyar csapat a világbajnokságon az ötméteres párbajokban nem hibázott lövést, ami nagyon beszédes mutató. Hiszen ez azt jelentette, hogy ezúttal nem volt olyan kéz, amely megremegett volna. Akár a meccsek hajrájában, akár az utána következő pillanatokban.

A világbajnoki döntő azonban nem így indult, hiszen az első öt magyar támadásból egyetlen egy gól sem született. Az Egyesült Államoknál ez az arány ötből-három volt, vagyis nem telt el az első negyed fele és három góllal vezettek a fehér sapkás amerikaiak. Garda a legjobbkor szépített és az emberhátrányok kivédekezése is jól sikerült. Így az első felvonás végén nem a rivális húzott el, hanem a magyar csapat lépett közelebb ellenfeléhez. 3-2-es hátránynál jöhetett a pihenő az első nyolc perc után.

A második periódusban ellépett az Egyesült Államok kettővel, aztán Keszthelyi góljával közelebb zárkóztunk. Egyenlíteni nem sikerült, mert Johnson ihletett formában védett, az első 10 kapura menő lövéséből hetet hárított. Hasonlóan jó hatékonysági mutatót nem tudott produkálni Magyari Alda, akit le is cseréltek, jöhetett a kapuba Neszmélyi, aki egy bravúrt rögtön be is mutatott, pont a legjobbkor, így a magyar csapat ismét csökkenteni tudta a hátrányát egy gólra. Az egyenlítés azonban nem jött össze az első félidőben, ami köszönhető volt annak a néhány idegborzoló pillanatnak is, ami a mi kapunk előterében történt. A víz szinte forrt, de az két negyed után kiderült, hogy a mieink nem hagyják magukat leszakítani, amit elsősorban a védekezésnek köszönhettek. Mert a támadások sokszor döcögtek. 

A fordulás után aztán négy és fél percig csak lőttek, de nem találtak kaput a csapatok. Nagyon-nagyot gyürkőzött egymással mind a két gárda, komolyabb eredmény nélkül. Aztán emberelőnyből az Egyesült Államok szerzett gólt, gondolta mindenki 15 másodpercig. De aztán előkerült a VAR és milyen jó, hogy előkerült, hiszen kiderült, hogy az amerikai lövés időn túl született, így jöhettek a mieink. Újabb két perc vízicsata után emberfórba került a magyar együttes és ekkor már nem volt gond a helyeztkihasználással. Gurisatti Gréta ejtett szépen, ezt még Johnson sem tudta védeni. A másik oldalon viszont Neszmélyi beállása fordulatot hozott, úgy állt össze a védekezés és úgy jöttek a kapusbravúrok is, ahogy egy ilyen szoros találkozón szükséges. Az egyenlítés után nem született újabb gól már a félidőben, így az a furcsaság született, hogy 1-0-ra végződött a harmadik negyed, és háromszor nyolc perc után kezdődhetett minden előröl.

Vályi Vanda a záró felvonásban is elhozta a labdát a ráúszásnál, de nem ez volt a döntő, hanem ez, hogy Fattal három lövéséből három gólt dobott, a harmadikkal ismét vezetett az Egyesült Álamok. Az egyenlítés viszont nem sikerült, mert támadásban sok volt az eladott labda és a pontatlan passz. Az emberelőnyöket mind a két oldalon befújták a bírók, de csak az amerikaiak dobták be azokat. Előbb Stephens is értékesített egy fórt és ezzel két gólosra nőtt a különbség. Nem sokkal később pedig Neushul ejtésével növelte háromra a két csapat közti különbséget. Az amerikai szurkolók lehet, hogy az hitték, hogy itt a vége, de még egyszer feltámadtak Leimeterék. Előbb Keszthelyi gólja következett, majd egy perccel a vége előtt egy magyar emberelőnynél mindenki előre úszott, még a kapusunk is. Az így keletkezett emberfórt pedig Garda használta ki. Az amerikaiak jöttek, de sikerült labdát szerezni, amit azonban hiába játszottunk be a centernek, őt eltüntették a védők, ítélet viszont nem született a javunkra. Így az Egyesült Államok 8-7-re megnyerte a női finálét, a magyar csapatnak ismét az ezüstérem jutott ellenük. Persze ez a második hely Párizs szempontjából nagyon sokat jelenthet. Hiszen az Európa-bajnokság ötödik pozíciójából egy hónap alatt lett vb-ezüst. Ha sikerül ilyen ütemben fejlődni, az nagyon sokat ígér az olimpiára.