• 2024 04 28

Szalai Gábor a svájci labdarúgó-élvonalba igazolt

Válogatott kerettag az Eb-rivális országában bizonyíthat

A svájci élvonalbeli Lausanne-Sport labdarúgócsapatában folytatja pályafutását Szalai Gábor, a Kecskeméti TE (KTE) védője.

   A Kecskeméti TE az elmúlt néhány évben megmutatta, hogyan lehet felépíteni egy klubot, hiszen a másodosztályból előbb az elsőbe, majd a nemzetközi porondra jutott ki a Szabó-csapat szisztematikus munkával. Nem igazoltak sok pénzért, hanem neveltek. A kupaszereplés aztán megmutatta, hogy ami itthon elég, az külföldön már nem feltétlen. A Konferencia Liga meccsek után pedig a hazai őszi szereplést sem sikerült a tavalyihoz fazonírozni. A Kecskeméti klubmodell működőképessége viszont megmutkozott ezen a télen, és talán ez lehetne a követendő példa a magyar együttesek számára, hogyha az üzleti szempontok érvényesülnének a hazai fociban. 

   Ebből a játékból persze a Ferencvárost vegyük ki, hiszen a magyar bajnok más szinten mozog, bár azt sem szabad elfelejteni, hogy ezt hosszú évek és befektetett milliókból érte el, amivel most már kitermeli a bevételt. A többiek esetében viszint lehet, hogy ideje lenne rálépni a kecskeméti útra. 

    A tavaly még újonc együttes előbb válogatott kerettagokat termelt ki a bajnoki érme mellé, majd ezeket el is kezdte értékesíteni. Hiszen a téli átigazolás során előbb klubrekordot jelentő összegért igazolt Szuhodovszki Soma - aki egyébként a hírös városban egyszeres válogatott lett - az OTP Bank Ligában szereplő Debrecenhez. A rekord összeget debreceni szinttel mérték, bár konkrétan - jó szokás szerint - senki sem beszélt róla. De valószínű, hogy ez az átutalás Kecskeméten is az első helyre került, egészen vasárnapig. Hiszen január első hetének utolsó napján bejelentették, hogy a svájci élvonalbeli Lausanne-Sport labdarúgócsapatában folytatja pályafutását Szalai Gábor. A Kecskeméti TE védője eddig csak kerettag volt Marco Rossi együttesében, de a címeres mezt még nem húzhatta magára. Talán majd idén, hogyha tovább fejlődik a svájci középcsapatban, amely egyébként a 10. helyen áll a helvét pontvadászatban. 

    Szalai fejlődése jól mutatja, hogy mit jelent játékost nevelni. Hiszen a védő, aki még most is csak 23 éves, 2019-ben, még az NB III-ban debütált a Kecskemétben. Négy év alatt lépett ennyit előre. Egyébként a Kecskemét színeiben 127 tétmérkőzésen lépett pályára, ezeken 22 gólt szerzett.

    Nyilván az üzlettel mindenki jól járt. A Kecskemét biztosan építheti tovább a klubot, amelynek jelen pillanatban szinte csak egy hiányossága van. A stadion talaján kellene valahogy javítani, mert ez az egy dolog nem méltó a csapat szerepléséhez. Persze Kecskeméten eddig figyeltek arra, hogy előbb csapatot építettek. Szalai Gábor pedig új klubjából nagy eséllyel bekerülhet majd az Európa-bajnokságra utazó magyar válogatott keretébe is.