• 2024 04 28

A nők vereséggel kezdték az eindhoveni Európa-bajnokságot

Nem sikerült a jó rajt a kontinenstornán

A magyar női vízilabda-válogatott 14-12-es vereséget szenvedett a görög csapattól az Eindhovenben zajló Európa-bajnokság pénteki nyitónapján.

         Sok minden törtnént egy év alatt a női vízilabda-válogatott háza táján. A legfontosabb, hogy Bíró Attila menesztése után a Mihók Attila, Cseh Sándor kettős vette át a csapat irányítását. Előbbi, vagyis a Dunaújváros korábbi vezetőedzője meccsel a találkozókon, utóbbi, vagyis a szövetség utánpótlás igazgatója pedig a háttérből segít. Ami viszont változatlan, hogy cél a legjobb szereplés az olimpián, hiszen a duó szerződése is a párizsi játékok végéig szól. Persze ehhez előbb ki kell oda jutni, amihez nem került közelebb a csapat pénteken este. 

             Persze korai lenne még pálcát törni a válogatott felett, hiszen ilyen összetételben ez volt az első tétmeccse a gárdának, amelynek a játékán már látszott, hogy mi lenne az új irányvonal. Apró szépséghiba, hogy ezt nem mindig sikerült megvalósítani, és főleg a hajrában nem állt össze, leginkább a támadó alakzat. 

          A magyar válogatott szerezte meg a vezetést a találkozó elején a görökök ellen, azonban a rivális fordított és innen gyakorlatilag a harmadik negyed végéig az ellenfél vezetett. Az első két felvonás döntetlennel zárult, hiába vezettek a hellének még két góllal is. A harmadik nyolc perc után viszont az először Gardáéknál volt az előny, de az utolsó periódusban a görögökök sokkal pontosabban vízilabdáztak, így végül két gólos győzelemmel kezdték a kontinensviadalt és ezzel lépéselőnybe kerültek a kvótáért folyó harcban. A magyar csapatnak az erejével nem volt gond a hajrában sem, de a helyzeteket ekkor már nem sikerült gólra váltani, ezért zárult vereséggel  a nyitótalákozó. Persze szombaton egy bravúrral a hollandok ellen lehet az összképen változtatni. 

         A több szempontból is érdekes kontinensviadalon egyébként egy kvóta talál gazdára. Legbiztosabb ezt egy Eb arannyal lehet megszerezni. De a harmadik hely is érhet indulási jogot Párizsra abban az esetben, hogyha az első kettő helyen, a már kvalifikált holland és spanyol gárda fut be. A kontinenstornán a mieink egyénként az A, vagyis erősebb divízióban vannak, innen az első két helyezett kerül egyből a negyeddöntőbe, a másik két együttes pedig a B divízió csoportelsőivel játszik egy-egy nyolcaddöntőt. Adott esetben az a találkozó nem lehet gond, inkább csak a pihenőnap miatt érdekes, amely így elmaradna. Persze lehet, hogy a több közös meccs most többet érhet. 

       A csapatépítés persze hosszú folyamat és hogyha a kvótaszerzés Eindhovenben nem sikerülne, akkor még lesz erre egy lehetőség. Ahogy az Európa-bajnokságból is jócskán van még meccs. Így szombaton az egyik aranyesélyes Hollandia ellen. 

Vízilabda, női Európa-bajnokság, Eindhoven, Hollandia:
 csoportkör, 1. forduló, A csoport:
Görögország-Magyarország 14-12 (4-4, 2-2, 3-4, 5-2)
gólszerzők: Jannopulu 4, Xenaki 3, Ninu, Eleftheriadu 2-2, M. Plevritu, Hidirioti, Patra 1-1, illetve Garda, Keszthelyi, Leimeter 3-3, Gurisatti, Kuna, Vályi 1-1

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt