• 2024 04 28

Milák Kristóf előkerült

Az államtitkárral köszöntötte az olimpiai bajnok 2024-et

Az olimpia bajnok Milák, Schmidt Ádám sportért felelős államtitkárral és feleségével Kovács Katalinnal posztolt fotót szilveszterkor

        Hogyha egy olimpiai bajnok fotót posztol szilveszterkor, az még korántsem hírértékű. Hogyha ezt a magyar sport első emberével teszi, az már lehet érdekes. De abban az esetben, hogyha a sportszakállamtitkár a „tékozló fiúval” fotózza az év utolsó napján: az már mindenképpen fontos esemény.

          Milák Kristóf kapcsán hónapok óta csak a találgatások voltak biztosak. Illetve az, hogy az olimpiai felkészülés egyik legfontosabb időszakában csak egy helyen nem lehet megtalálni: az uszodában. Kereste őt a kapitány, a szövetség elnöke és klubjának elnöke is, de egyikük megkeresésére sem igazán reagált. Mint ahogyan a saját edzője sem tudta visszacsábítani a medencébe. De úgy tűnik az óév utolsó napján megtört a jég. A magyar sport vezetője elérte, hogy Milák Kristóf életjelet adjon magáról és azt sugallja, hogy 2024 már számára is az úszásról fog szólni.

         A történetnek persze így is nagyon sok és korántsem pozitív vetülete van. A szövetségi kapitány Sós Csaba korábban azt mondta, hogy a párizsi olimpiával kapcsolatban el lehet felejteni Milákot. A szövetség elnöke arról beszélt, hogy az olimpiai bajnok tartozik Magyarországnak. A sportélet egy kisebb része is állást foglalt Milák mellett, míg a nagyobb része bölcsen hallgatott.

         Az olimpiai bajnok esetében a mostani feltünés persze csak akkor ér valamit, hogyha kedden már a Duna Aréna medenceéjébe is belecsobban. Ellenkező esetben ez a mostani fotó nemcsak a számára ér fel egy marketing öngóllal. Ettől függetlenül az olimpiai címvédés elképesztően messze van a számára. Szinte elérhetetlen távolban.

          Most ne menjünk bele abba, hogy Milák mit engedhetne meg magának és mit nem, hiszen azt se feledjük, hogy a fizetését a magyar államtól és a szponzoroktól kapja pontosan azért, amit most nem tesz meg. Az úszásért.

           Aminek viszont nem felel meg, az a példakép státusz, amibe a korábbi eredményeivel igen, a viselkedésével korántsem helyezte bele magát. Ne feledjük, bajnokként mindenképpen a figyelem középpontjában van a következő generáció számára. De az korántsem egy követendő kép, amit közvetít.

           Valamint ne feledkezzünk meg azokról sem, akik az elmúlt hónapokban valóban készültek az olimpiára. Nekik nem kellett könyörögni, ők beleugrottak a medencébe és dolgoztak napról-napra.  A Milákkal szembeni kivételezés pontosan azokat csapja arcul, akik a csapattársai, akikkel együtt utazik versenyről-versenyre. Akik vele együtt harcolnak a medencében egy-egy váltó éremért is.

          Persze van más út is. Az utolsó világbajnokságon egyetlen magyar úszó nyert aranyérmet: Kós Hubert. Aki a tengerentúlon készül teljesen csöndben. Vele kapcsolatban annyi volt a heti hír, hogy nem fog indulni az olimpián a vegyes számokban, mert csak a hátúszásra koncentrál majd. Hiszen olimpiai bajnok akar lenni. A saját álmaiért pedig meghozza ezt az áldozatot is. Így is lehet.

         De félreértés ne essék, az újév első napján azt kívánjuk, hogy Kóst és Milákot is olimpiai aranyérmesként köszönthesse mindenki a párizsi olimpia úszódöntői után.

Fotó: facebook/Dr. Schmidt Ádám