• 2024 04 28

A női kardozók megvédték világbajnoki címüket

Ismét a franciák ellen diadalmaskodtak

aranyérmet nyert vasárnap a magyar női kardcsapat a milánói olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon.

  A férfi kardcsapat sokéves koreai hegemóniát tudott megtörni világbajnoki győzelmével, annak ellenére, hogy háromszoros egyéni olimpiai bajnok csak a magyar vívók közt van Szilágyi Áron személyében. A vívó világbajnokság vasárnapi napján pedig az is kiderült, hogy a női kardcsapat is elkezdett egy hegemóniát, miután zsinórban másodszorra győzött. 

A Pusztai Liza, Battai Sugár, Szűcs Luca, Márton Anna összeállítású válogatott kiemeltként a 16 között lépett először pástra szombaton, amikor 45-39-re verte a lengyeleket. Majd vasárnap ugyanilyen ellenállhatatlanul vívót a négy hölgy. Hiszen a negyeddöntőben 45-35-re nyert a görögök ellen, az elődöntőben pedig 45-39-re múlta felül a dél-koreaiakat. A fináléban a franciák következtek csakúgy, mint tavaly és a végeredmény sem változott. Vagyis egy kicsivel mégis, hiszen két tussal nagyobb különbség alakult ki a végén, mint egy éve, mert Pusztai Lizáék ezúttal 45-38-ra diadalmaskodtak. 
        A női kardozók a küldöttség negyedik érmét szerezték Milánóban: korábban győzött a párbajtőröző Koch Máté és a Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású férfi kardcsapat, Szilágyi pedig harmadik lett egyéniben.

       Ami pedig legalább ugyanennyire fontos, hogy a világranglista szempontjából is nagyon fontos volt ez a siker. Hiszen ezzel a hölgyek tettek egy hatalmas lépést a párizsi olimpiai csapatkvalifikációja felé. De az út még nem ért véget, hiszen a francia fővárosban jó lenne a gárdának az egyes kiemelést megszereznie, hogy a franciák ismét csak a fináléban kerüljenek az útjukba. 

Vívó világbajnokság, Milánó, női kardcsapat: 

      a 16 között: Magyarország-Lengyelország 45-39
    negyeddöntő: Magyarország-Görögország 45-35
    elődöntő: Magyarország-Koreai Köztársaság 45-39
      döntő: Magyarország-Franciaország 45-38
    A végeredmény: 1. Magyarország (Pusztai Liza, Battai Sugár, Szűcs Luca, Márton Anna), 2. Franciaország 3. Koreai Köztársaság 

Fotó: MTI/Illyés Tibor