• 2024 04 27

Egy bronzérem és két kvóta öttusában

Bőhm és Gulyás is megszerezte az olimpiai indulási jogot

Bőhm Csaba a harmadik, míg Gulyás Michelle a hetedik helyen végzett Krakkóban az Európa Játékok egyéni döntőjében. Ezzel mindketten olimpiai kvótát szereztek.

            Az idei Európa Játékok Krakkóban egyben Európa-bajnokság is volt és ebben a szerepében kvótaosztó a párizsi olimpiára. A 2023-as év legbiztosabb esélye, hiszen ezen a versenyen nemenként nyolc-nyolc indulási jogot lehetett megszerezni az ötkarikás játékokra az öttusázóknak. Egy kikötéssel: egy orszából csak egy versenyző kvalifikálhatott ezen a viadalon az olimpiára. Vagyis hiába volt érdekelt a női fináléban három, míg a férfi döntőben két magyar is érdekelt, ennek ellenére csak egy kvótát szerezhetett meg a magyar csapat. A kvalifikáció érdekessége még, hogy egy országból többen is szerezhetnek párizsi indulási jogot, de csak ketten lehetnek majd ott országonként egy nemzetből a legrangosabb sporteseményen. 

            Guláys Michelle jelen pillanatban biztosan. Az ő két éves formáját tekintve a legnagyobb esélyese volt annak, hogy már Krakkóban bebiztosítsa helyét a magyar olimpiai csapatban és ugyan általában a dobogóra szokott felállni a jelenleg legjobb magyar öttusázónő, de ezúttal valószínűleg elérte azt, amiért érkezett. Hiszen a krakkói esőben végül Gulyás Michelle a hetedik helyen végzett, ezzel olimpiai kvótát szerzett női öttusában, míg Barta Luca 13., Guzi Blanka 14. lett, azaz ők próbálkozhatnak majd a világbajnokságon újra. A csapatversenyben azért jutott a mieinknek egy érem, hiszen a női trió összetettben a harmadik helyet szerezte meg. 

öttusa női egyéni verseny, Európa Játékok, Krakkó: 
1.  Alice Sotero (Olaszország) 1443 pont... 7. Gulyás Michelle 1415, ...13. Barta Luca 1382 ...14. Guzi Blanka 1373
női csapatverseny: 1. Németország 4216 pont, 2. Litvánia 4202, 3. Magyarország (Gulyás Michelle, Barta Luca, Guzi Blanka) 4170

A férfiaknál is egy magyar érem született, hiszen bronzérmet nyert és olimpiai kvótát szerzett az öttusázó Bőhm Csaba, míg a 18-as döntő másik magyar résztvevője, Szép Balázs 17. lett. A Bőhm Csaba, Szép Balázs, Koleszár Mihály összeállítású csapat az ötödik helyen végzett. Utóbbinak az elődöntős eredményét vették figyelembe.

öttusa férfi egyéni verseny, Európa-bajnokság:
1.  Giorgio Malan (Olaszország) 1534 pont, 2. Joseph Choong (Nagy-Britannia) 1531, 3. Bőhm Csaba 1530, ...17. Szép Balázs 1455

férfi csapatverseny:  1.  Nagy-Britannia (Joseph Choong, Myles Pillage, Charles Brown) 4548 pont ... 5. Magyarország (Bőhm Csaba, Szép Balázs, Koleszár Mihály) 4176

Ezzel a magyar küldöttség maradéktalanul teljesítette az elvártakat, hiszen a megszerezhető kvótákat maximálták, ami a két versenyzőnek a nyugodt felkészülést jelentheti az idény további részében.