• 2024 04 25

Ungvári Attila győzött Taskentben

Bravúros szereplés az üzbég Grand Slam-viadalon

Ungvári Attila aranyérmes lett a taskenti olimpiai kvalifikációs cselgáncs Grand Slam-viadalon.

                    Ungvári Attila biztosan szívébe zárja majd Taskentet, hiszen a tavalyi világbajnoki hetedik helye után most egy egyéniben is szebb, de főleg pontokban értékesebb helyezést tudott elérni az üzbég fővárosban. A vb-szereplés tavaly októberben 520 pontot hozott az olimpiai kvalifikációs szeempontból döntő jelentőségű világranglistán, a szombati pedig ennek majdnem a dupláját. Hiszen a Grand Slam aranyért 1000, a bronzért 500 ranglistapont jár. Ungvári pedig kimaxolta a lehetőségét. 

                   A 81 kilogrammos súlycsoport magyar indulója az első fordulóban erőnyerő volt, majd a német Schamil Dzavbatyrov, az osztrák Wachid Borchasvili, az üzbég Muso Sobirov legyőzésével jutott el a döntőig, amelyben aranyponttal győzte le a tavaly világbajnoki, egy évvel korábban olimpiai bronzérmes osztrák Shamil Borchasvilit. Ungvári Attilának ez a harmadik World Tour-győzelme volt, és ezzel az ezer ponttal az első hatba fog majd bekerülni a világranglistán, amely biztos olimpiai kvalifikációt ér. 

                      A taskenti Grand Slam szombati napján még egy magyar érem született, hiszen Özbas Szofia 63 kilósok között végzett harmadikként, amely 500 pontot jelentett a számára. Ezzel egyébként ő is előrelép, körülbelül az első 10 közé. 

                     Taskentben egyébként már három magyar éremnél jár a küldöttség, Pupp Réka pénteken nyert bronzot, de látva az ő kiegyensúlyozott formáját ez egyáltalán nem meglepő. Puppnak szinte már garantált az olimpia, hiszen az első három közt van a világon, vagyis valami fatális hibának kellene jönnie ahhoz, hogy ezt a helyezést elbukja.