• 2024 04 25

Magyar kardsikerek Padovában és Athénban

A kardcsapat és Battai Sugár is győzött

Aranyérmet nyert a magyar csapat a férfi kardozók olaszországi világkupa-versenyén Padovában, illetve Battai Sugár Katinka a fegyvernem női szakágának athéni vk-viadalán.

           A magyar kardvívók alaposan belehúztak szombaton, hiszen két világkupa vidalon is aranyéremmel zárták a versenyt. A padovai siker azért is jelentős, hiszen az olimpiára nyolc-nyolc ország csapata juthat majd ki, ami azt is jeleti, hogy azok a nemzetek majd 3-3 egyéni indulóval képviseltethetik magukat Párizsban. Ezen az úton pedig bíztató siker született Olaszoszágban. Hiszen a Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású együttes a 16-os táblán kapcsolódott be a küzdelmekbe a 26 válogatottat felvonultató mezőnyben. A törököket 45-32-re, a japánokat 45-37-re, majd az elődöntőben a kínaiakat ugyanennyire győzte le. Az aranyért a házigazda olaszok ellen 45-30-ra diadalmaskodott. Pénteken Szatmári hetedik helyénél ez jóval fontosabb érem volt az olimpia felé vezető úton. 
          Női kardozók athéni viadalán Battai Sugár Katinka a fináléig a spanyol Araceli Navarrót 15-13-ra, az olasz Chiara Mormilét 15-14-re, a francia Caroline Querolit 15-9-re győzte le. A negyeddöntőben a japán Emura Miszakit 15-13-ra verte, az elődöntőben pedig 15-9-re bizonyult jobbnak a francia Manon Apithy-Brunet-nél. A döntőben pedig az ukrán Olga Harlan ellen 15-14-re diadalmaskodott. Pusztai Liza ugyanitt a hetedik lett. Vasárnap csapatverseny rendeznek a  görög fővárosban.
    Vívásban áprilisban kezdődik az olimpiai kvalifikációs időszak, addig a cél, hogy a kedvező világranglistás helyeket megőrizzék a magyarok, hogy kedvező helyzetből vághassanak a sorozatnak.