• 2024 04 24

A Kecskemét egyre közelebb a nemzetközi induláshoz

Fotó: MTI

Győzött a Kecskemét, döntetlent játszott az FTC. Fontos pontokat szerzett a Fehérvár.

A címvédő és listavezető Ferencváros hazai környezetben 1-1-es döntetlent játszott a Mezőkövesddel a labdarúgó OTP Bank Liga 22. fordulójának pénteki nyitómérkőzésén. Úgy tűnt, a Bayer Leverkusen elleni Európa-liga-nyolcaddöntőre készülő Ferencváros gyorsan eldönti az összecsapást, Traoré kevesebb mint negyedóra alatt két gólt szerzett, de a második találatát végül a VAR segítségével érvénytelenítette a játékvezető. A zöld-fehérek kissé elkényelmesedtek, ezt pedig kihasználta a Mezőkövesd, amely Drazic révén egyenlített. A szünetig nyomtak a hazaiak, de a Mezőkövesd a kapus Piscitelli vezetésével állta a sarat.
    A második játékrészben előbb Dibusz védett nagyot, majd a Ferencváros nagy erőkkel rohamozott, a Mezőkövesd pedig kontrákra rendezkedett be és voltak is veszélyes megindulásai. A hajrában a Ferencváros ugyan betalált, de a VAR ezúttal is lest jelzett, így az eredmény a hétperces hosszabbításban sem változott.

 OTP Bank Liga, 22. forduló: Ferencvárosi TC-Mezőkövesd Zsóry FC 1-1 (1-1)
Groupama Aréna, 7127 néző, v.: Farkas Á.
    gólszerzők: Traoré (11.), illetve Drazic (24.)
    sárga lap: Wingo (44.), Marquinhos (45.), illetve A. Lukic (44.), Cseri (45+6.), Karnyicki (49.), Besirovic (50.)

    Ferencvárosi TC: Dibusz - Wingo, Kovacevic, Abena, Civic - Sigér, Esiti (Vécsei, a szünetben) - Traoré, Mercier (Zachariassen, 64.), Marquinhos (Gojak, 77.) - R. Mmaee (Frederiksen, a szünetben)

    Mezőkövesd Zsóry FC: Piscitelli - Kállai, A. Lukic, Pillár, Lehoczky (Vajda, a szünetben), Filip - Besirovic, Cseri (Da. Babunski, 64.), Karnyicki (Brtan, 79.) - Molnár G. (Beriasvili, 91.), Drazic

 A Kecskemét egygólos meccsen nyert a Kisvárda otthonában.  A kecskemétiek nyolc kör óta veretlenek az élvonalban, ugyanakkor ebben a sorozatban csak a második győzelmüket aratták. A szombati sikerükkel a Kisvárdával szemben növelték előnyüket a tabella második helyén.  A gól nélküli első félidőben a Kisvárda futballozott némi fölényben, de a Kecskemét járt közelebb a gólszerzéshez, egyszer azonban Petkovic védett bravúrral, másodszor pedig Banó-Szabó célzott pontatlanul, pár centivel.
    A szünet után átvette a kezdeményezést a Kecskemét és Katona remek lövésével megszerezte a vezetést. Ezt követően a vendégek átadták a területet riválisuknak, és a biztos védekezés mellett a kontrákra rendezkedtek be.
    A Kecskemét rendkívül fegyelmezetten védekezve ellenfelének szinte esélyt sem hagyott az egyenlítésre, így elvitte a három pontot.

Kisvárda Master Good-Kecskeméti TE 0-1 (0-0)
Kisvárda, v.: Bognár
    gólszerző: Katona B. (56.)
    sárga lap: Ötvös (34.), Melnyik (52.), illetve Meszhi (21.), Szabó A. (45+1.), Vágó L. (45+2.)

    Kisvárda Master Good: Petkovic - Hej, Kovacic, Széles, Leoni (Alic, 78.) - Karabeljov (Navrátil, 88.), Ötvös - Melnyik, Makowski, Camaj (Vida, 78.) - Mesanovic (Spasic, a szünetben)

    Kecskeméti TE: Varga B. - Vágó, Szabó A., Belényesi - Nagy K., Szuhodvoszki (Rjasko, 92.), Mehszi (Nikitscher, a szünetben), Zeke - Banó-Szabó (Szalai G., 75.), Tóth B. (Horváth K., 84.), Katona B. (Májer, 75.)

A Paks 3-1-re legyőzte a vendég Zalaegerszeget.  A Tolna megyei együttes így három nyeretlenül megvívott hazai bajnoki meccs után diadalmaskodott ismét, ezzel feljött a hatodik helyre a tabellán.  A ZTE ugyanakkor egymás után harmadszor kapott ki idegenben az élvonalban.  Jól kezdett a vezetőedzőként 150. élvonalbeli mérkőzésén irányító Bognár György csapata, a hazaiak ugyanis nagyon hamar vezetéshez jutottak, majd húsz perc elteltével már kétgólos előnyben voltak. A labdabirtoklási arány ugyanakkor teljesen kiegyenlített játékképet mutatott, de a Paks veszélyesebb volt a kapura, melyet ötször vett célba és kétszer talált el. Ugyanez az arány a zalaegerszegieknél kettőből kettő volt, és még a szünet előtt sikerült szépíteniük.
    Fordulás után a szünetben hármas cserével felfrissített vendégegyüttes nem tudott jelentős mértékben változtatni a játék képén, ráadásul kisvártatva megint kétgólos hátrányba került a duplázó Windecker József második találata után. A lefújásig változatlanul alakultak ki helyzetek mindkét kapu előtt, a Paks még lesgólig is jutott, de a három pont otthon tartása nem forgott igazán veszélyben.

Paksi FC-Zalaegerszegi TE 3-1 (2-1)
Paks, v: Vad II
    gólszerzők: Varga B. (6.), Windecker (20., 62.), illetve Grezda (33.)
    sárga lap: Kádár (27.), Vas (54.), Haraszti (64.), illetve Grezda (52.), Csóka (87.)

    Paks: Simon - Kinyik, Kádár, Vas - Osváth, Windecker (Sajbán, 78.), Papp, Szabó J., Bőle (Szélpál, 64.) - Varga B. (Hahn, 84.), Böde (Haraszti, 64.)

    ZTE: Demjén - Huszti (Mim, a szünetben), Mocsi, Csóka, Gergényi - Ubochioma, Sankovic, Lesjak (Tajti, a szünetben), Németh D. (Baloteli, 72.) - Szalay (Ikoba, a szünetben), Grezda (Kovács B., 54.)

A MOL Fehérvár FC 2-1-re legyőzte a vendég Vasas FC-t. Győzelmükkel a székesfehérváriak átmenetileg 5 pontra növelték előnyüket a kieső helyen állókhoz képest. A kiesési rangadó Fehérvár-fölénnyel indult, amely a 15. percben érett góllá: egy védelmi hibát kihasználva Schön Szabolcs volt eredményes. Nem tartott sokáig a hazai vezetés, mert egy újabb védelmi megingást ezúttal a Vasas büntetett meg Urblík József révén. Mezőnyfölénybe került a fővárosi gárda, ám a szünetig nem tudott újabb gólt szerezni.
    A fordulást követően átvette a játék irányítását a Fehérvár, a vendégek azonban magabiztosan védekeztek, őrizték az egy pontot. Ment előre a hazai csapat, de a kapu előtt többnyire rossz megoldásokat választottak a játékosok. Amikor nem, akkor ismét előnybe kerültek, Kenan Kordo lőtt a kapuba. A Vasas feladta a masszív védekezést, megpróbált egyenlíteni, de erre a fehérváriak nem adtak esélyt.

MOL Fehérvár FC - Vasas FC 2-1 (1-1)
MOL Aréna Sóstó, 2563 néző, v.: Erdős
    gólszerző: Schön (15.), Kodro (78.), illetve Urblík (28.)
    sárga lap: Heister (45+4.), illetve Berecz (53.), Otigba (90+2.)

    Fehérvár: Kovács D. - Nego, Fiola, Larsen, Heister - Csongvai, Flores - Katona M. (Kastrati II, 63.), Houri (Alef, 89.), Schön - Kodro

    Vasas: Uram - Baráth, Litauszki (Hidi, 24.), Otigba, Iyinbor, Silye (Cipf, 83.) - Hinora, Urblík (Márkvárt, 67.), Berecz (Feczesin, 83.) - Holender, Zimonyi (Ihrig-Farkas, 67.)

A kieső helyen álló Budapest Honvéd hazai pályán 3-1-re legyőzte az ötödik Puskás Akadémiát, ezzel megszakította hét tétmérkőzés óta tartó nyeretlenségi sorozatát. A felcsúti csapat egymás után a harmadik bajnokiján maradt nyeretlen.  Sok szabálytalansággal és így töredezett játékkal telt a mérkőzés első 20-25 perce. Ebben az időszakban a vendégek előtt adódott igazi gólhelyzet, de a remek indítást kapó Slagveer a kiválóan helyezkedő és jó oldalra vetődő Dúzs kapusba rúgta a ziccert. Összességében a teljes első félidőben fölényben futballozott a Puskás Akadémia, legalábbis a kapura lövések arányát illetően. Gólt azonban a szünetig sem a felcsútiaknak, sem pedig a házigazdáknak nem sikerült szerezni, igaz, a Honvéd kapufáig jutott Tóth kapus bravúros védésének eredményeként.
    Fordulás után nagy lendülettel vetette bele magát a küzdelembe a Puskás Akadémia, amely hamar meg is szerezte a vezetést, az öröm viszont nem tarthatott sokáig, a Honvéd ugyanis nyolc perccel később egyenlített. A folytatásban lendületben maradt a fővárosi együttes, amely fordítani is tudott: az albán Herdi Prenga másodszor volt eredményes 11 perc alatt, majd a hajrá kezdetén Lukic eldöntötte a meccset a piros-feketék javára. A Honvéd hat nyeretlen bajnoki és egy elveszített kupameccs után győzött ismét.

Budapest Honvéd-Puskás Akadémia FC 3-1 (0-0)
Bozsik Aréna, 3656 néző, v: Bogár
    gólszerzők: Prenga (56., 67.), Lukic (81.), illetve Favorov (48.)
    kiállítva: Doka (86., Honvéd)
    sárga lap: Lovric (89.), illetve Corbu (15.), Bartolec (45+1.), Spandler (51.), Batik (65.)

    Honvéd: Dúzs - Lovric, Prenga, Capan - Samperio, Bocskay (Szabó, 79.), Mitrovic, Tamás - Kocsis (Doka, 79.), Lukic (Átrok, 94.), Domingues (Keresztes, 94.)

    Puskás Akadémia: Tóth - Bartolec, Batik, Spandler, Ormonde-Ottewill - Slagveer (Zahedi, 73.), Favorov, Corbu (Komáromi, 73.), Levi - Puljic (Colley, a szünetben), Gruber (Van Nieff, 63.)

 

A Debreceni VSC több mint harminc percet emberhátrányban futballozva 1-1-es döntetlent játszott a bennmaradásért küzdő Újpest vendégeként a labdarúgó OTP Bank Liga 22. fordulójának vasárnapi zárómérkőzésén.     Az Újpest tűnt elszántabbnak a mérkőzés elején, de eleinte nem találta a szervezett debreceni védekezés ellenszerét, hátul pedig Pauljevic szerencsétlen mozdulata a vendégeket juttatta előnyhöz, sőt, a szerb védő következő nagy hibája - akkor eladta a labdát - majdnem újabb debreceni gólt eredményezett. A lila-fehéreknek azonban nem szegte kedvét, hogy hátrányba kerültek, egyre veszélyesebb akciókat vezettek, s végül összejött az egyenlítés, igaz, ehhez Manrique pontatlan passza kellett.
    A térfélcserét követően sem változott a játék képe: a fővárosiak jóval kezdeményezőbbek és veszélyesebbek voltak, de csak helyzetekig jutottak. A lila-fehérek dolgát aztán jócskán megkönnyítette Manrique, akit utolsó emberként elkövetett szabálytalansága miatt kiállítottak. Létszámfölényben nyomasztóvá vált az újpesti fölény, a hajdúságiak pedig többnyire csak a védekezésre összpontosítottak. Ezt viszont sikerrel tették, mert a kapus Milosevic remek teljesítményével sikerült kapott gól nélkül megúszniuk a hátralévő 30 percet, ami pontszerzést ért számukra. A mérkőzés krónikájához tartozik, hogy hajrában második sárga lappal elküldték a kispadtól az újpesti vezetőedzőt, Milos Kruscicot.

Újpest FC-Debreceni VSC 1-1 (1-1)
Szusza Ferenc Stadion, 3189 néző, v.: Karakó
    gólszerzők: Mudrinski (37.), illetve Pauljevic (17., öngól)
    piros lap: Manrique (60.)
    sárga lap: Anculasz (75.), illetve Kiziridisz (25.), Lagator (48.)

    Újpest FC: Nikolic - Pauljevic, Anculasz, Hall, Antonov - Mack (Boumal, 61.), Onovo, Jakobi (Mörschel, 69.) - Varga B. (Croizet, 61.), Mudrinski, Csoboth (Ambrose, 82.)

    Debreceni VSC: Milosevic - Varga J., Lagator, Deslandes, Ferenczi - Manrique, Loncar, Kiziridisz (Szécsi, 68.) - Dzsudzsák (Ojediran, 68.), Sós (Bódi, 79.) - D. Babunski (Dreskovic, 92.)